maanantai 21. lokakuuta 2013

Naan-leipää kotona

Naan-leipää on helppo tehdä itse. Katselin eräänä päivänä telkkarista Chuck Hughesin ohjelmaa ja siinä tehtiin leipää hyvinkin yksinkertaisesti. Siihen ei tarvittu tandoori-uunia tai muutakaan viritystä. Paistinpannu kotioloissa riittää vallan mainiosti. Aineetkin löytyvät yleensä aina kotoa kaapista.

Naan-leipä
8 kpl

2,5 dl lämmintä vettä
1 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
(leivän voi maustaa halutessaan valkosipulilla, korianterilla, kuminalla, fenkolilla jne)
---
50-75 g sulatettua voita leipien voiteluun

Sekoita kulhossa vesi, hiiva ja sokeri. Anna seistä 10 minuuttia. Lisää joukkoon suola ja jauhot. Vaivaa taikinaa 5-8 minuuttia. Lisää mausteet halutessasi vaivaamisen loppupuolella. (Käytin leipäkonetta vaivaamiseen, sillä tuli näppärästi ja vähällä vaivalla, onnistuu hyvin käsinkin.)

Anna taikinan nousta tunnin pari liinalla tai muovilla peitettynä. Painele taikinasta sitten ilma pois ja jaa se 8 osaan. Pyöritä palat palloiksi ja anna niiden nousta leivinliinan alla puoli tuntia.

Kaulitse taikinapallot noin puolen sentin vahvuisiksi leiviksi. Paista kuumalla paistinpannulla pari kolme minuuttia per puoli. Kääntämisen jälkeen, voitele leipä sulatetulla rasvalla. Tarjoile lämpimänä.

Maidottomiin naan-leipiin käytä voiteluun maidotonta margariinia.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...