keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Jamie Oliverin Calzone

Kuka on täyttänyt meidän isosta kuivakaapista pari hyllyä sienillä? Entä kuka on tunkenut niitä pakastimeen, puhumattakaan suolasienistä jääkaapissa. Olen jättänyt sienet ihan liian vähäiselle huomiolle viime aikoina, vaikka niitä riittäisi suurin piirtein joka päiväiseen käyttöön seuraavat pari vuotta. Voin vain kuvitella mikä tilanne on vuosien päästä. Kuivattuja sieniä siellä täällä tuolla, kaikki koloset täytettyinä. Nyt otin itseäni niskasta ja käytin edes nökösen varastoista.

Muistelin Jamie Oliverin tehneen sienistä calzonea ja kyllä, sellaisen ohjeen löysin. Jamie käytti ohjeessaan mm. siitake- ja enokisieniä. Minä tein versioni kantarelleista, herkkutateista ja suppilovahveroista. Aivan yhtä hyvin ohjeeseen voi käyttää vaikka herkkusieniä kaupasta. Älä kuitenkaan valitse säilykepurkissa olevia, vaan käytä tuoreita. Vegaani ilahtuu soijajuustoon tehdystä calzonesta. Jopa kasviksia vieroksuvat pitävät tästä herkusta.

Pohja

500 g erikoisvehnäjauhoja
3,25 dl vettä
7 g kuivahiivaa (vähän yli puoli pussia)
1 tl sokeria
0,5 rkl suolaa

Lisää jauhojen joukkoon muut aineet ja vaivaa taikinaksi kulhossa. Vaivaa niin kauan, että saat muodostettua kauniin pallon taikinasta. Anna sen sitten nousta liinalla peitettynä puolisen tuntia. (Okei, Jamie tekee kauniin keon koloinen pöydälle ja vaivaa siinä taikinan vähitellen vettä lisäten. Sotkua kammoksuen oikaisen tässä kohtaa ja teen taikinan kulhossa.)

Tomaattikastike 

1 rkl oliiviöljyä
400 g hyvää tomaattimurskaa (Kokeiltiin kuuluisaa Muttia, se on hyvää)
1 valkosipulin kynsi
pieni nippu tuoretta basilikaa (kuivattu kelpaa myös, sitä sellainen vajaa teelusikallinen)
suolaa, pippuria

Kuullota oliiviöljyssä silputtu valkosipuli. Nypi basilikan lehdet ja hienonna niitä hieman. Lisää joukkoon basilika ja pyöräyttele niitä pari kertaa pannulla. Lisää joukkoon tomaattimurska ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Hauduta 20 min. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Täyte

2 rkl oliiviöljyä
4-5 dl kuivattuja/pakastettuja sieniä (pakastetut esikäsiteltyjä)
pari timjamin oksaa tai pieni hyppysellinen kuivattua timjamia
valkosipulia maun mukaan
150-300 g tuoreita pinaatinlehtiä, pestyinä ja kuivattuina
200 g tomaattikastiketta
suolaa ja pippuria maun mukaan
---
200 g mozzarellaa tai mozzarellan kaltaista soijajuustoa

Liota kuivattuja sieniä tunnin verran. Sulata pakastetut, viipaloi tuoreet (tuoreita tarvitaan 250g). Kaada pannulle oliiviöljy ja kypsennä kuumalla pannulla sieniä hetki. Lisää joukkoon timjami sekä valkosipuli. Paista sekoitellen niin kauan, että sienet kypsyvät.

Lisää joukkoon 200 g tomaattikastiketta. (Tehty annos on isompi, sen lopun pakastaa ja käyttää myöhemmin.) Hämmennä kastike sienien joukkoon ja lisää sitten pinaatti.

Voit joutua lisäämään pinaatin parissakin erässä. Pinaatti menee kuitenkin nopeasti kasaan. Paista niin kauan, että nesteet ovat haihtuneet. Mausta makusi mukaan tarvittaessa vielä suolalla ja pippurilla

Jaa kohonnut taikina kahtia ja vaivaa siitä ilma pois. Kaulitse n. 30 cm ympyräksi kumpikin ja levitä täyte tasan pohjien välillä. Revit päälle mozzarella.

Ummista huolellisesti calzonet. Paista 250 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes calzone on kypsä.

Herkuttele!


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...