Meillä kuluu kesäisin useampi pussi fariinisokeria. Se on usein erilaisten rub-mausteseosten pääraaka-aine. Tässä grilliluuohjeessa fariinisokeri näyttelee pääosaa grilliluiden ohella. Grillikastike tulee melkein kokonaan Dansukkerin Fariinisokerista.
2-4 riviä grilliluita
3 tl suolaa
1 tl mustapippuria rouheena
0,5-1 tl chilijauhetta tai Raj el hanoutia
Sekoita suola, pippuri ja chili sekaisin. Poista grilliluista isot rasvakappaleet. Leikkaa luiden taa lihaosuuteen pienen pienet viillot. Hiero mausteseos luiden pintaan ja anna niiden maustua pari tuntia jääkaapissa. Ota lämpenemään huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen kypsentämistä.
Kääri luut folioon ja esikypsennä uunissa 120 asteessa puolitoista tuntia. Avaa folio ja ota rimpsuluut varovasti pois paketista. Kuvassa luut ovat vasta menossa uuniin.
Grillaa ilman foliota kuumemmassa lämpötilassa 20-30 minuuttia. Kääntele luita välillä ja valele vähän väliä karamelli-grillikastikkeella.
Vinkki: Jos grillaat hiiligrillillä, niin grillaa esikypsennys epäsuorassa lämmössä. Tee briketeistä hyvä hiillos ja lisää brikettejä välillä hiillokseen pitkän grillauksen aikana. Ota sitten luut hetkeksi pois ja lisää taas brikettejä. Tee kunnon hiillos. Grillaa loppuun suorassa lämmössä.
Karamellikastike leimahtelee helposti hiillokseen pudotessaan. Ole varovainen ja muista pitää pienet lapset pois grillin läheltä.
Tahmea karamelli-grillikastike:
3,5 dl fariinisokeria
3 rkl balsamiviinietikkaa
4 rkl vettä
1,5 tl chipotlechiliä tai tavallista chiliä jauheena
2 tl paprikajauhetta
Sekoita kastikkeen aineet sekaisin siinä vaiheessa, kun laitat luut uuniin/grilliin ensimmäistä kertaa. Anna sokerin sulaa sen aikaa. Sekoittele aina välillä. Tätä kastiketta ei tarvitse keittää tai kuumentaa.
Ohjeessa käytettävän Fariinisokerin sponsoroi Dansukker.