torstai 18. heinäkuuta 2013

Jalapeno-hampurilainen

Tässä hampurilaispihvissä on nyt kaikki kohdallaan. Se on mehevä, se on maukas, siinä on vähän potkua. Mukaan kun laittaa vähän pekonia ja itse tehtyä jalapeno-majoneesia, niin herkkujen herkku on valmis. Makutuomarinikin mukaan tässä lähennellään jo täydellistä hampurilaista. Itsekin alan olemaan samaa mieltä.



Pihvi:

500 g vähärasvaista naudan jauhelihaa
100 g possun jauhelihaa
1 rkl ruokaöljyä
1/2 keskikokoisesta sipulista silppuna
0,5-2 tuoretta jalapenoa silppuna (oman maun mukaan)
(1-2 siivua pekonia silputtuna)
suolaa, pippuria, paprikajauhetta maun mukaan

Ota lihat lämpenemään huoneenlämpöön. Paista ruokaöljyssä keskilämmöllä sipuli, jalapeno ja pekoni. Tarkoitus ei ole ruskistaa, vaan kuullottaa sipuli. Anna sipuliseoksen jäähtyä hetki.

Sekoita yhteen jauhelihat. Lisää joukkoon mausteita maun mukaan sekä sipuliseos. Vaivaa huolellisesti taikinaksi. (Riittävä vaivaaminen auttaa pihvejä pysymään koossa.) Jaa taikina haluamasi kokoisiksi pihveiksi, tähän versioon tulee 2 pihviä, kannattaa tehdä suht pieniä ellei ole iso nälkä. Taputtele noin sentin vahvuiseksi.

Paista tai grillaa kypsiksi. (Jos laiskottaa, paista uunissa 200 astetta, n. 10-12 minuuttia. Ei tarvitse kääntää.) Seuraa pihvejä tarkkaan ja käännä ne heti, kun nestettä alkaa tihkumaan pintaan. Kun pihvit ovat melkein kypsiä, laita kahden pihvin väliin juustosiivu.


Majoneesi:

2 keltuaista
2 dl rypsiöljyä
1 tl sinappia
---
tuoretta jalapenoa hyvin hienona silppuna
1 tl paprikajauhetta
sinappikurkkusalaattia 1-2 tl
suolaa, pippuria maun mukaan

Laita kapeahkoon kulhoon keltuaiset ja sinappi. Vatkaa hetki. Ala sitten lisäämään koko ajan vatkaten öljyä ohuena norona joukkoon. Älä lisää kerralla liikaa. Lisää öljyä niin kauan, että saat majoneesista sopivan paksuista. Lisää joukkoon mausteet ja maista, mausta tarvittaessa lisää. Sekoita majoneesia salaatin joukkoon haluamasi määrä. Majoneesi säilyy jääkaapissa pari päivää.




Hampurilaisen kokoaminen:

Lämmitä sämpylät tai grillaa sisäpintoja ihan pieni hetki. Laita pohjan päälle ketsuppia, tuoretta sipulisilppua, majoneesia, salaattia. Aseta sitten pihvit päälle. Sitten muutama rapeaksi paistettu pekoniviipale ja vielä tomaattia sekä kurkkua. Kansi päälle ja herkuttelemaan!

Sämpyläohjeena on vanha tuttu: ihanat hampurilaissämpylät.


Allergiainfo:
  • Käyttämällä gluteenitonta sämpylää sekä majoneesia, saa hampurilaisesta gluteenittoman.
  • Jättämällä juuston pois ja valmistamalla sämpylät veteen sekä maidottomaan margariinin, saa hampparista maidottoman.

Jos säät sallivat, painaa Jauhoton taikina mustikka- ja kantarellimetsissä loppuviikon, joten päivityksissä on vähän taukoa.

Oikein mukavaa loppuviikkoa ja viikonloppua kaikille!

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...