lauantai 13. syyskuuta 2014

Hävikkiviikko: Mitä saa meksikolaisen illan jämistä?

En ole varmaankaan ainoa, kenellä jää aina muutama tortilla ja ainakin pari kourallista maissilastuja tähteeksi texmex/meksikolaisillan päätteeksi. Hävikkiviikko sai minut miettimään asioita, kun aamulla katsoin, että jahas, taas olisi jämiä. Maissilastut ovat erinomaisia leivitykseen ja hieman mausteita lisäämällä broilerin nuijat nousevat uusiin ulottuvuuksiin. Pehmeistä tortilloista on perinteistä tehdä quesadilloja, mutta ne taipuvat myös muuhun. Tortillalasagnen tai tortillapizzan sijaan halusin kokeilla jotain makeaa. Koska omenoita löytyi yli tarpeen, saivat ne tortilloista kaverin. Tuloksena oli tortilla-omenavanukas, erilaista ja hyvää!

Puhutaan muutenkin hieman ruoan hävikistä. Tiesittekö muuten, että Suomessa heitetään ruokaa roskiin vuosittain noin 23 kg vuodessa per henkilö? Se on iso kasa ja rahanarvoinenkin, noin 125 euroa. Suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa roskiin 500 miljoonan euron edestä. Se on aika järkyttävää, kun sitä alkaa miettimään.

Olen huomannut, että jos en yhtään suunnittele ruokia, hävikkiä tulee paljon. Sen sijaan, jos mietin tarkkaan viikon ruokalistan, hävikki on aivan olematonta. Teen esimerkiksi tomaattista jauhelihakastiketta spagetille, seuraavana päivänä siitä voi tehdä tuhdin jauhelihapizzan tai lasagnen. Ihan tavallinen murusoosi sopii erinomaisesti perunajauhelihalaatikkoon. Perunamuusin voi hyödyntää piirakkapohjissa tai perunarieskoissa. Puuroja voi laittaa pannarin joukkoon tai perinteisesti sämpylöihin. Hieman suunnittelemalla hävikkiä voi pienentää merkittävästi. Aika usein suunnittelen ruokalistan vasta kaupasta tultuani. Silloin tiedän tarkasti, että mitä saan aikaiseksi ostamistani raaka-aineista.

Jämistä tehty, eikä ollenkaan pöllömpää. Creme fraichen loput eiliseltä sain upotettua kastikkeeseen. 


Tortilla-omenavanukas (maidoton tarvittaessa)

4 annosta

3-4 tortillaa

2 kananmunaa
2,5 dl ruokakermaa (tai maito-kermaseosta)*
0,5 dl sokeria
1 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria (tai 1 tl vanilja-aromia)

2 omenaa (keskikokoisia ja kotimaisia)
2 rkl fariinisokeria
0,5 tl kanelia
1 rkl voita tai maidotonta margariinia sulatettuna

* voi tehdä myös maidottomana esimerkiksi mantelimaidosta tai soijamaidosta. 

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele hyvin 4 annosvuokaa (vetoisuus ainakin 2 dl). Leikkaa tortillat 8 kolmioon kukin. Asettele ne nätisti vuoan pohjalle ja reunoille. Paloittele omenat ja sekoita palojen joukkoon fariinisokeri, rasva ja kaneli. Jaa omenapalat vuokiin.


Sekoita vanukkaan kerma, sokeri, kananmuna, vanilja ja kaneli. Jaa vanukas vuokiin. Huom! Vanukas nousee reippaasti uunissa ja laskee sitten. Parin sentin kohoamisvara oli liian vähän... Nimimerkillä taas kuurasin uunin.

 Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua. Ihanan syksyistä herkkua!


Rapeat broilerit ja jalapenokastiketta (gluteeniton, munaton)

1 pkt broilerin nuijia ja suolaa
pari kourallista maissilastuja
pippuria
jalapenoa/chiliä maun mukaan
2 rkl rapsiöljyä

Suolaa broilerit paria tuntia aiemmin kuin valmistat ne. Anna maustua jääkaapissa. Laita maissilastut isoon kulhoon/mortteliin ja murskaa ne ihan hienoksi. Lisää joukkoon mausteet makusi mukaan sekä öljy. Sekoita hyvin.

Kasta broilerit seokseen ja painele murska niihin hyvin kiinni. Laita leivinpaperoidulle pellille ja anna kuivahtaa sen aikaa, kun uuni lämpenee 175 asteeseen. Paista uunin keskitasolla 45-50 minuuttia.

Kastike

1 dl creme fraichea
1 dl tuorejuustoa
suolaa ja pippuria maun mukaan
1/4 tl korianteria
tuoretta jalapenoa maun mukaan
chipotlea maun mukaan
1 rkl persiljasilppua

Mittaa ainekset tehosekoittimeen ja aja hienoksi kastikkeeksi. Laita tarjolle broilerin ohelle.

Pienellä suunnittelulla ja jääkaapin säännöllisellä "ratsaamisella" säästää mukavasti rahaa ja ruokahävikkiä ei tule juuri lainkaan. Käy tutustumassa ideoihin sivulla https://www.facebook.com/havikistaherkuksi




Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...