torstai 8. elokuuta 2013

Sinappikurkkusalaatti sekä kurkkumajoneesin ohje

Itse tehty kurkkusalaatti on tosi hyvää, varsinkin sinappinen versio. Se sopii oivasti ranskalaisten tai kalan kaveriksi kermaviiliin sekoitettuna. Hämmästyttävän tutun makuinen kurkkumajoneesi syntyy, kun sinappikurkkusalaattia sekoittaa itse tehtyyn majoneesiin. ;) Suosittelen kokeilemaan.

 Tässä tulossa kastiketta kalan seuraksi.


Sinappikurkkusalaatti

1 kg avomaankurkkua
3 sipulia
2 punaista paprikaa
2 dl väkiviinaetikkaa
4 dl vettä
2 tl suolaa
3 dl sokeria
3-5 tl sinappijauhetta (oman maun mukaan)
1 dl vehnäjauhoja

Liota hetki kurkkuja kylmässä vedessä. Pese ne sitten huolellisesti juuresharjalla. Raasta kurkku ja paprika karkeaksi raasteeksi tai hienonna ne monitoimikoneen leikkuukulhossa. (Laiskottelin itse ja laitoin koneen kulhoon niin sipulit, kurkut kuin paprikankin. Hyvin meni sopivaksi silpuksi.) Silppua sipulit.

Laita kattilaan etikka, vesi, suola, sokeri ja hienonnetut kasvikset. Keitä miedohkolla lämmöllä 10 minuuttia. Sekoita vehnäjauhot ja sinappijauhe keskenään ja sekoita seos pieneen vesimäärään. Suurusta kiehuva kasvisseos vehnäjauho-sinappijauheseoksella. Keitä 10 - 15 minuuttia. Kaada salaatti kuumana puhtaisiin lasitölkkeihin.

Ohjeella valmistuu n. 1,5 l kurkkusalaattia. Säilytä jääkaapissa.

(Rajamäeltä olen löytänyt joskus vuonna miekka ja kirves tämän ohjeen. Muutaman oman muutoksen olen tehnyt siihen.)

 Kurkkumajoneesi 

1 dl itse tehtyä majoneesia (2 keltuaista + 1 tl mietoa sinappia + rypsiöljyä)
ripaus suolaa
pari rouhausta mustapippuria
1-2 ruokalusikallista sinappista kurkkusalaattia (itse tehtyä)
pari ruohosipulin vartta silputtuna

Laita kapeahkoon kulhoon keltuaiset ja sinappi. Vatkaa hetki. Ala sitten lisäämään koko ajan vatkaten öljyä ohuena norona joukkoon. Älä lisää kerralla liikaa. Lisää öljyä niin kauan, että saat majoneesista sopivan paksuista. Lisää joukkoon mausteet ja maista, mausta tarvittaessa lisää. (Tehosekoitin on myös oiva apu majoneesin tekoon.)


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...