sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Ilmavat ja herkulliset donitsit parilla eri kuorrutuksella

Jotenkin minua tylsistytti ajatus tavallisista munkeista. Halusin jotain kevyttä ja ilmavaa, ei kuitenkaan tippaleipää. Ajatusmatkani jatkui rapakon taakse ja donitseihin. Enkä tarkoita nyt sellaisia kakkudonitseja, vaan ilmavia ja kevyitä ihania pallosia tai rinkuloita. Nämä muistuttavat rakenteeltaan paljon Arnold'sin donitseja, mutta saanen sanoa, että ovat parempia. Tietenkin, kun donitsit ovat kotona tehtyjä. ;D

Herkkuja odottamassa kuorrutteen kuivumista.


Omien herkkujen teko teettää välillä työtä. Joulupukki voisi hyvin palkata minut tontuksi. Sen verran hyvin olen oppinut tekemään leivonnaisia salassa ja nopeasti. Tänään onnistuin tekemään vaikka mitä siinä ajassa, kun Neiti oli Isin kanssa ulkona. Ehdin laittamaan mm. donitsitaikinan tulemaan. Ajoitus on näissä salapuuhissa tärkeää. Tänään onnistuin siinä täydellisesti. Sain paistaakin nämä herkut ihan omassa rauhassa kuorsauksen ja tuhinan säestyksellä. Jotenkin se uppopaistaminen vaan on turvallisempaa lapsen nukkuessa.

Muistathan, että jos munkinpaistorasva syttyy palamaan, se pitää sammuttaa tukahduttamalla - joko kannella tai palopeitteellä. Liesituuletinta ei saa käyttää uppopaistamisen aikana. Paiston jälkeen älä kaada öljyä viemäriin. Laita se esim. maitotölkkiin, teippaa kiinni ja vie roskiin.


 Karamellikuorrutusta ja suolapähkinöitä

Donitsit 

n. 20 kpl

1 pss kuivahiivaa
4 dl maitoa (käytin rasvatonta laktoositonta maitojuomaa)
1 dl sokeria
2 kananmunaa
11(-11,5) dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
75 g voita/margariinia huoneenlämpöisenä

Paistamiseen 1-1,5 l rypsi- yms. öljyä

Kaada jääkaappikylmä maito yleis-/monitoimikoneen leivontakulhoon. Liota hiiva joukkoon. Lisää loput aineet rasvaa lukuunottamatta ja anna koneen käydä 5 minuuttia. Lisää rasva ja tarkista, että tarvitseeko taikina lisää jauhoja. Taikinan on tarkoitus olla pehmeähköä, mutta kuitenkin sen tulee muodostaa pallo koneen käydessä. Anna koneen käydä vielä toiset 5 minuuttia. Peitä sitten leivinliinalla ja anna nousta kaksinkertaiseksi, noin tunti. Jos haluat, voit nostattaa taikinan eri kulhossa, joka on öljytty. Silloin se pääsee nousemaan paremmin.

Painele kohonneesta taikinasta ilma pois. Käytä jauhoja apuna ja kaulitse taikina noin 1 cm vahvaksi levyksi. Ota siitä ympyrä- tai donitsimuotilla renkaita. Tee pienemmällä muotilla reikä keskelle, jos sinulla ei ole donitsimuottia. Laita donitsit ja reiät nousemaan liinan alle. Jämätaikinasta tein pallon mallisia donitseja. Kun donitsit ovat nousseet kaksinkertaisiksi paista ne kuumassa öljyssä (n. 180 asteista). Valuta talouspaperin päällä. Jos kuorrutat sokerilla, kieritä donitsit heti valumisen jälkeen. Kaneli sopii hyvin mausteeksi.

Suklaakuorrutus

noin 10 donitsiin

2 rkl margariinia/voita
0,5 rkl siirappia
vajaa 0,5 dl maitoa
50 g tummaa suklaata
n. 2 dl tomusokeria

Sulata kattilassa rasva ja siirappi. Lisää joukkoon maito ja kiehauta ja nosta pois liedeltä. Sekoita joukkoon suklaa. Siivilöi joukkoon tomusokeri. Tomusokerin määrä ei ole niin tarkkaa. Lisää sitä niin paljon, että kuorrutuksesta tulee sopivan vahvuista. Toiset haluavat ohuemman kerroksen, suklaaholistit tarvitsevat vahvan kuorrutuksen.

Suklaakuorrutteisia donitseja. Pitää muistaa ostaa lisää tavallisia nonparelleja. :D

Karamellikuorrutus 

noin 10 donitsiin

0,5 dl sokeria
1 rkl vettä
1 dl kuohu-/vispikermaa kuumennettuna (ruokakermallakin luonaa)
1 rkl margariinia/voita
1-2 dl tomusokeria

päälle suolapähkinöitä rouhittuna

Mittaa kasariin sokeri ja vesi. Kuumenna sekoittamatta kunnes sokeri karamellisoituu kauniin vaaleanruskeaksi. Ota pois liedeltä ja lisää kerma. Seos kuohahtaa, ole varovainen. Nosta takaisin levylle ja sekoita tasaiseksi. Nosta pois ja lisää joukkoon margariini. Lisää niin paljon tomusokeria, että saat sopivan vahvuisen kuorrutteen. Dippaa donitsit kuorrutukseen ja ripottele heti päälle suolapähkinöitä.

 Donitsinreikiä kaneli-sokerissa pyöriteltyinä


  Allergiainfo:
  • Pystyt tekemään näistä maidottomia käyttämällä soija- tai muita dieettiisi sopiva maito-, kerma- ja rasvavalmisteita sekä maidotonta suklaata. 
  • Voit käyttää oman ruokavaliosi puitteissa kuorrutuksia myös -ton munkeissa.

Reseptille pohjaa löysin Allrecipestä Krispy and creamy doughnuts -nimellä. Tein jonkin verran muutoksia. Kuorrutukset ovat omaa käsialaa.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...