keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Spelttibrowniet

Niinpä niin, enhän minä pysty viettämään suklaatonta tammikuuta, se ei vain onnistu. Ihan liikaa tulee kaikkia herkullisia ideoita, kuten nyt speltin käyttö brownieissa. Olen ihastunut spelttiin, se tuo makua ja on helppokäyttöistä vehnän korvaajaa, kun haluaa vaihtelua. Ja onhan se terveellisempääkin kuin vehnä, näin saa illuusion siitä, että nämä browniethan ovat suorastaan terveellisiä. Suklaaton ajattelu lensi romukoppaan, elämässä pitää olla jotain herkkuja, edes vähän.



115 g maidotonta margariinia tai voita
100 g tummaa suklaata, maidotonta tarvittaessa
2 dl fariinisokeria
0,5 dl sokeria
0,5 dl kaakaojauhetta
1,75 dl spelttijauhoja (Birkkalan puolikarkea)
ripaus suolaa
0,5-1 dl mantelirouhetta
3 isoa kananmunaa

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota tai leivinpaperoi n. 24 cm x 24 cm vuoka.

Sulata miedolla lämmöllä kattilassa margariini. Lisää joukkoon suklaa sulamaan. Sekoita kulhossa sokerit, kaakao, spelttijauho, mantelit ja suola. Lisää joukkoon suklaarasvaseos sekä kananmunat. Kaada taikina vuokaan ja tasoita.

Paista keskitasolla noin 15-20 minuuttia. Brownien kuuluu jäädä vähän kosteaksi paistotulokseltaan.

Tässä pikkuisen tietoa speltistä:

Speltti on yksi vanhimmista ihmisen viljelemistä viljoista. Se on vehnän sukulainen. Täysjyväspeltissä on runsaasti kuituja ja proteiinia. Spelttiä voi käyttää monenlaisessa leivonnassa, erilaisia spelttituotteita löytyy nykyään runsaasti tuotemerkkinä mm. Birkkalan tila.
Huom! Speltti sisältää gluteenia. 

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...