tiistai 27. elokuuta 2013

Punaherukkatorttu

Punaherukkatorttu on syksyinen herkku parhaimmillaan - punaherukoiden ihana kirpeys saa pehmeyttä makeasta marengista. Resepti on omiaan erikoisruokavalioihin. Maidottomalle vieraalle on nykyään helppo tehdä tarjottavaa, mutta silti on joskus kiva valita ohje, jonka voi huoletta tarjota monelle vieraalle. Torttuun ei tarvita mitään erikoisempia aineita, maidoton leivontamargariini riittää (hopeinen Sunnuntai tai t.sin. Keiju).


 
Pohja:
3-3,25 dl vehnäjauhoja (tai yhtä paljon gluteenitonta jauhoseosta +1 tl ksantaania)
2 tl vaniljasokeria
1,25 dl sokeria
125 g huoneenlämpöistä rasvaa, kuten maidotonta margariinia tai voita
2 keltuaista

Mittaa ainekset kulhoon ja nypi nopeasti taikinaksi. Anna levätä kylmässä puoli tuntia. (Jauhojen määrä riippuu keltuaisten koosta, laita ensin jauhoja 3 dl, lisää sitten tarvittaessa, jos taikina tuntuu liian pehmeältä.)

Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen. Voitele irtopohjavuoka. Leivinpaperi vuoan pohjalla helpottaa kakun siirtoa.

Kauli taikina, levitä se irtopohjavuokaan ja esipaista sitä 175 asteessa 20 minuuttia. (Kannattaa laittaa taikinan päälle leivinpaperi sekä kuivia herneitä, niin taikina ei pääse nousemaan paiston aikana.)

Täyte:
2 valkuaista
1,25 dl sokeria
2 tl maissitärkkelysjauhoa
4 dl punaherukoita

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Sekoita maissijauho ja sokeri yhteen. Lisää ne hitaasti koko ajan vatkaten valkuaisvaahdon joukkoon. Vatkaa kunnes marenki on kovaa ja kiiltävää. Nostele mukaan punaherukat. Levitä esipaistetun pohjan päälle ja paista vielä 15-25 minuuttia tai kunnes pinta saa vähän väriä.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...