tiistai 8. huhtikuuta 2014

Suomen paras kotiruoka: Porkkanainen spelttipizza

Suomalainen kotiruoka pitää meidän perheessä sisällään niin kotimaista lihaa, kasviksia, viljatuotteita kuin metsän antimiakin. Minulle suomalaisuus on uskoa kotimaisuuteen, metsäretkiä, puhdasta ilmaa ja suomalaista sisua. Jos jotain niin sisua tarvitaan, kun on vannoutunut sienestäjä. Ei sitä muuten kaikkia temppuja metsässä tohdi tehdä, jollei sisua löydy.

Tunnustan tehneeni sienestysurani alkuvaiheessa virheen. Olin rinteessä hyvässä suppispaikassa kirkuvan oranssi takki päällä. Siihen mennessä näytti siltä, että siellä ei ollut vielä kukaan käynyt. Eipä taida tulla yllätyksenä, että seuraavana vuonna samassa rinteessä oli kanssani yks sun toinen sienestäjä. Se siitä salaisesta paikasta sitten.

Tuo tapaus opetti minulle sellaisen, että jos muita sienestäjiä näkyy, kuljen vihellellen paikkani ohi. Sitten jään kytikselle jonkin matkan päähän, ei missään tapauksessa liian lähelle. Odottelen aikani ja sitten vasta palaan kuin ninja konsanaan parhaille torvisieniapajilleni. Tunnustan, kerran tai kaksi olen melkein mahalleni maastoutunut hyvässä sienipaikassa, kun olen kuullut muiden liikkuvan lähistöllä. Mutta hei, mitä sitä ei tekisi parhaassa herkkutattipaikassa sitä varjellakseen?

Onpa sitä tullut sorruttua sienestämään taskulampun valossakin. Toisaalta minulla on siihen hyvin pätevä syy. Meille oli tulossa vieraita, jotka toivoivat sieniruokaa. No ihan vaan elvistelläkseni minun piti saada tuoreita suppilovahveroita vielä marraskuussa. Työpäivän jälkeen tuttuun ja varmaan suppispaikkaan taskulampun kera. Ei ihan sitä fiksuinta toimintaa, mutta sainpahan keittosienet taatusti tuoreina.

Jos pimeässä metsässä liikkuminen taskulampun kanssa ei ole sitä turvallisinta toimintaa, ei ole kallioilla sienten keruukaan. Mustavahakkaat yllättivät minut hyvin runsaslukuisina kohtuullisen jyrkällä kalliolla. Ei muuta kuin hyvin, hyvin varovasti kävelin ja välillä konttasin kalliolla varoen erittäin liukkaita sammalia ja jäkäliä. Lapsena sitä hyppeli kevyesti kuin vuorikauris kiveltä toiselle, mutta nykyään se ei ole enää samaa luokkaa. Kuitenkin kahteen kertaan kävin keräämässä aivan ihanan saaliin kalliolta. Siihen jos johonkin tarvittiin suomalaista sisua ja seinähulluutta.

Suomalaisuutta kunnioittaa myös melkein kokonaan kotimaisista aineksista tehty Hyvää Suomesta suomalainen kotiruoka. Tällä kertaa suomalaista kotiruokaa on pizza, nii-in, italialainen pizza, joka on tullut jäädäkseen suomalaiseen ruokapöytään. Jotta siitä saadaan vähän terveellisempi versio, käytetään siihen Hyvää Suomesta tunnuksella merkittyä spelttiä ja porkkanaa. Nuorisoltakaan ei tule valituksia tässä kohtaa, testattu useammalla kokeella. Kunnioitetaan siis suomalaista kotiruokaa porkkanaisella spelttipizzalla!

Valmista porkkanaista spelttipizzaa! Porkkana ei maistu, mutta tuo kaivattuja juureksia ruokavalioon niin ovelalla tavalla, että kasviskammoiset eivät edes huomaa tulleensa jymäytetyiksi.

Ihania kotimaisia raaka-aineita pari astetta terveellisempään pizzaan. Kaikki näistä kuuluvat meillä perustarvikkeisiin. "Hyvää Suomesta merkki kertoo kotimaisista elintarvikkeista. Merkki on käytössä noin 240 elintarvikevalmistajalla ja noin 8000 tuotteessa. Hyvää Suomesta -merkillä varustettu elintarvike on valmistettu Suomessa suomalaisista raaka-aineista. Kaikki liha, kala, kananmuna ja maito ovat kaikissa tuotteissa 100 % suomalaisia, samoin ns. yhden ainesosan tuotteet ovat kokonaan suomalaisia.  Kun lopputuotteeseen käytetyt eri raaka-aineet lasketaan yhteen, on suomalaisuusasteen oltava vähintään 75 %. Käytännössä kaikkien tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusasteen keskiarvo on tällä hetkellä noin 95 %". Lähde: Hyvää Suomesta

Tee ensin taikina nousemaan. Taikina annoksesta tulee kaksi pellillistä pizzaa. Kun taikina nousee, tee porkkanatomaattikastike.
  • Halutessasi tuplaa annos ja leivo samalla vaivalla toisesta puolikkaasta sämpylöitä. Pyörittele sämpylät ensin, tee sitten pizzat ja paista pizzojen jälkeen sämpylät 225 asteessa noin 15 minuuttia.


Porkkanainen spelttipizzapohja

2,5 dl vettä
1 dl valmista porkkanasosetta
3 rkl rypsiöljyä
2,5 tl kuivahiivaa
5 dl Birkkalan puolikarkeita spelttijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa

Mittaa ainekset isoon kulhoon ja vaivaa taikinaksi. Taikina saa jäädä vähän löysähköksi. Ripottele päälle jauhoja ja peitä leivinliinalla. Anna nousta tunnin verran. Kun saat taikinan valmista tee heti perään tomaattikastike.

 Tästä näet taikinan vahvuuden. Se saa olla hieman tahmeaa. 

Kohonnut spelttipohja

Porkkanatomaattikastike

2 rkl Rypsiöljyä
1 sipuli
400 g hyvää tomaattimurskaa
250 g valmista porkkanasosetta (Heviosastolla, pötkössä, esim. Pirkka)
suolaa ja mustapippuria maun mukaan 
tuoretta kotimaista basilikaa pieni nippu pestynä, pelkät lehdet revittynä

Silppua sipuli hienoksi. Kuullota sitä pari minuuttia keskikuumalla lämmöllä rypsiöljyssä kattilassa. Lisää joukkoon loput aineet. Hauduta miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Anna jäähtyä hetki.

  • Kastiketta tehdään tarkoituksella iso annos. Siitä saa todella kätevästi seuraavan päivän pastakastikkeen. Paista 400 g vähärasvaista jauhelihaa, esim kalkkuna/broileri/nauta. Lisää joukkoon loput porkkanatomaattikastikkeesta sekä 1 dl vettä. Hauduta 10 minuuttia. Tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita. 

Pizza

Leivinpaperoi kaksi peltiä. Kaulitse pohjat jauhoja apuna käyttäen ohuiksi pellin kokoisiksi pohjiksi. Levitä päälle kastiketta pari isoa lusikallista.




Laita sitten pizzan päälle haluamiasi täytteitä. Meillä oli Snellmannin kinkkusuikaleita, Juustoportin Mozzarellaa, kotimaisia kirsikkatomaatteja, Järvikylän basilikaa ja tietenkin itse poimittuja herkkutatteja. Huomaatteko kuinka kotimaisen pizzasta saa? Hyvää suomalaista ruokaa! Kotimaiset tuoreet herkkusienet sopivat myös hienosti pizzaan. Tykkään paistaa ne ensin ja sitten laittaa pizzan päälle. 

Paista 240 asteessa kunnes pizza on kypsä. Noin 10-20 minuuttia, aika riippuu pizzapohjan paksuudesta. Sitten herkuttelemaan! Päälle ripoteltu Järvikylän Villirucola kruunaa nautinnon. Niin herkullista, niin suomalaista. Tämän kelpuuttaa sisukas sienestäjäkin!



Tässä vielä seuraavaksi päiväksi tehty pastakastike:


Äänestä tästä linkistä ja voit voittaa 100 euron ravintolalahjakortin: Suomen paras kotiruoka


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...