perjantai 6. joulukuuta 2013

Itsenäisyyspäivän marjaleivokset

Suunnittelin ensin itsenäisyyspäiväksi sieviä vaahtokarkkimassalla päällystettyjä lippuleivoksia. Sitten tulinkin katumapäälle, kun aloin miettimään Suomen merkitystä minulle. Ei Suomi ja sen itsenäisyys merkitse minulle sieviä massaleivoksia, vaan paljon muuta. Suomi on minulle tuulen tuiverrusta viljapelloissa, marjojen ja sienien keräilyä metsässä, paisteisella kalliolla istuskelua ja metsämansikoiden maistelua, meren tuoksua ja auringon kimmellystä järven pinnalla, talven nipistelyä poskissa ulkoilun jälkeen kuumaa kaakaota hörppiessä.

Sitten halusinkin hyödyntää minulle rakkaita aineksia, marjoja. Päädyin tällä kertaa mustikoihin ja puolukoihin. Samaa pohjaa ja perushyydykemassaa käyttämällä sain helposti kahdenlaisia leivoksia. Toiset ovat puolukkakinuskileivoksia ja toiset mustikkavalkosuklaaleivoksia. Siis "match made in heaven" yhdistelmiä.

Pohja

4 kananmunaa
1 dl sokeria
1,5 dl perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Laita leivinpaperi syvälle ja isolle uunipellille.

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Siivilöi joukkoon yhdistetyt perunajauho sekä leivinjauhe. Sekoita varovasti taikinaksi. Kaada taikina pellille ja paista uunin keskitasolla 7-10 minuuttia. Anna jäähtyä.

Täyte

Täytteen määrä riippuu siitä, että teetkö koko pellillisen kerralla vai vähemmän. Pellilliseen kannattaa tehdä 1,5-2 kertainen täytemäärä. Tämä täyteannos riittää vähään reiluun puolikkaaseen pellillisestä.  Leivosten määrä riippuu puolestaan siitä, että kuinka isoiksi ne leikkaat.

Perusseos:
2 prk vaniljarahkaa
4 dl vispikermaa
4 liivatelehteä + 3 rkl kiehuvaa vettä

Lisäykset:
100 g  valkosuklaata
2-3 dl mustikoita
--------------
2-3 dl puolukoita

Liota liivatteita runsaassa kylmässä vedessä 5-10 minuuttia. Vatkaa kermavaahto löysäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon rahka ja vatkaa tasaiseksi. Vatkaa joukkoon kiehuvaan veteen liotetut liivatteet.

Jaa seos kahtia. Lisää toiseen puolikkaaseen 2-3 dl mustikoita. Toiseen puolikkaaseen lisää 100 g sulatettua valkosuklaata, sekoita tasaiseksi. Lisää vielä valkosuklaatäytteeseen mukaan 2-3 dl 1puolukoita.

Laita pohja sopivan vuoan pohjalle ja kaada täyte päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään kuusi tuntia. Huom! Voit tehdä vain yhden makuisia leivoksia. Tuplaa silloin marjojen määrä.

Itse kokeilin Lidlistä löytämiäni leivosrenkaita. Voit tehdä leivokset myös johonkin irtopohjavuokaan. Leikkaa pohja sopivan kokoiseksi vuoan pohjan mukaan ja laita irtopohjavuokaan leivinpaperi helpottamaan leivosten siirtämistä.

Leivosmuotit olivat näppäriä käytössä. Leivoksen sai painettua kauniisti ulos kehikosta.

Koristelu

marjoja
valkosuklaata
kinuskikastiketta

Koristele mustikkaleivokset mustikoilla ja sulalla valkosuklaalla. Muista, että pakastemarjat vettyvät aika nopeasti, joten koristele juuri ennen tarjoilua. Puolukat säilyvät kauniina hieman mustikoita pidempään. Jos sinun pitää tehdä leivokset ajoissa, käytä koristelussa hyytelösokerilla tehtyä kiillettä kinuskin ja valkosuklaan sijaan. Hyytelösokeripakkauksessa on kiilteen teko-ohje.

Koristele puolukkaleivokset puolukoilla ja kinuskikastikkeella. 1 dl fariinisokeria ja 1 dl kuohukermaa keitetään kinuskiksi ja anna sen jäähtyä hetki. Valuta sitten leivosten päälle ohuina raitoina.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...