perjantai 28. kesäkuuta 2013

Kantarelli-jauhelihamuffinit

Kantarelliaika lähestyy taas. Sitä oikein odottaa, että pääsee metsään sienestämään. Aina näkee jotain uutta luonnossa, milloin eläimiä, milloin kasveja. Neitikin on pienestä pitäen kulkenut kanssamme metsäretkillä. Toivottavasti hänestä kasvaa luontoa arvostava ihminen.

Näissä muffineissa on vielä viime kesän satoa. Jauhoton taikina lomailee nyt muutaman päivän. Ihanaa kesää kaikille! 


12 kpl

50 g voita
1/2 sipulista silputtuna
100 g jauhelihaa
paprikajauhetta
ripaus suolaa
1 dl kantarelleja (*pakastimesta, jo kerran paistettuja)
-----
5,5 dl vehnäjauhoja
2,5 tl leivinjauhetta
250 g kovaa juustoa raastettuna (mistä nyt itse tykkäätkin)
0,5 tl suolaa tai oman maun mukaan
pippuria ja yrttejä oman maun mukaan

-----
2,5 dl maitoa
1 kananmuna

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele metallinen muffinipelti, silikoniselle ei tarvitse tehdä mitään. Paperisia kannattaa laittaa pari päällekkäin.

Sulata kattilassa voi ja paista siinä jauheliha sekä sipuli. Lisää joukkoon kantarellit ja paista hetki. (Jos käytät tuoreita kantarelleja, paista ne kypsäksi asti.) Mausta seosta makusi mukaan.

Sekoita toisessa kulhossa jauhot, leivinjauhe, mausteet, suola ja juusto. Toisessa kulhossa sekoita maito ja kananmuna. Yhdistä kaikki kolme eri seosta ja sekoita ne hyvin. Jaa taikina muffinipellille. Paista 175 asteessa noin 30-35 minuuttia.

Idea muffineihin tuli Leivonnaisia herkkusuille kirjasta.

*Kantarellit kannattaa säilöä pakastamalla. Eli sienet siivotaan ja paloitellaan. Sitten ne laitetaan kuivalle paistinpannulle ja niistä haihdutetaan neste. Sitten kantarellit pakastetaan sopiviin annoksiin.
Sieniaikaa odotellessa:

torstai 27. kesäkuuta 2013

Helppo mansikkainen suklaakakku

Joskus helposti tehtävät jutut ovat parhaita. Tähän ei tarvitse taikinaa vatkailla, pitää vain olla kärsivällinen paistovaiheessa ja kas, siinä on hyvin käsiteltävä ja maukas suklaakakku.



Alkuperäinen ohje on todella iso, laitan sen myöhemmin. Tässä pienennetty versio, tuplaa tarvittaessa. (Paistettu 20 cm halkaisijaltaan olevassa vuoassa.)

130 g voita tai margariinia
130 g tummaa suklaata
0,2 dl vahvaa kahvia
0,5 tl vanilja-aromia
---
130 g erikoisvehnäjauhoja
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl leivinjauhetta
190 g fariinisokeria
---
2 kananmunaa
1,1 dl creme fraichea

Laita uuni lämpemään 160 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Sulata kattilassa voi ja suklaa. Lisää joukkoon kahvi ja vanilja. Sekoita tasaiseksi. Sekoita kulhossa jauhot, sooda, leivinjauhe ja fariinisokeri huolellisesti yhteen. Sekoita toisessa kulhossa munat ja creme fraiche. Yhdistä kaikki kolme seosta taikinaksi.

Kaada taikina vuokaan ja paista 55-65 min. Älä avaa uuninluukkua ennen kuin aikaisintaan 50 min kohdalla. Kakku laskee helposti, jos luukun avaa liian ajoissa. Anna jäähtyä vuoassa.

Leikkaa kakku kahteen tai kolmeen osaan. Laita haluamiasi täytteitä. Tässä on suklaaganachea ja mansikoita ja reunoilla kermavaahtoa.

Suklaaganache

250 g tummaa suklaata
2,5 dl kuohukermaa
0,5 dl glukoosisiirappia tai hunajaa
25 g voita

Rouhi kulhoon suklaa. Kiehauta kattilassa kerma, siirappi ja voi. Kaada kermaseos heti suklaan päälle. Sekoita tasaiseksi. Peitä kulho kelmulla ja anna ganachen jähmettyä huoneenlämmössä.

Tämä kakku oli harjoituskappale kakkuun, johon tulee mm. tällaisia:
Siitä kakusta lisää myöhemmin.

keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

"The Ultimate" Porsaan ribsit

Tässä taas yksi grilliluu-ohje. Näistä tulee amerikkalaistyylisiä. Liha hajoaa suussa ja kastike on tahmeana pinnalla. Suttuista syötävää, mutta niin hyvää. Reseptin pohjana toimii Tyler Florencen ribs resepti.Kypsennys aloitetaan uunissa. Näiden kypsymistä on helpompi kontrolloida kuin kokonaan grillattavien.



2-3 ribs riviä

Rub:
2,5 dl fariinisokeria
4 rkl paprikajauhetta
1 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl sipulijauhetta
2 rkl merisuolaa rouhittuna
2 rkl pippurisekoitusta
1 rkl chilijauhetta

Sekoita rubin aineet yhteen. Hiero sitä ribsien pintaan reilusti. Laita jääkaappiin maustumaan pariksi tunniksi. Annos on reilu, seos säilyy tiiviissä purkissa useamman viikon.

Ota ribsit huoneenlämpöön tuntia ennen kypsennyksen aloittamista. Laita luut esim. leivinpaperoidulle uunipellille ja kypsennä kaksi tuntia 130 asteessa. Tee tässä välissä grillikastike.

Grillikastike:
1 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
1 siivu pekonia
4-6 oksaa timjamia
1/2 sipuli silppuna
3 valkosipulinkynttä murskana
500 g paseerattua tomaattia
1 tlk säilykepersikoita valutettuna
1 rkl sinappia (tarkista koostumus, jos ruokavaliosi vaatii)
2 rkl fariinisokeria
0,5 dl ruokosokerisiirappia
2 rkl punaviinietikkaa
0,5 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl paprikajauhetta
suolaa, pippuria ja chiliä maun mukaan

Paista kattilassa keskilämmöllä pekoniin käärittyä timjamia muutama minuutti. Lisää joukkoon sipuli ja valkosipuli. Kuullota läpinäkyväksi. Lämpö ei saa olla liian kova. Ota pois pekoni ja timjami. Lisää loput aineet ja anna hautua 45 minuuttia. Soseuta vielä sauvasekottimella. Ota osa kastikkeesta sivuun ja tarjoa erikseen luiden kanssa. Soosia jäänee ylikin. Säilyy jääkaapissa pari viikkoa. Se sopii hyvin myös kanan kanssa.

Kun ribsit ovat olleet uunissa kaksi tuntia, levitä ensimmäinen kerros kastiketta ribsien päälle. Kypsennä niitä vielä 20 minuuttia ja levitä kastiketta vielä kerran.

Tämän jälkeen ota luihin pinta kuumassa grillissä tai pistää luut odottamaan grillausta foliopakettiin ja jääkaappiiin. Kun haluat, grillaa ribsejä noin 5 minuuttia per puoli. Vieläkin voi lisätä kastiketta halutessaan. Ole varovainen ribsejä siirtäessäni, ne suorastaan hajoavat käsiin, koska ovat niin mureita ja kypsiä.



tiistai 25. kesäkuuta 2013

-ton vohvelit kehitysversio 2

Tässä hyvä vohveliohje allergikoille ja vegaaneille. Olen testaillut monia löytämiäni -ton vohvelireseptejä, mutta täysin tyytyväinen en ole ollut. Eräänä aamuna tuijottelin Neidin koskematonta puuroa ja siitä se idea sitten lähti. Tulokseen olen viimeinkin tyytyväinen. Niin on Neitikin.



1 dl hirssihiutalepuuroa (todennäköisesti moni muukin puuro toimii)
2-2,5 dl soijamaitoa (tai muuta dieettiisi sopivaa. Määrä riippuu puuron paksuudesta)
2 rkl rypsiöljyä
---
1,25 dl riisijauhoa
0,75 tl ksantaania
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 dl maissijauhoa (ei tärkkelys)
1 dl tummaa täysjyväriisijauhoa
ripaus suolaa
maun mukaan sokeria

Sekoita puuron joukkoon soijamaito ja rypsiöljy. Sekoita yhteen kuivat aineet ja lisää ne puuroseokseen. Vatkaa tasaiseksi. Lisää tarvittaessa riisijauhoja tai maitoa. Tarkoituksena on saaada löysähkön puuron koostumus. Laita vohvelirauta lämpenemään.

Voitele maidottomalla margariinilla raudan kummatkin pinnat. Annostele vohvelirautaasi sopiva määrä taikina. Paista ihan rauhassa. Ei kannata kurkkia heti alussa, koska vohveli on tarttuvainen. Kun se on kypsä, se irtoaa kyllä hyvin. Eikä hätää jos vohveli "halkeaa". Paina rauta takaisin kiinni ja anna kypsyä vielä hetki. Puolikkaat ottavat hyvin yhteen ja ovat edelleen hyviä.

Ripottele pinnalle paiston jälkeen sokeria ja tarjoile haluamasi lisukkeen kanssa.

maanantai 24. kesäkuuta 2013

Suolaiset -ton muffinit/sämpylät

Tein aikuisille tavallisia suolaisia muffineita. Neidillekin piti tehdä omansa. Nämä ovat kyllä hiivataikinaan tehtyjä, joten ovat ennemmin suolaisia sämpylöitä. Samapa tuo kumpi nimitys on käytössä. Joka tapauksessa tässä on helppo ja nopea välipala allergisille.


2,5 dl lämmintä vettä (maks. 42 astetta)
3 tl kuivahiivaa
1 tl psylliumia
1 tl ksantaania
---
0,75 dl hirssihiutaleita
1 dl hirssijauhoja
1 dl tummia täysjyväriisijauhoja
2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
2 rkl rypsiöljyä
0,5 tl suolaa
----
1-2 dl paistettua jauhelihaa, jossa joukossa sipulia ja sopivia mausteita (joukkoon sopii myös purjo, paprika, kesäkurpitsa, parsakaali jne.)


Voitele metallinen muffinivuoka, silikoniselle ei tarvitse tehdä mitään. Paperisia kannattaa laittaa useampi päällekkäin, koska taikina on aika tanakkaa.

Vatkaa yhteen vesi, hiiva, psyllium ja ksantaani. Anna seistä 5 minuuttia. Sekoita sitten joukkoon loput aineet. Ihan lusikalla hyvin sekoittaminen riittää. Jaa taikina muffinivuokiin.  Anna nousta 30 min. Paista 200 asteessa noin 10-15 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä.

sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Suklaa-vaahtokarkkimuffinit

Lupasin aiemmin jo palata vaahtokarkkimuffineidin maailmaan normaaliversiossa. Tässä se nyt on. Tämä on kooste netistä löytämistäni, saamistani ja keittokirjoissani olevista ohjeista. Huolimatta maitosuklaasta ja vaahtokarkeista, muffinit eivät ole yltiömakeita. Ihania iltapäiväkaffeella. Lapset ihastuvat näihin varmasti.


12 kpl

5 dl vehnäjauhoja
6 rkl tummaa kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
100 g maitosuklaata rouheena
1 dl pieniä vaahtokarkkeja
----
75 g voita
3 dl maitoa
1 kananmuna

Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen.Voitele ja jauhota metallinen muffinipelti, silikoniselle ei tarvi tehdä mitään. Voit myös käyttää paperimuotteja.

Sekoita kuivat aineet keskenään, kaakaojauhe kannattaa siivilöidä. Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon maito ja kevyesti vatkattu kananmuna. (Jos sulattaa voin mikrossa ja lisää siihen tuon määrän kylmää maitoa, joutuu lämmittämään seosta uudelleen, koska voi jähmettyy jonkin verran.)

Yhdistä kuivat ja kosteat aineet. Sekoita nopeasti taikinaksi. Muffineita ei saa sekoittaa liikaa. Lusikoi taikina muffinivuokiin.

Paista 190 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Jäähdytä aluksi vuoassa, loppuun ritilällä.

Allergiainfo:
  • Maidottomaksi pystyy muuttamaan käyttämällä esim. soijamaitoa ja maidotonta margariinia sekä tummaa maidotonta suklaata.
  • Laktoosittomaksi voi tehdä käyttämällä laktoosittomia tuotteita, maitosuklaatakin löytyy ainakin Brunbergiltä laktoosittomana.
  • Gluteenittoman version kokeilisin toteuttaa käyttämällä 4,5 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta + 1 tl ksantaania.

lauantai 22. kesäkuuta 2013

Cole slaw ja Hot Dog baari

Cole slaw kuuluu tietenkin grilliruoan lisukkeeksi. Se sopii Hot Dogeihinkin kuin nenä päähän. Meillä juhannus aloitettiin helpolla herkulla. Grilliin nakkeja ja ostettuja Hot Dog sämpylöitä. Paitsi tietenkin gluteenittomat sämpylät tehtiin itse. Muut lisukkeet olivat perinteisiä - sipulia, sinappikurkkusalaattia, paholaisenhilloa jne. Hot Dog baari on helppo tehdä kaikille sopivaksi. Kaupastakin löytyy monenmoista allergianakkia ja makkaraa.




Cole slaw

n. 1/3 valkokaalista ohueksi suikaloituna
2-3 porkkanaa karkeana raasteena

Kastike

2 dl majoneesia*
2 rkl kermaviiliä (Jätä pois kermaviili, jos ruoan pitää olla maidoton.)
1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl sinappia
2 rkl sitruunamehua
ripaus sokeria
suolaa ja pippuria maun mukaan

Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa hyvin sekaisin. Lisää kasvikset. Sekoita ja anna maustua hetki. Majoneesin vuoksi muista jääkaappisäilytys!

Majoneesi joko oikein hyvälaatuista kaupan majoneesia tai itsetehtyä, ohje tässä:

*Majoneesi

2 keltuaista huoneenlämpöisenä
1 tl sinappia huoneenlämpöisenä
1,5-2 dl rypsiöljyä huoneenlämpöisenä

Vatkaa keltuaisia ja sinappia hetki. Lisää ohuenohuena norona öljyä hitaasti joukkoon koko ajan vatkaten. Tehosekoittimella tämä käy näppärästi.



Hot Dog baari

Silppua kurkkua, tomaattia ja sipulia omiin kulhoihinsa. Laita esille maustekastikkeet kuten sinappi, ketsuppi, paholaisen hillo, sinappikurkkusalaatti ja grillikastike. Nosta loppuvaiheessa pöytään tarjolle cole slaw.

Grillaa nakit ja sämpylät hyvällä lämmöllä. Nakkeihin voi lisämaun antajaksi kietoa puolikkaan pekonin siivun.



Postauksessa olevat linkit vievät blogissa aiemmin julkaistuihin resepteihin. 

perjantai 21. kesäkuuta 2013

Gluteenittomat sämpylät

Joskus sitä tuntee itsensä ihan idiootiksi. Eilen oli yksi niistä hetkistä. Halusin tehdä neidille iltaa varten omia Hot Dog sämpylöitä. Tuskailin jo etukäteen löysän taikinan takia - miten siitä saa tasaiset ja sievät sämpylät suttaamatta. No, aloimme Neidin kanssa tekemään taikinaa. Kun se oli valmis, tajusin sen. Tätä gluteenitonta taikinaa on helppo pursottaa. Ja kas kummaa, meillähän  on nyt kauniita ja tasaisia sämpylöitä. Ennen kaikkea meillä on hyviä sämpylöitä. Pehmeitä ja tosi maukkaita. Neiti söi heti kaksi sämpylää. Uusi ennätys!



Sämpylät

8 kpl

2,5 dl lämmintä vettä (maks. 42 astetta)
3 tl kuivahiivaa
1 tl psylliumia
1 tl ksantaania
---
0,75 dl hirssihiutaleita
1 dl hirssijauhoja
1 dl tummia täysjyväriisijauhoja
2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
2 rkl rypsiöljyä
0,5 tl suolaa

Vatkaa yhteen vesi, hiiva, psyllium ja ksantaani. Anna seistä 5 minuuttia. Sekoita sitten joukkoon loput aineet. Ihan lusikalla hyvin sekoittaminen riittää. Lusikoi taikina paksuun muovipussiin (Minigrip) ja leikkaa siihen haluamasi kokoinen reikä. Pursota taikina leivinpaperoidulle pellille joko pyöreiksi tai pitkulaisiksi sämpylöiksi. Anna nousta 30 min. Paista 225 asteessa noin 10-15 minuuttia. Voitele paiston jälkeen kevyesti vedellä ja peitä leivinliinalla. Tämä pitää sämpylät pehmeinä. Laita pussiin heti, kun ovat jäähtyneet. Sopii pakastettavaksi.




Blogissa myöhemmin luvassa Hot Dog Baari mm. cole slaw'n kera. Käypä katselemassa!

torstai 20. kesäkuuta 2013

Paistettua vuohenjuustoa ja päärynäkompottia

Olen aivan heikkona paistettuun vuohenjuustoon. Se kullankeltainen pinta ja pehmeä sisus on vaan jotain niin hyvää. Vuohenjuuston kaverina voi tarjota paholaisenhilloakin. Vielä parempi liitto syntyy vaniljaisen päärynäkompotin, hunajan, ruocolan ja vuohenjuuston välillä. Kesäisin on päiviä, jolloin en mitään muuta söisikään.


Salaatin valmistelu pitää aloittaa ajoissa päärynäkompotin tekemisellä. Sitä kannattaa kerralla tehdä reilu annos ja pakastaa. Näin on sitten mistä ottaa kompottia, kun tekee mieli salaattia.

Päärynäkompotti

1 kg päärynöitä noin sentin kuutioina (saa olla kovempia päärynöitä)
1,5 dl vettä
250 g sokeria
1,5 tl vaniljasokeria (aitoa!!! tai vielä mieluummin vaniljatanko)

Laita kattilaan päärynät ja vesi. Kiehauta noin 5 min. Lisää sokeri ja vanilja, kiehauta noin 10 minuuttia. Maista ja tarkistele kypsyyttä ja veden määrää välillä. Nestettä ei saa jäädä liikaa. Tölkitä kuumana.

Salaatti

kourallinen rucolaa per syöjä
kourallinen tavallista salaattia, mistä tykkäätkin per syöjä
muutama mansikka, jos haluat

Pese salaatit ja revi tarvittaessa pienemmäksi. Asettele lautaselle. Lisää joukkoon halutessasi mansikoita.

Vuohenjuuston paistaminen

Laita pinnoitetulle pannulle ruokalusikallinen vettä ja laita pannu levylle ja käännä levy täysille. Ota jääkaapista vuohenjuusto ja leikkaa tarpeellinen määrä juustokiekkoja, noin 1-1,5 cm vahvuudeltaan. Kun vesi on haihtunut ja pannu on todella kuuma, paista juustoja molemmin puolin noin ehkä minuutti. Tarkkaa aikaa en ole koskaan ottanut. Sen aikaa, että väri on kullankeltainen.Tärkeintä on kuuma pannu ja kylmä juusto.

Viimeistely

  • Laita paistetut vuohenjuustot salaattipohjan päälle.
  • Laita lautaselle pari lusikallista päärynäkompottia.
  • Ripottele päälle muutama pähkinä tai siemen antamaan rakennetta. Saksanpähkinä toimii erinomaisesti.
  • Rouhaise hieman pippuria päälle.
  • Laita vielä hieman juoksevaa hunajaa päälle ja tarjoa.


Oikein ihanaa Juhannusta kaikille!


tiistai 18. kesäkuuta 2013

Key lime pie jäätelöleivokset

Rakastan key lime pieta ja kehittelin siitä jälleen uuden version. Nämä raikkaat leivokset toimivat ihanasti kesällä. Voit tehdä myös pelkkää limejäätelöä ilman keksinmuruja ja suklaakastiketta, sekin on hyvää. Sopivan raikasta jälkiruokaa grillaamisen jälkeen. Tämän voi tehdä valmiiksi pakastimeen ennen juhannusjuhlia.



1 prk kondensoitua maitoa
3 dl vispi-/kuohukermaa
1 dl limemehua (Jos limet ovat tujuja, laimenna pikkuisen vedellä)
4 limen raastetut kuoret
0,5 dl glukoosisiirappia

10 Digestivekeksiä
70 g margariinia tai voita

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kondensoitu maito ja limemehu ja -kuoriraaste sekä glukoosisiirappi. Kaada massa jäätelökoneeseen koneen ohjeen mukaan. Tai pakasta kulhossa ja vatkaa ainakin neljästi jäätymisen aikana. Murskaa digestivet ja lisää joukkoon sulatettu ja sekoita tasaiseksi. Kun massa on pehmisasteella, annostele se silikoniselle muffinipellille. Ripottele ja annostele päälle keksimuru. Jäädytä pakastimessa.

Ota huoneenlämpöön 10 minuuttia ennen tarjoamista. Kaada päälle hieman suklaakastiketta ja mansikanpaloja.

Suklaakastike:

100 g tummaa suklaata
1 dl vispikermaa
1 rkl voita

Kiehauta kerma ja sekoita loput aineet joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä ja kaada jäätelön päälle juuri ennen tarjoilua. Kastike säilyy useamman päivän jääkaapissa. Lämmitä vaan hieman ennen tarjoilua, että saat sen taas juoksevaksi.

Allergiainfo:
  • Käytä tarvittaessa gluteenittomia keksejä.

sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Grillatut kanapalat pekonilla

Männä viikkoina on ollut sellainen olo, että jääkaapin ovessa pitäisi olla rullateline pekonia ja ilmakuivattua lihaa varten. Meillä on käytetty pekonia varmaan pienen porsaan verran. Siitä vaan tulee hyvä maku grilliruokaan. Tälläkin kertaa hyödynsin pekonia grilliruoassa. Kanapalat saivat siitä herkullista muhevuutta ja rapsakkuutta pintaan. Näitä tehdään uudelleen juhannuksena.


Annoksesta tulee naposteltavaa noin 4-5 hengelle

Grillatut kanapalat

3-4 broilerin rintafilettä maustamatonta
1,5-2 pkt pekonia
kuivamaustetta eli rubia, resepti ohjeen jälkeen

coctailtikkuja pekonin kiinnittämiseen

Laita tikut likoamaan veteen noin 30 min ennen paistoa. Paloittele broilerit sopivankokoisiksi paloiksi. Leikkaa pekonit puoliksi. Kiedo pekoniviipale kanapalan ympärille. Kiinnitä tikulla. Pyöräytä pala rubissa ja laita palat esim. halsteriin.

Halsterissa on näppärä grillata pienet grilliruoat, koska voit käännellä sitä ilman että ruoat putoavat grilliin. Helpottaa kääntelyä siis. Grillaa kypsäksi. (Voit myös tehdä nämä uunissa. Paista 200 asteessa noin 20-30 min.) Tarjoa mieluisan dipin kera. (Meillä oli savunmakuinen colakastike. Linkki vie blogissa aiemmin julkaistuun ohjeeseen.)

kana = broileri (Taitaa olla työn ja tuskan takana oikean kanan löytäminen, broileriin on siis tyytyminen.)

Rub-mausteseos
1 dl fariinisokeria
1 rkl paprikajauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl sipulijauhetta
merisuolaa rouhittuna maun mukaan
mustapippurirouhetta maun mukaan
cayennea maun mukaan (tai chiliä)

Sekoita aineet hyvin yhteen. Säilytä tiiviissä astiassa. Säilyy useamman viikon.


lauantai 15. kesäkuuta 2013

Rubeja ja grillikastikkeita

Juhannus lähenee kovaa vauhtia ja viimeisetkin kesägrillaajat kaivavat grillejä naftaliinista. Tähän postaukseen olen kerännyt muutaman hyvän grillikastikkeen ja rubin omista arkistoistani. Grillirubit ja kastikkeet ovat ihania mökkituliaisia. Rubit säilyvät useita kuukausia tiiviissä purkissa huoneenlämmössä, grillikastikkeet ainakin noin pari kolme viikkoa tiiviissä purkissa jääkaapissa.


Savunmakuinen colakastike

1 rkl rypsiöljyä
1 sipuli silputtuna
1-3 valkosipulinkynttä murskana
2-3 rkl punaviinietikkaa
500 g paseerattua tomaattia
2 dl Coca-colaa
3 rkl worcestes-kastiketta
2 rkl fariinisokeria
2 rkl sokeriruokosiirappia
2 rkl tavallista sokeria
1 rkl chilijauhetta (tai maun mukaan)
2-4 kuivattua chiliä
suolaa ja pippuria maun mukaan
savuaromia noin 0,5-1 tl

Kuullota sipulia ja valkosipulia rypsiöljyssä 3-5 minuuttia kattilassa. Lisää loput aineet ja hauduta 45 minuuttia. Tarkista makua hauduttamisen loppuaikana ja lisää halutessasi esim. chiliä, suolaa, savuaromia.


Emerilin grillikastike

Ohje pohjautuu amerikkalaisen kokin Emeril Lagassen reseptiin.

1 rkl rypsiöljyä
1 sipuli silputtuna
1-3 valkosipulinkynttä murskana
2-3 rkl valkoviinietikkaa
2,5 dl paseerattua tomaattia
2,5 dl lihalientä
0,5 dl fariinisokeria
0,5 tl jauhettua korianteria
0,5 tl jauhettua juustokuminaa
0,5 tl lipstikka-/sellerisuolaa
chiliä maun mukaan
suolaa ja pippuria maun mukaan

Kuullota sipulia ja valkosipulia rypsiöljyssä 3-5 minuuttia kattilassa. Lisää loput aineet ja hauduta tunnin verran. Tarkista makua välillä ja mausta tarvittaessa lisää. Säilytä jääkaapissa.

 Kurkista kanalle sopivaa grillikastiketta tästä.  Toinen colanmakuinen grillikastike on tässä. Ihan tavallinen barbecue-kastike on täällä.  (Linkit vievät blogin aiempiin postauksiin.)

Muista tarkistaa esim. worcester-kastikkeen sopivuus ruokavalioosi.

Joka paikan Rub

0,75 dl karkeaa merisuolaa
0,5 dl fariinisokeria
0,5 dl paprikajauhetta
2 rkl rouhittua pippuria
1 rkl kuivattua oreganoa
1 rkl kuivattua chiliä rouhittuna (tai makusi mukaan)
1 rkl kuivattua timjamia

Sekoita aineet mortteliin ja hienonna suolaa hieman. Pakkaa tiiviiseen purkkiin ja käytä haluamissasi grilliruoissa. Laita rub mielellään jo edellisenä iltana grillattavaan lihaan.


Rub-mausteseos possulle

Seos on possua varten hyvä sokerimääränsä vuoksi.

2,5 dl fariinisokeria
4 rkl paprikajauhetta
1 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl sipulijauhetta
2 rkl merisuolaa rouhittuna
2 rkl pippurisekoitusta
1 rkl chilijauhetta

Sekoita aineet hyvin yhteen. Säilytä tiiviissä astiassa. Säilyy useamman viikon.

Grillaaminen on iloinen asia!

perjantai 14. kesäkuuta 2013

Suklaajäätelö

Olen joutunut tässä muutaman päivän noudattamaan pehmoista ruokavaliota. Jäätelö sopii siihen todella loistavasti. Tässä on todella täyteläinen ja suklainen perusohje. Lisää suklaisuutta tuli suklaakastikkeella.



3 dl kevytmaitoa
100 g tummaa suklaata
20 g maitosuklaata
3 keltuaista
1 dl sokeria
3 dl vispikermaa

Kiehauta maito ja lisää suklaa joukkoon sulamaan. Sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä. Vatkaa keltuaiset ja sokeri ilmavaksi ja vaaleaksi vaahdoksi. Lisää ohuena norona koko ajan vatkaten suklaamaito joukkoon. Kaada kattilaan ja lämmitä koko ajan sekoittaen, kunnes seos paksunee hieman. Anna taas jäähtyä.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita suklaaseos kermavaahdon joukkoon ilmavasti vatkaten. Kaada seos jäätelökoneeseen koneen käyttöohjeen mukaisesti. Tai pakasta jäätelö kulhossa ja sekoita usein jäätymisen aikana.

Jos teet ilman konetta, kannattaa kiehauttaa maidon kanssa 0,75 dl glukoosisiirappia ja vatkata keltuaisten kanssa vain 0,5 dl sokeria. Glukoosisiirappi auttaa jäätelön rakenteen kanssa.


Suklaakastike:

100 g tummaa suklaata
1 dl vispikermaa
1 rkl glukoosisiirappia
1 rkl voita

Kiehauta kerma ja sekoita loput aineet joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä hetki ja kaada jäätelön päälle.


Allergiainfo:
  • Voit tehdä jäätelöstä maidottoman käyttämällä esim. soijakermaa ja soijamaitoa sekä jättämällä pois maitosuklaan. Tarkista myös tumman suklaan tuoteseloste.

torstai 13. kesäkuuta 2013

Karamelli-kurpitsajäätelö (-ton versio)

Allergisille ja intolerantikoille tehdään aivan liian vähän herkkujäätelöitä. Ihan tavallisia löytyy jotain, mutta varsinaiset "gourmet"-versiot puuttuvat tyyten. Itseäni on kiukuttanut, kun olen yrittänyt etsiä neidille jäätelöä, niin kaikissa yksittäispakatuissa soija- ja riisijäätelöissä on suklaata. Olen nyt sitten alkanut ihan itse tekemään neidille jäätelöitä, kun tuo glukoosisiirappikin sopii. Amerikan ihmemaalta sain taas idean käyttää myskikurpitsaa jäätelön teossa.


Karamellikastike

1,5 dl sokeria
1 rkl glukoosisiirappia
0,25 dl vettä
1 dl kookoskermaa
1 rkl maidotonta margariinia

Mittaa kattilaan sokeri ja vesi. Paahda seos kohtalaisella lämmöllä vaaleanruskeaksi. Ota sivuun liedeltä ja kaada joukkoon kookoskerma. Nosta levylle ja sekoita kunnes seos on tasaista. Nosta pois taas levyltä ja lisää margariini. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa.


Kurpitsajäätelö

3 dl soijamaitoa (Käytin Alpron Originalia)
1 tl ksantaania
0,5 dl sokeria
200 g kurpitsasosetta (soseen ohje)
0,75 dl glukoosisiirapppia (Dansukker)
2 tl vaniljasokeria
2 dl vaahdotettavaa kermankaltaista valmistetta (käytin soijapohjaista)

Mittaa soijamaito, ksantaani ja sokeri tehosekoittimen kulhoon. Anna käydä pari minuuttia. Lisää kurpitsasose, glukoosisiirappi ja vaniljasokeri. Pyöräytä tasaiseksi. Vaahdota soijakerma ja lisää kurpitsaseoksen joukkoon.

Kaada jäätelömassa jäätelökoneeseen koneen ohjeen mukaan tai jäädytä kulhossa. Vatkaa useasti jäätymisen aikana. Jäätymisen loppuvaiheessa lisää joukkoon oman makusi mukainen määrä karamellikastiketta. Sekoita se pyörteiksi joukkoon. Karamellikastike säilyy pari viikkoa jääkaapissa tiiviissä astiassa. Karamellikastiketta voi laittaa vielä annokseen lisää tai esim. kannuun viereen itse lisättäväksi. Muutama tyrnimarja annokseen sopii hyvin täydentämään karamellin makua.


Neidin mielipide tästä jäätelöstä on NAM! Glukoosisiirappinäytteen tarjosi Dansukker.



keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Nigellan suklaamuffinit

Ihana pieni vieraamme toivoi "masaliisoja" tai suklaamuffineita. Päätimme sitten yhdistää molemmat toiveet. Kokeiluun päätyi Nigella Lawsonin suklaamuffinit. Hyviä muffineita tuli. Nigellamaisia - makeita ja pehmeitä.



Nigellan suklaamuffinit

12 kpl

4 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
1,75 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
100 g suklaata rouhittuna
----
2,4 dl maitoa
1 kananmuna
80 g margariinia tai voita sulatettuna

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele ja jauhota muffinipelti tai laita siihen paperimuotit. Vaihtoehtoisesti voit myös paistaa pelkissä paperimuoteissa. Jos ovat ohuita, laita kaksi päällekkäin, jotta ovat jämäkämpiä. Voit myös paistaa silikonisesella muffinipellillä, silloin ei tarvita voitelua.

Sekoita yhteen kuivat aineet hyvin. Sekoita toisessa kulhossa kosteat. Yhdistä ja sekoita nopeasti taikinaksi. Älä sekoita liikaa. Jaa taikina muffinipellille. Taikina nousee hyvin, joten älä täytä ihan täyteen asti. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä ennen kuorruttamista.

Kuorrutteena on masaliisojen kuorrute. Tein pienen annoksen. Käytin 3 rkl sulatettua voita, 2 rkl vahvaa kahvia, vajaa 1 rkl kaakaojauhetta ja tomusokeria niin paljon, että tuli sopivasti levitettävä kuorrutus. Nonparellit kannattaa ripotella heti kuorruttamisen jälkeen.


Allergiainfo:
  • Maidottoman tästä saa käyttämällä maidotonta margariinia, maidotonta suklaata ja soija- tms. maitoa.
  • Gluteenitonta voisi kokeilla käyttämällä vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta 3,75 dl + 1 tl ksantaania vehnäjauhojen tilalla. 
  • Munatonta kannattaa kokeilla käyttämällä kananmunan tilalla 0,5-0,75 dl soijavaniljakastiketta.
Masaliisa=mokkapala

tiistai 11. kesäkuuta 2013

Vaahtokarkkimuffinit (-ton versio)

Meille jäi grillaamisesta hieman vaahtokarkkeja. Hetken mietin, että mitä niistä tekisi. Nämä muffinit syntyivät sitten vaahtokarkkien jämistä. Kunhan maltan leipoa vain meille "aikuisille", niin teen tästä myös tavallisen version.



4,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (tai 1,5 dl perunajauhoja, 1,5 dl hirssijauhoja, 2 dl riisijauhoja)
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl ksantaania
2 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
----
125 g maidotonta margariinia sulatettuna
2 dl soijavaniljakastiketta (tai muuta dieettiisi sopivaa, jos soija ei sovi)
1,5 dl soijamaitoa (tai muuta dieettiisi sopivaa, jos soija ei sovi)

2 dl vaahtokarkkeja paloiteltuna (ruokavalioosi sopivia)

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Esivalmistele muffinipelti, voitele ja jauhota tai laita paperisia vuokia muffinipellin koloihin. Vaahtokarkit ovat aika tarttuvaisia, joten helpoimmalla pääsisi käyttämällä silikonista muffinipeltiä.

Sekoita kuivat aineet aivan tasaiseksi. Lisää kuivien joukkoon loput aineet ja sekoita nopeasti. Lisää vaahtokarkit ja sekoita vielä. Jaa taikina muffinsivuokiin. (Tästä tulee tuollaisella tavallisella muffinipellillä 12 kpl.) Paista uunin keskitasolla 25-30 minuuttia. Jäähdytä.

Vaahtokarkit sulavat melkoisesti, joten kannattaa huolehtia, että ne ovat taikinan peitossa.

sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Cola-grillikastike ja grilliluut

Sille vaan ei voi mitään, että tuolla Amerikan ihmemaalla hallitaan grillaaminen sekä varsinkin grillikastikkeet. Tätä grillikastiketta pitää keittää useamminkin, sen verran hyvää tavaraa.


Kuiva mausteseos

2 rkl merisuolaa
2 rkl fariinisokeria
2 tl valkosipulijauhetta
2 tl sipulijauhetta
0,5 tl juustokuminaa
0,5 tl korianteria
1 tl chiliä
1 tl rouhittua mustapippuria

Sekoita mausteet yhteen. Laita reilusti grilliluiden päälle. Kääri luut muovin tai paperin sisään ja laita jääkaappiin marinoitumaan vähintään kolmeksi tunniksi. Tästä riittää noin neljään pitkään grilliluuriviin. Mausteseos säilyy kuukausia tiiviissä purkissa.


Cola-grillikastike

1 rkl ruokaöljyä
1 sipuli silputtuna (keskikokoinen)
3 valkosipulinkynttä murskana
500 g paseerattua tomaattia
1 tlk Coca-colaa
3-5 rkl omenasiiderietikkaa (voi käyttää myös omenaviinietikkaa)
2 rkl fariinisokeria
0,5 rkl mustapippuria rouhittuna
0,5 rkl sitruunamehua
1 rkl worcester-kastiketta (tarkista sopiiko ruokavalioosi, voi jättää poiskin)
(halutessasi  tulisuutta chilillä)
suolaa maun mukaan

Paista sipulisilppu ja valkosipuli öljyssä pannulla kuultavaksi. Lisää loput aineet ja hauduta miedolla lämmöllä ilman kantta tunnin verran.

Ota grilliluut lämpenemään tuntia ennen grillaamista. Lämmitä grilli suht lämpimäksi. Grillaa grilliluita 10 min useasti käännellen. Siirrä ne sitten epäsuoraan lämpöön ja pidä lämpötila kolme tuntia sellaisessa 120 asteessa. Lisää sitten grilliin vähän paakia ja levitä grillikastiketta joka puolelle grilliluita ja grillaa niitä vielä 20-30 minuuttia. Levitä muutamaan kertaa lisää kastiketta.

Hiiligrillissä epäsuoralämpö onnistuu siirtämällä grilliluut sivuun ja hiillos toiseen sivuun. )Meillä on erillinen sivupönttö grillissä, johon teemme hiilloksen epäsuoraa grillausta tarvittaessa. Se on varsin kätevää.) Kaasugrillissä luut pitää siirtää toisen polttimen kohdalle ja sammuttaa se poltin ja jättää poltin viereen päälle.

Suosittelen ihan ehdottomasti kokeilemaan meidän uudempia lemppareita, nimittäin karamellisoituja grilliluita. Tässä kaksi linkkiä ohjeisiin:

http://jauhotontaikina.blogspot.fi/2013/08/karamellisoidut-porsaan-ribsit.html

http://jauhotontaikina.blogspot.fi/2014/04/grilliherkkuja-makeantuliset-grilliluut.html







lauantai 8. kesäkuuta 2013

Grillijuusto-leipävartaat

Rapeat leipäpalat, pekonia ja grillijuustoa, todella herkullista vaihtelua grillivartaisiin. Löysin alkuperäisen reseptin Jamie Oliverilta. Muutamia muutoksia tein ohjeeseen. Lopputulos toimii, varsinkin kun tarjoaa grillivartaat paholaisen hillon kanssa.



Paria tuntia ennen grillausta, laita puiset grillivartaat 5-7 kpl veteen likoamaan.

1 pkt pekonia
1 pkt grillijuustoa
1/2 maalaisleivästä

Marinadiin:

3 rkl oliiviöljyä
3 rkl haluamiasi tuoreita yrttejä (meillä oli rosmariinia, timjamia, basilikaa ja salviaa)
ripaus suolaa

Laita kulhoon pekoni ja grillijuusto sopivina paloina. Kuori ja paloittele leipä, noin 2-3 cm kuutioiksi. Lisää leipä kulhoon. Sekoita marinadin ainekset. Kaada kulhoon ja sekoita. Anna marinoitua 15-30 min. Laita vartaisiin. Laita vuorotellen leipää ja juustoa. Pujota pekonia niiden välissä. Jos pekonia on liikaa, voi sitä kietoa löyhästi ympärillekin. Laitoin väleihin myös basilikan lehtiä. Grillaa kohtalaisella lämmöllä kauniin värisiksi. Tarjoile paholaisen hillon kanssa.

Allergiainfo:
  • Gluteenittomaksi saa käyttämällä gluteenitonta leipää.

Pst. Nyt grillissä muhivat cola-grillikastikkeella valellut grilliluut. ;)

Kuninkaallinen vaniljafudge

Mikä tästä fudgesta tekee kuninkaallisen? No ei mikään muu kuin se, että fudge on tehty kuninkaallisten häiden katsomoon evääksi. Pitäähän sitä Prinsessa Madeleinen häät katsoa ja eväiden täytyy olla samaa tasoa.

Vaniljafudgessa ei ole suklaata ja se on aika pehmeää rakenteeltaan. Siitä on helppo leikata kuvioita. 

Vaniljafudge

15 g voita
3,5 dl kuohukermaa
7 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
0,5 dl glukoosisiirappia
1/4 tl suolaa

Mittaa voi isohkoon metallikulhoon ja laita se sivuun. Mittaa kattilaan kerma, sokerit, glukoosisiirappi ja suola. Keitä matalahkolla lämmöllä koko ajan sekoittaen niin kauan, että sokeri liukenee. Nosta sitten lämpö kohtalaiseksi ja keitä fudgea välillä sekoittaen niin kauan, että se on pehmeä pallo asteella eli lämpömittari näyttää 115 astetta.

Kaada fudge sitten kulhoon ja sekoita voi joukkoon. Anna jäähtyä noin tunti. Fudgen lämpötila pitäisi olla noin 45 astetta, kun sitä aletaan vatkaamaan. Vatkaa puuhaarukalla noin viisi minuuttia tai sitten sähkövatkaimella hitaalla nopeudella noin 4 minuuttia. Kaada sitten voideltuun vuokaan jäähtymään tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. (Fudgesta tulee noin 20 x 40 x 1 cm levy) Säilytä jääkaapissa.

Allergiainfo:
  • Fudgesta saa laktoosittoman käyttämällä maidottomia tuotteita.
  • Maidottoman ja vegaanisen ruokavalion fudge löytyy täältä.

Vinkki: Fudgesta saa tehtyä hauskoja hääkarkkeja. Tosin suklainen fudge sopisi rakenteeltaan siihen paremmin. Kerroskakku fudgesta voisi olla kiva hääkarkki. Kakut voisi pakata vaikka piirtoheitinkalvosta tehtyyn rasiaan. Laitan suklaafudgen ohjeen myöhemmin.


perjantai 7. kesäkuuta 2013

Mehevät grillatut kanankoivet mahtavalla grillikastikeella

Suolavedessä liottaminen on näiden koipien toinen salaisuus. Toinen on loppukypsennyt uunissa. Koivet eivät pääse kuivumaan Se tekee niistä ihanan maukkaita. Tyler Florencen ohjelmassa näin joskus kanaa tehtävän tähän tapaan. Erittäin hyvää vaihtelua perusgrilliruoalle.

Maissi-tomaattisalaatin ohje löytyy täältä.


Suolavesikylpy:

2 l vettä
2 rkl merisuolaa
0,5 dl fariinisokeria
muutama tuore timjamin oksa
0-2 valkosipulin kynttä (ei pakollinen)
-----
3-4 broilerin koipireittä (niin, eihän täältä helpolla "oikeaa" kanaa saa)

Sekoita vettä ja mausteita niin kauan, että suola ja sokeri liukenevat. Lisää sitten joukkoon kanat. Nosta jääkaappiin ja anna olla siellä 1,5 tuntia. Nosta sitten huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillaamista.

Grillikastike

1 rkl ruokaöljyä
Pieni nippu timjamia
1 siivu pekonia
1/2 punasipuli silputtuna
1-2 valkosipulinkynttä murskana
2 rkl punaviinietikkaa
0,5 dl fariinisokeria
0,5 dl ruokosokerisiirappia
400 g paseerattua tomaattia
1 dl ketsuppia
2 tl paprikajauhetta
1 tl (vähän vajaa) korianteria
chiliä maun mukaan
suolaa, pippuria maun mukaan
1 rkl worcester-kastiketta (allergikot, keliaakikot, tarkistakaa sopiiko worcester teille, sen voi jättää poiskin)

Ota timjaminippu ja kiedo pekoni sen ympärille. Paista paistinpannulla öljyssä muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon sipuli ja valkosipuli. Paista vielä kolme minuuttia. Lisää viinietikka ja anna sihahtaa. Mittaa sitten joukkoon loput aineet ja anna  hautua ainakin puoli tuntia. Ota sivuun 1/3 kastiketta kanan kanssa tarjottavaksi. Loput käytetään kanan voiteluun. (Muista ottaa timjamipekoninippu pois ennen tarjoilua)

Grillatut koipireidet

Kuivaa suolakylvyssä olleet koivet hyvin talouspaperilla. Sipaise pintaan ihan pikkuisen öljyä. Grillaa kohtalaisella lämmöllä 10 minuuttia, käännä kerran grillauksen aikana. Laita ne sitten uuninkestävään vuokaan ja paista uunissa 200 asteessa 15 minuuttia. Laita sitten koipien päälle grillikastiketta joka puolelle. Laita takaisin uuniin. Kypsennä 15 minuuttia ja lisää sitten grillikastiketta ja kypsennä vielä 10-15 minuuttia. Uunissa siis yhteensä 40-45 minuuttia. Tarjoile salaatin ja grillikastikkeen kera.


torstai 6. kesäkuuta 2013

Grillattu maissi-tomaattisalaatti

Kunpa viikonloppuna suosisivat grillausilmat. Voisin mielihyvin syödä tätä salaattia lisää, on vaan niin hyvää. Ihanaa vaihtelua perussalaatille. Jopa meidän pikkuinenkin arvosti tätä ruokaa. Lisukkeeksi sopii vaikka grillattu kana. Laitan siitäkin ihanan ohjeen, kunhan ehdin kirjoittamaan sen. 


 Grillattu maissi-tomaattisalaatti

0,5-1 rkl rypsiöljyä
2 maissintähkää

4 isoa tomaattia
1/2 paprika
1/2 tuoreesta kotimaisesta uuden sadon punasipulista tai vastaava määrä salottisipulia

2 rkl (oliivi)öljyä
0,5-1 rkl balsamicoa
ripaus suolaa ja pippuria
ripaus sokeria

Voit esivalmistella salaatin jo ennen grillaamista. Paloittele tomaatit ja paprika sekä silppua sipuli. Sekoita kulhossa. Sekoita kastikkeen ainekset ja lisää kasvisten joukkoon. Laita jääkaappiin odottamaan.

Poista maissista lehdet tarvittaessa. Itse käytän usein esikypsennettyä maissia, se on niin helppoa. Pyyhkäise maissit kevyesti öljyllä ja grillaa hyvällä hiilloksella/kohtalaisella lämmöllä. Älä grillaa niitä mustiksi. Aloita grilliruokien valmistus maissilla, jotta saat salaatin samaan aikaan muiden kanssa pöytään.

Kun maissit ovat kypsiä, vedä niistä veitsellä jyvät irti salaattiin. Sekoita salaatin joukkoon. Tarjoile esim. grillatun kanan kanssa.

Mansikkavaniljajäätelö (-ton)

Jippiii! Neiti on alkanut sietämään pieniä määriä vehnätärkkelystä! Ainakin glukoosisiirappi sopii. Saamme vähän vaihtelua ainaisten mehujäiden joukkoon. Nyt saan tehtyä paremmalla menestyksellä hänelle jäätelöitä. Mikäs sen mukavampaa näillä helteillä! (ps. Pitäkää peukkuja, että parempi suuntaus allergioissa jatkuu.)


 Mansikkajäätelö

4 dl soijamaitoa
1 tl ksantaania
1 dl soijavaniljakastiketta
5 dl mansikoita
2 tl vaniljasokeria
0,75 dl glukoosisiirappia
0,25 dl sokeria

Mittaa soijamaito ja ksantaani tehosekoittimeen. Anna koneen käydä minuutti. Lisää joukkoon loput aineet ja sekoita pari minuuttia. Tarkista maku ja lisää halutessasi mansikoita ja sokeria. Kaada käynnissä olevaan jäätelökoneeseen ja anna koneen tehdä jäätelö. Tai laita kulhossa pakastimeen. Vatkaa voimakkaasti jäätymisen aikana ainakin neljä kertaa.

Huom! Jos et voi käyttää glukoosisiirappia, niin voit tehdä jäätelön silti. Siitä tulee vaan rakenteeltaan hieman kovempaa. Ota ajoissa pehmenemään ja pakasta annoksina.

 Olen todella innoissani tuosta (Dansukkerin) glukoosisiirapista. Hankin sitä heti, kun näin tiedon sen ilmestymisestä markkinoille. Minulla on monta "amerikkalaista" ohjetta, joihin tarvitaan jotakin tärkkelyssiirappia. Nyt voin alkaa kokeilemaan niitä. Muutamaa fudgeohjetta kokeilen varmaan ensimmäisten joukossa. Joskus ihminen on niin pienestä onnellinen. :D

keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Raparperivanukaspiirakka

Raparperipiirakka on alkukesän juttu. Sitä on leivottava. Nyt en halunnut tehdä ihan perinteistä kermaviilipiirasta. Mietiskelin hetken aikaa ja päädyin vanukkaaseen. Tuolla muualla maailmassa tehdään paljon vanukkaita raparperin kanssa. Piirakkaa maistettuani tulin siihen tulokseen, että eipä ihme. Vanukas sopii tosi hyvin raparperin kanssa. Ohje ei ole mistään suoraan, vaan se on  oman kehittelytyön tulosta.



Pohja:
150 g voita
1 dl sokeria
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna ja sekoita taas. Lisää taikinaan yhteen sekoitetut jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Sekoita tasaiseksi. Laita taikina puoleksi tunniksi jääkaappiin. Levitä taikina sitten vuokaan pohjalle ja reunoille

Minulla oli vähän korkeareunaisempi piirakkavuoka k. 4cm, halk. 28 cm. Voitelin reunat ja pohjan. Sitten leikkasin siihen pyöreän palan leivinpaperia ja laitoin sen myös vuokaan ja voitelin senkin. Tämä helpottaa piirakan poistamista vuoasta.


Täyte:
3-5 raparperin vartta kuorittuna ja paloiteltuna
1  dl sokeria + 2 rkl perunajauhoja

 Vanukas:
2,5 dl maitoa
1 dl kuohukermaa/ruokakermaa
1/2 vaniljatanko halkaistuna, raavi siemenet kattilaan myös
1 dl sokeria
3 kananmunaa

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sekoita sokeri ja perunajauhot kulhossa. Laita raparperit pohjan päälle. Ripottele sokeriseos tasaisesti päälle.

Kiehauta maito ja kerma sekä halkaistu vaniljatangon puolikas. Anna jäähtyä muutama minuutti. Ota tanko pois. Riko munat kulhoon. Lisää joukkoon sokeri. Vatkaa kevyesti, lisää kevyesti vatkaten kuuma maitokermaseos joukkoon. Kaada pohjan päälle, jätä reunaan kohoamisvara! Vanukasta voi olla hieman liikaa, mutta sen lopun voi paistaa vaikka omia herkkuhetkiä varten pienessä vuoassa marjojen kanssa.

Paista n. 40-50 minuuttia 175 asteessa. Vanukkaan kuuluu olla vähän tutisevaa. Se jähmettyy lisää jäähtyessään.
Jäähdytä ja tarjoile viileänä. Säilytys jääkaapissa.

Allergiainfo:
  • Maidottoman tästä saa käyttämällä maidotonta margariinia ja soija- tms. muuta maitoa ja kermaa.
  • Gluteenitonta en kokeillut, mutta uskoisin sen onnistuvan korvaamalla vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella. Kannattaa laittaa ensin 3,5 dl + 1 tl ksantaania taikinaan ja katsoa sitten, että tarvitseeko jauhoja lisätä vielä. 
  • Laktoositon onnistuu käyttämällä laktoosittomia tuotteita.

Piirakka on maistunut jo ennen kuin muistin ottaa kuvan. :) 

Kärhöintoilijan on ihan pakko laitta kuva. :) 
Näin upeasti  tervehtii meitä Siperiankärhö kotiin tullessa.



tiistai 4. kesäkuuta 2013

Ranch-tyylinen pekoni-perunasalaatti

Grilliruoan kaveriksi sopii mainiosti perunasalaatti. Pikkuisen chiliä ja pekonia, niin tavallinen perunasalaatti aateloituu vaikka pihvin kaveriksi. Tämä on siitä hyvä ohje, että voit muunnella sitä loputtomiin. Vaihtaa kastikkeen mausteet tai kasvikset. Pekoninkin tilalla voi käyttää muuta.


  
Perunasalaatti:

1 litra keitettyjä perunoita sopivina paloina (uudet perunat toimivat hyvin)
10 cm pätkä purjo silputtuna tai muutama salottisipuli silputtuna
15 cm pätkä kurkkua pieninä paloina
(halutessasi esim. lehtiselleriä, paprikaa, vihreää omenaa jne.)

Sekoita paloitellut ja silputut kasvikset. Lisää joukkoon kastike. Ripottele päälle paistettu pekoni muruina. Tarjoile grilliruoan kera. (Laita pekoni kylmälle pannulle ja käännä levy päälle. Anna pekonin paistua rauhassa molemmilta puolilta. Laita paistetut pekonit valumaan talouspaperin päälle.)


Kastike:

2 dl majoneesia (tein itse)
1 dl kermaviiliä
1 rkl ketsuppia
0,5-1,5 rkl punaviinietikkaa (maistele, ettei tule liikaa)
suolaa, pippuria maun mukaan
chipotle-chiliä maun mukaan tai muuta chiliä maun mukaan
0,5-1 rkl savunmakuista grillikastiketta
1 rkl silputtua ruohosipulia
(1 valkosipulinkynsi murskana)

Sekoita ainekset yhteen ja tarkista maku. Lisää mausteita halutessasi. Anna maustua hetki jääkaapissa.


Majoneesi

2 keltuaista huoneenlämpöisenä
1 tl sinappia huoneenlämpöisenä
1,5-2 dl rypsiöljyä huoneenlämpöisenä

Vatkaa keltuaisia ja sinappia hetki. Lisää ohuenohuena norona öljyä hitaasti joukkoon koko ajan vatkaten. Tehosekoittimella tämä käy näppärästi.

Allergiainfo:
  • Muista tarkistaa grillikastikkeen aineet, jotta se sopii sinulle.
  • Perunasalaattiin voi tehdä myös ihan peruskastikkeen öljystä, viinietikasta, suolasta, pippurista ja mausteista. Tilkka sitruunanmehua sopii myös hyvin joukkoon sekä Dijon-sinappi. Tällöin salaatista saa munattoman, maidottoman ja jos jättää pekonin pois, niin vegaanille sopivan.

maanantai 3. kesäkuuta 2013

Omenapiirakka (-ton versio)

Meille iski joku päivä neidin kanssa leipomisinnostus. Siitepölyä sisällä pakoillessa leipominen on kivaa puuhaa. Varsinkin kun sitä ennen on jo laulettu, tanssittu, maalattu, askarreltu ja muovailtu. Kun muissa touhuissa loppuu äidiltä mielikuvitus, on leipominen aina varma puuha. Siitä tykkävät molemmat.


Omenapiirakka

3 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (käytimme Milletin seosta)
1 tl ksantaania
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
-----
1 dl fariinisokeria
1 dl makeuttamatonta omenasosetta
100 g maidotonta margariinia sulatettuna
0,5 dl siirappia
0,25 dl vettä

Päälle 2 omenaa kuutioituna ja 0,5 dl fariinisokeria

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhoita noin 24 cm halkaisijaltaan oleva vuoka. (Muista käyttää gluteenittomia korppujauhoja jauhottamisessa.) Sekoita toisessa kulhossa kosteat aineet ja toisessa kuivat.

Yhdistä seokset ja sekoita tasaiseksi. Kaada vuokaan. Ripottele päälle omenat ja fariinisokeri. (Halutessasi voit esikypsentää omenoita paistinpannulla. 1 rkl maidotonta margariinia ja paista varovasti omenoita siinä. Laita vasta paistamisen jälkeen taikinan päälle.)

Paista uunin alatasolla noin 15-25 minuuttia tai kunnes on kypsä. (Tikkuun ei jää enää taikinaa.)

Tarjoile dieettiisi sopivan vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

"McMuffin"

Jos meillä on tiedossa raskasta puuhaa heti aamusella, meillä on silloin tehty englantilainen aamiainen. Sen avulla on hyvin jaksanut pitkätkin sienestysreissut ilman nälkää. Nyt halusin hieman vaihtelua. Päädyin sitten kokeilemaan kotioloissa McMuffinia. Ei jää viimeiseksi kerraksi, maistui sen verran mainiolle. Usein ei näin raskasta aamiaista voi syödä, mutta jos tietää koko päivän heiluttavansa lapiota, voi hyvin syödä McMuffinin.


McMuffinin tekeminen aloitetaan jo edellisenä iltana englantilaisten muffinsien tekemisellä. Allrecipestä löysin ohjeen, jota muokkasin jonkinkin verran. Mielestäni tämä muistuttaa aika lailla tavallisia sämpylöitä, paistometodi vain poikkeaa sämpylöistä. Löysin myös toisen ohjeen, jota kokeilen tässä joku päivä. Laitan sen blogiin, jos se osottautuu hyväksi.


Englantilainen muffini

5 dl maitoa (käytin laktoositonta kevytmaitojuomaa)
2 rkl sokeria
1/2 pussia kuivahiivaa
60 g margariinia sulatettuna (käytin Sunnuntain hopeista)
14 dl vehnäjauhoja (käytin 7 dl erikoisvehnäjauhoja, 7 dl puolikarkeita)
1 tl suolaa

Mittaa aineet suolaa lukuunottamatta yleiskoneen tms. kulhoon ja anna koneen tehdä vaivaustyöt. Vaivaa noin 10 minuuttia hitaalla nopeudella. Lisää suola ja vaivaa  4 minuuttia lisää. Laita leivinliina kulhon päälle ja anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi. (En lämmittänyt maitoa, lisäsin sen kuuman margariinisulan joukkoon.)

Kun taikina on noussut, jaa se 14 palaan ja pyörittele palloiksi. Jauhota leivinliina riisijauhoilla tai muilla karkeilla jauhoilla. Nosta muffinit siihen. Ripottele päälle jauhoja reilusti ja peitä leivinliinalla. Laita muffinien päälle toinen pelti ja paina ne littanoiksi. Tämän jälkeen anna niiden nousta puoli tuntia.

Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. Laita pelti uuniin lämpenemään. Kun pelti on kuumentunut ja muffinit nousseet, laita muffinit pellille ja paista 5 minuuttia. Käännä muffinit ja paista 3-5 minuuttia. Jos haluat varmistaa, että ne ovat kypsiä, sisälämpötilan pitäisi olla n. 90-95 astetta. Anna jäähtyä ennen McMuffinin tekoa.


"McMuffin"

Yhteen muffiniin tarvitset:

2 siivua pekonia (tai muuta valitsemaasi lihaa)
1 siivu cheddar-juustoa
1 kananmuna
suolaa ja pippuria maun mukaan
1 muffini
2 tl voita tai margariinia muffinin voiteluun

Yksi McMuffinin versio on pekonia ja kananmunaa sisältävä. Sellaisen minäkin tein meille. (Huom! jos et syö sianlihaa, pekonin voi korvata esim. makkaralla, leikkeleellä tms.) 

Paista pekoni rapeaksi ja valuta talouspaperin päällä ylimääräinen rasva pois. Itse paistan pekonin niin, että laitan sen kylmälle pannulle ja sitten vasta laitan hellaan lämmön päälle. Pekonin rasva sulaa paremmin ja pekonista tulee rapeampaa.

Kananmuna paistetaan muotissa. Pyöreä isohko piparimuotti voidellaan margariinilla tai voilla sisäpuolelta ja kananmuna rikotaan siihen. Päälle voi laittaa kattilankannen paiston ajaksi, jotta kananmuna hyytyisi paremmin. Paista muna haluamaasi kypsyysasteeseen. Huom! Esim. tyhjä ananastölkki toimii paistorenkaana, kun siitä ottaa pohjankin pois. Irroita muna renkaasta veitsen avulla.

Halkaise muffini ja paahda puolikkaat leivänpaahtimessa. Voitele muffinit. Laita päälle cheddar-siivu ja pekonit. Asettele kananmuna päälle ja ripottele siihen vähän suolaa ja pippuria. Kansi päälle ja syömään! Salaattia, kurkkua ja tomaattia kannattaa laittaa vaikka lautaselle viereen tai ihan sitten muffinin väliin.


Allergiainfo:
  • Gluteenittoman tästä saa käyttämällä gluteenitonta leipää. 
  • Maidon voi korvata omaan ruokavalioon sopivalla maidolla. Samoin cheddarin voi korvata soijajuustolla.
(Allrecipen muffiniohje on täällä.)

lauantai 1. kesäkuuta 2013

Grilliluut Amerikan malliin

Kesän herkkuihin kuuluvat tietenkin grilliluut. Niiden tekemiseen on muutama  loistava kikka tuolta Amerikan maalta. Meillä on ihastuttu pitkään kypsytettyihin grilliluihin. Voit käyttää ohjeessa olevia mausteseosta ja -kastiketta myös muihin grilliruokiin.






Rub-mausteseos

Seos on possua varten hyvä sokerimääränsä vuoksi.

2,5 dl fariinisokeria
4 rkl paprikajauhetta
1 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl sipulijauhetta
1 rkl merisuolaa rouhittuna
1 rkl savusuolaa
2 rkl pippurisekoitusta
1 rkl chilijauhetta

Sekoita aineet hyvin yhteen. Säilytä tiiviissä astiassa. Säilyy useamman viikon. Testauksessa säilynyt hyvänä tiiviissä rasiassa nyt 4 kuukautta. (lisäys 7.1.2014)

Barbecue-kastike

1 rkl ruokaöljyä
1 pienehkö sipuli silppuna
1-3 valkosipulinkynttä murskana
0,5-1 dl punaviiniä
3 rkl punaviinietikkaa
0,5 tl mustapippuria rouheena
1 prk paseerattua tomaattia (400 g)
0,25 dl worcester-kastiketta
1 dl sokeria
chiliä maun mukaan
1 tl savusuolaa (tai tavallista suolaa ja savuaromia)

Kuumenna öljy kattilassa keskilämmöllä. Lisää sipuli ja kuullota hetki. Lisää valkosipuli ja kuullota lisää noin 4 minuuttia. Lisää sitten punaviini ja viinietikka. Anna kiehua hetki. Lisää sitten loput aineet ja anna kastikkeen hautua 30-50 minuuttia. Säilytä jääkaapissa. Säilyy ainakin viikon.


Hiero "rubia" joka puolelle grilliluita jo edellisenä päivänä tai vähintään neljä tuntia ennen  ruoanvalmistuksen aloittamista.




Kääri paperiin tai laita pussiin jääkaappiin. Ota huoneenlämpöön tuntia ennen kypsentämisen  aloittamista. Tee tällä välin hyvä hiillos. Mieluiten brikeiteistä pienehkö ja erilliseen savustusosaan. Tai sitten vähän sivuun. Ideaalilämpötila luiden kypsentämiselle olisi n. 100-120 astetta. Eli kaasu- ja sähkögrillit pienelle lämmölle. Grilliluiden tulee olla kaksi tuntia matalassa lämmössä. Jos sinulla on savustusmahdollisuus, käytä ihmeessä sitä lisämaun saamiseksi. Hyvää tulee ilman savustustakin. Ohjeen pointti on suht pitkään kypsyttäminen matalassa lämmössä.


 Laita pöydälle valmiiksi pari isoa palaa foliota. Laita savustetut grilliluut folion päälle. Levitä barbecue-kastikkeetta kauttaaltaan grilliluiden päälle. Kääri sitten tiukkaan pakettiin. Vie paketti grilliin ja kypsennä vielä 2 tuntia. (Jos hiilloksesi on loppu, etkä pysty tekemään sitä lisää., laita 100 asteiseen uuniin.)


 Sitten vaan herkuttelemaan!

Allergiainfo:
  • Tarkista worcester-kastikkeen koostumus, että sopiiko se ruokavalioosi.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...