maanantai 1. huhtikuuta 2013

Focaccia, tavallinen ja -ton versio

Meillä kukoistaa rosmariini niin komeasti ikkunalaudalla, että oli ihan pakko miettiä sille käyttötarkoitusta. Focaccia on nyt ensimmäinen niistä. Lisäksi laitoin aurinkokuivattua tomaattia sulostuttamaan ihanaa leipää. Tein Neidillekin oman version, se onnistuikin tosi hyvin ja oli meidänkin mielestä hyvää.

Niin, minunhan ei pitänyt pariin päivään postata mitään, mutta laitan nyt jo kuitenkin tänään nämä ohjeet. Minulla on ihan liikaa ideoita ja valmiita toteutuksiakin jo odottamassa blogiin pääsyä. :)




Focaccia (normaaliin ruokavalioon)

2 tl kuivahiivaa
2,5 dl lämpöistä vettä
2 rkl sokeria
------
 8,5-9,5 dl vehnäjauhoja
1,5-2 tl suolaa
vähän reilu 0,5 dl oliiviöljyä

Liuota lämpöiseen veteen kuivahiiva ja sokeri. Anna olla 5 minuuttia. Lisää joukkoon loput aineet ja anna yleiskoneen/leipäkoneen vaivata taikinaa 10-15 minuuttia. Vaivaa sitten vielä käsin pieni hetki ja laita öljyttyyn kulhoon nousemaan tunniksi.

Painele taikina ilma pois. Kaulitse taikina noin sentin paksuiseksi levyksi. Nosta leivinpaperoidulle uunipellille. Anna nousta leivinliinan alla 20 minuuttia. Painele sormella kuoppia ja pirskota päälle oliiviöljyä sekä haluamiasi päällisiä. Esim. karamellisoitua sipulia, valkosipulia, aurinkokuivattua tomaattia, yrttejä, juustoa jne. Valikoima on loputon.

Paista 200 asteessa alimmalla tasolla 15-20 minuuttia.



Focaccia (gluteeniton, munaton, maidoton)





2,5 dl täysjyväriisijauhoa
2,5 dl perunajauhoja (tärkkelys)
1,25 dl hirssijauhoja
2 tl ksantaania
1 tl suolaa
0,5-1 tl valkosipulijauhetta
1 tl hienonnettua tuoretta timjamia
1 tl hienonnettua tuoretta basilikaa (tai timjamin ja basilikan tilalla 1 tl pizzamaustetta)
----
1 rkl kuivahiivaa
3 dl lämmintä vettä
1 tl luomuruokosokeria
-----
0,5 dl oliiviöljyä
1 rkl siirappia
0,5 tl valkoviinietikkaa
2 tl Orgran no egg-korviketta sekoita muiden nesteiden joukkoon

Sekoita yhteen kuivat aineet riisijauhoista basilikaan. Sekoita toisessa kulhossa hiiva, vesi ja sokeri. Anna hiivan heräillä viitisen minuuttia. Lisää loput kosteat aineet. Lisää joukkoon jauhot ja sekoita taikinaksi. Tästä tulee tahmea taikina. Kaada taikina leivinpaperoituun uunivuokaan. Taputtele kostutetuin käsin tasaiseksi. Laita päälle haluamasiasi täytteitä ja oliiviöljyä sekä merisuolaa. Anna kohota lämpimässä paikassa 20 minuuttia. Paista 200 asteessa 25-35 minuuttia.

Idean ja pohjan gluteenittomaan reseptiin löysin Karinalta, tavallisen olen nähnyt joskus Tyler Florencen tekevän.

Kuten kuvasta näkyy, yrtit viihtyvät ikkunalla. 











Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...