maanantai 17. helmikuuta 2014

Kuituista asiaa ja ohjeita allergikolle ja keliaakikolle

Neitokaisen ruokavalio opettaa minulle koko ajan enemmän ja enemmän. Nyt olen kasvattanut tietouttani kuiduista. Sitä on ollut suorastaan pakko perehtyä asiaan. Gluteenittomissa viljoissa on aika paljon vähemmän kuituja kuin "tavallisissa" viljoissa. Kasviksissa ja hedelmissäkin kuituja on jonkin verran. Aikuinen ihminen tarvitsee kuituja 25-35 g päivässä, lapsille virallista suositusta ei ole, mutta noin 16 g olisi hyvä eräiden lähteiden mukaan. Keliaakikolla tai allergikolla kuitujen saaminen voi olla vaikeaa. Moniallerginen, joka ei voi käyttää siemeniä tai pähkinöitä, joutuu ihan tosissaan miettimään ruokavaliotaan kuitujenkin kannalta. Laitan postauksen loppuun pikkuisen raaka-aineiden kuitumääriä, jotta hieman saatte käsitystä, että missä mennään.

Välipalamuffinit

Nämä eivät nyt kuitupitoisuudellaan huimaa, mutta on näissä tuplasti enemmän kuituja kuin gluteenittomissa makeissa leivonnaisissa yleensä.

25 g hirssihiutaleita
100 g täysjyväriisijauhoja
50 g perunajauhoja
25 g tavallisia maissijauhoja (ei Maizenaa)
1 tl ksantaania
0,5 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
ripaus inkivääriä, neilikkaa, suolaa
---
1 prk luumusosetta (Piltti)
0,5 dl ruokosokerisiirappia
50 g fariinisokeria
1 dl ruokaöljyä
1 dl soijajogurtia

Sekoita kuivat aineet keskenään ja sitten kosteat aineet. Yhdista ja sekoita tasaiseksi. Jaa muffinivuokiin. Paista 200 asteessa 10-25 minuuttia. Paistoaika riippuu ihan täysin koosta. Tein Neidille minimuffineita ja niitä paistoin 10 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyyttä tai sitten sormella. Kun muffini on joustava, se on kypsä.


Kuituinen uunipuuro




1 dl tattarihiutaleita
1 dl hirssisuurimoita
2 dl täysjyväriisihiutaleita
2 rkl tattarileseitä
2 tl psylliumia
ripaus suolaa
50 g taateleita silputtuna
1 dl rusinoita
8-11 dl vettä, tarkkaile välillä, lisää tarvittaessa (Itse jouduin lisäämään ja menin laskuissani sekaisin, kahdesti...)

Voitele uunivuoka maidottomalla margariinilla. Mittaa ainekset vuokaan ja sekoita sekaisin. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä 150 asteessa 2-3 tuntia. Sekoita välillä ja lisää tarvittaessa vettä. Tämä on siitä näppärä puuro, että voit vaihtaa tilalle omia lempihiutaleitasi tai kuivattuja hedelmiä/marjoja.

Eri ruoka-aineiden kuitumääriä per 100 grammaa

Ruis...................13,9
Kaura................10
Vehnäjauho........3,5
Riisi...................3
Hirssihiutale........5
Tattari...............5,8
Tattarilese..........9,3
Luumu, kuivattu 8,6
Taateli, kuivattu 7,2
Rusina...............9,7
Mustikka...........3,3
Parsakaali..........2,5
Porkkana...........2,5
Kurpitsansiemen 6,0
Pellavansiemen...26,4
Maapähkinä.......7,7
Manteli..............6,9
Papu, ruskea......13,5

Siinä on miettimistä, kun esimerkiksi ruis, pellavansiemen, pähkinät ja pavut on karsittu pois ruokavaliosta. Psyllium sisältää runsaasti kuituja ja sitä voi lisätä vaikka pirtelön tai puuron joukkoon. Muista käyttää silloin paljon vettä, koska psyllium imee nestettä ja turpoaa kosteuden vaikutuksesta.

Lähteet:
http://www.fineli.fi/
Leipätiedotus
Erinnäinen määrä tuotepakkauksia


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...