tiistai 25. helmikuuta 2014

Kotitekoinen mantelivoi ja pähkinäiset energiapatukat

Olen hurahtanut ihan täysin kotitekoisiin energiapatukoihin. Näissä on ihan kirjaimellisesti paljon energiaa, mutta myös hyvää tekeviä ainesosia. Makeutus haetaan hunajasta ja omenasoseesta. Lisäksi patukoissa on kourakaupalla pähkinöitä ja siemeniä. Patukoissa maistuvatkin pähkinät päämakuna, ihana yllätys on kuivattu karpalo ja pieni makea maku hunajasta täydentää.

Käytin näissä mantelivoita sitovana ainesosana. Sitä myydään kaupassa valmiinakin, mutta huomattavasti edullisemmaksi mantelivoi tulee itse valmistettuna. Mantelivoin teko on ainoa vähän vaikeampi asia tässä ohjeessa. Eikä sekään vaikea ole muuta kuin kärsimättömälle luonteelle. Patukat ovat raakoja, kuten aiemmin tekemäni suklaiset energiapatukat. En osaa sanoa kummasta patukasta pidän enemmän, molemmissa on puolensa.


Mantelivoi

300 g manteleita, kuorittuja tai kuorimattomia

Käytä tehokasta tehosekoitinta tai monitoimikonetta sekä roppakaupalla kärsivällisyyttä. Kaada mantelit tehosekoittimeen ja käytä konetta niin kauan, että mantelit tulevat "voiksi". Kone pitää vähän väliä pysäyttää ja reunat kaapia nuolijalla. Aikaa menee melkein 20 minuuttia koko operaatioon. Mantelivoi kuumenee yllättävän paljon prosessissa, joten älä pelästy jos ja kun niin käy.

Vähän nopeammin sujuu, kun paahdat manteleita ensin uunissa 175 asteessa n. 7 minuuttia ja laitat mantelit vielä lämpiminä tehosekoittimeen. Mausta esim. suolalla tai vaikka kanelilla. Älä käytä mitään nestemäisiä maustamisaineita kuten vaniljauutetta. Ne vähentävät mantelivoin säilymistä. Vaikka välillä tuntuu epätoivoiselta, niin säilytä silti kärsivällisyytesi, mantelit tulevat ennen pitkää "voiksi".


Energiapatukat
n. 15 kpl

4 dl haluamiasi hiutaleita (speltti, kaura, tarvittaessa gluteenittomia kuten puhdasta kauraa, hirssiä, tattaria)
6 dl pähkinöitä ja siemeniä maun mukaan (pähkinöitä voi vähän rouhaista, niin patukat pysyvät paremmin kasassa)
1-2 dl kuivattuja karpaloita tai muita kuivattuja marjoja tai hedelmiä
ripaus suolaa
2,5 dl mantelivoita (äsken valmistettu annos)
0,75 dl hunajaa
0,5-1 dl omenasosetta


Sekoita pähkinät, siemenet, hiutaleet ja marjat sekä suola kulhossa. Sekoita mukaan mantelivoi, omenasose ja hunaja. Sekoita tasaiseksi. Lisää omenasosetta sen verran, että saat kasassa pysyvän massan. Painele tiiviisti leivinpaperoituun vuokaan (24 cm x 24 cm) ja nosta jääkaappiin pariksi tunniksi. Leikkaa patukoiksi ja säilytä kylmässä. Patukat voi myös pakastaa.


Olen kahlaillut todella paljon energiapatukoiden ohjeita, joten näiden alkuperä saattaa olla osittain jäänyt mieleni perukoille jostain.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...