sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Maailman parhaat ranskalaiset

Lupaan kautta kunniani, että jos näet hieman vaivaa ja valmistat ranskalaiset tällä tavalla, toteat sinäkin ne hurjan herkullisiksi. Ohje on peräisin Heston Blumenthalilta, joten siinä on kikkailua tavalla ja toisella. Mutta se kerta kaikkiaan kannattaa. En ole ikinä syönyt näin täydellisiä ranskalaisia. Aivan ihanan pehmoisia sisältä ja mahtavan rapeita päältä.


Maailman parhaat ranskalaiset:

1 kg Rosamunda-perunaa
1 l rypsiöljyä
suolaa maun mukaan

Kuori ja viipaloi perunat noin 1,5 cm leveiksi ja korkeiksi ranskalaisiksi. Huuhtele perunat sitten ja liota niitä vielä kylmässä vedessä 5 minuuttia. (Näin saadaan tärkkelystä pois.)


Kaada sitten vesi pois ja laita perunat kattilaan. Lisää päälle vettä ja keitä perunoita niin kauan, että ne ovat kypsiä 10-20 minuuttia. Perunoihin tulee paras pinta, kun ne ovat tosiaan melkein kypsiä.


Kaada vesi pois ja nosta ihan pieneksi hetkeksi hellalle vielä, jotta vesi haihtuu. Laita perunat talouspaperin päälle vielä kuivumaan ja nosta jääkaappiin tunniksi.

Perunoiden tosiaan pitää olla kypsiä, melkein hajoamisen partaalla Hestonin mukaan.

Kuumenna sitten öljy 130 asteeseen ja kypsennä perunoita pienissä erissä 5 minuuttia. Nosta pois öljystä ja valuta talouspaperin päällä. Laita ne taas jääkaappiin tunniksi. Voit esivalmistella perunat tähän asti. Ne säilyvät jääkaapissa pari päivää.

Viimeinen vaihe on jälleen uppopaistoa. Kuumenna öljy 180 asteeseen. Paista perunoita pienissä erissä niin kauan, että ne ovat kauniin kullankeltaisia (n. 5-7 minuuttia). Nosta hetkeksi valumaan talouspaperin päälle, suolaa oman makusi mukaan ja tarjoile. Herkkua!



Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...