tiistai 4. helmikuuta 2014

Jauhoton appelsiinikakku

Huijui, siitä on nyt vuosi kulunut, kun kirjoitin ensimmäisen postaukseni Jauhottomaan taikinaan. En tiennytkään kuinka paljon tulisin pitämään bloggaamisesta ja kuinka hauskaa se olisi. Olen saanut uusia ystäviä ja kavereita blogin kautta ja pelkästään se on jo palkitsevaa. Olen nauttinut kirjoittamisesta ja siitä on tullut iso osa elämääni.

Alun alkaen perustin blogin -ton ohjeita varten. Mutta kuten minäkin rönsyilen, lähti blogikin rönsyilemään suuntaan jos toiseen. On -ton ohjeita, syntisiä suklaaherkkuja, pikkusuolaista, grilliruokaa, sieniä, rakastamiani leipiä, muotisapuskaaperinteisempiä muunnelmia ja uusia keksintöjä. Rakkaus ruokaan näkyy blogissani. En vaan pysty rajoittamaan kirjoittamisiani, ihanaa ruokaa on niin paljon. Toiset syövät elääkseen, minä elän syödäkseni.

Suunnitelmissani oli juhlaviikko tähän ajankohtaan, mutta aina kaikki ei mene niin kuin Strömsössä. Erittäin sitkeä pöpö on pitänyt meitä otteessaan ja Jauhottoman taikinan keittiö on saanut levätä. Toisaalta helmikuu on meillä muutenkin juhlia täynnä, joten eiköhän tästä muodostu varsinainen juhlakuukausi. Kunhan nyt vaan tuo pöpö antibioottien myötä päästää otteensa irti. (Koputan puuta ja samalla hakkaan vasaralla bakteereita päähän...)

Aloitan Jauhottoman toisen vuoden Jauhottomalla appelsiinikakulla. Kakkuun ei lisätä rasvaa eikä viljoja. Mantelit korvaavat molemmat. Tuloksena on maukas, kostea ja täyteläinen kakku, jonka voi tarjota niin keliaakikolle kuin tavallisellekin vieraalle. Tästä kakusta löytyy netin syövereistä monia eri versioita. Tässä omalla näppituntumallani taiteiltu versio. Kakku kannattaa tehdä silloin, kun appelsiinit ovat parhaassa sesongissaan, ne ovat silloin mehukkaimmillaan ja maku on parhain.


2 appelsiinia
4 isoa kananmunaa
200 g sokeria
250 g mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta

Pese appelsiinit ja laita ne kattilaan. Kaada kattilaan vettä niin paljon, että appelsiinit peittyvät. Keitä appelsiineja kaksi tuntia. Ota ne sitten pois kattilasta ja jäähdytä niitä tovi.

Paloittele appelsiinit, ota niistä siemenet pois ja laita palat tehosekoittimeen. Appelsiineja ei kuorita, vaan ne soseutetaan sellaisenaan.


Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen. Voitele 24 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka. Laita vuoan pohjalle leivinpaperi.

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi ja kestäväksi vaahdoksi. (Vatkaimesta valutettu kuvio näkyy hetken vaahdon pinnalla.) Sekoita mantelijauhon joukkoon leivinjauhe. Lisää manteliseos sekä appelsiinisose. Sekoita vain sen verran, että saat ainekset tasaisesti sekaisin. Kaada vuokaan ja paista uunin alatasolla tunnin verran.

Anna jäähtyä vuoassaan. Irrota sitten vuoasta ja valele päälle appelsiinisiirappia. Voit osan siirapista jättää sivuun ja tarjoilla erikseen, niin kukin voi päättää omasta annoksestaan.

Appelsiinisiirappi

1 appelsiini
1,5 dl sokeria

Pese appelsiini ja raasta siitä kuoren ulommainen, keltainen osa hienoksi raasteeksi. Purista mehu. Lisää kattilaan sokeri, kuoriraaste ja mehu. Anna kiehua pari kolme minuuttia tai kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi. Anna jäähtyä ainakin hetki ennen kuin levität siirapin kakun päälle.


Kiitos teille ihanat lukijani! Olen saanut teiltä niin paljon. Te annatte intoa jatkaa bloggaamista ja reseptien jakamista viikosta toiseen. Toivottavasti viihdytte yhä mukana Jauhottoman matkalla kohti uusia herkkuja, makuelämyksiä ja nautintoja. Tässä muutama vilaus tulevaan:





Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...