torstai 9. toukokuuta 2013

-ton kakku äitienpäiväksi

Täytyyhän sitä allergistenkin saada äitienpäiväkakkua. Otin vähän varaslähtöä ja kehittelin neidin kanssa -ton kakun. Tämä kakku on maidoton, munaton sekä gluteeniton. Nämä nykyiset soijavispit ja jogurtit ovat hyviä. Maistajani sanoi, että jos ei tietäisi, niin hän ei edes ymmärtäisi syövänsä erikoisleivonnaista. Neitikin oli ihan onnessaan. Ensimmäinen ihka oikea täytekakku, jota hän sai syödä ja tehdä... Voi mikä sotku keittiössä, mutta ei sen niin väliä, kun toinen oli niin onnellinen. Hän pursotti huolella ja asetteli mustikoita. Kakun kostuttaminenkin oli kivaa puuhaa. Meillä taitaa olla kasvamassa tulevaisuuden Master Chef!


-ton kakkupohja

3,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (laitoin itse 1,5 dl riisijauhoa, 1 dl perunajauhoa, 1 dl hirssijauhoa)
2,5 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
0,5 ruokasoodaa
1 tl ksantaania
1 tl vaniljasokeria
---
1,5 dl vettä
0,75 dl ruokaöljyä
1 rkl viinietikkaa (ei maistu paistetussa kakussa, mutta auttaa kakkua nousemaan)
1 dl vaniljajogurttia (käytin Alpro Soyan vaniljajogurtti)

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota gluteenittomilla korppujauhoilla noin 1,5 l vetoinen vuoka. Sekoita kuivat aineet keskenään ja nesteet keskenään. Yhdistä ja sekoita tasaiseksi. Kaada kakkuvuokaan. Paista uunin alatasolla 30-45 minuuttia. Anna jäähtyä rauhassa vuoassa paiston jälkeen. Kumoa ja käsittele varoen.


Täyte ja päällinen:
1 prk Alpro soya airy and creamy (tai muuta dieettiisi sopivaa vaahtoutuvaa kermaa)
1,5 dl vaniljajogurttia (käytin Alpro soyan vaniljaa)
1 liivatelehti + vettä (Vegaanit Vegegel*)
0,25-0,5 dl sokeria
2+1 dl mustikoita

Liota liivatteita kylmässä vedessä hetki. Vatkaa kerma vaahdoksi, ota siitä puolet sivuun kakun koristelua varten. Lisää loppuun jogurtti ja sokeri. Kiehauta 1 rkl vettä ja sulata siihen liivatelehdet. Lisää liivateliuos jogurttivaahdon joukkoon. Sekoita joukkoon mustikat.

*Vegaanit huom! Dr. Oetkerilta on tullut uusi hyytelöimisaine Vegegel, joka sopii vegaaniseen ruokavalioon. Minulla ei sitä ikävä kyllä nyt ollut, joten en osaa sanoa sen määrästä ohjeessa.)

Kokoaminen:
Leikkaa kakku puoliksi. Kostuta pohja haluamallasi mehulla (käytin lehtimehua). Laita 3/4 täytteestä väliin. Laita toinen puolikas päälle ja kostuta. Levitä loppu täytteestä kakun päälle keskelle. Pursota/levitä loppu kermavaahto ja koristele mustikoilla. Säilytä kylmässä.





Tulossa vielä tavalliseen ruokavalioon äitienpäiväkakku. Kunhan osaan päättää, että minkä ideoistani toteutan. 



Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...