lauantai 27. syyskuuta 2014

Minttusuklainen mutakakku (munaton)

Olen jo aikaisemminkin kertonut Neidin edistysaskelista allergiataipaleella. Nyt minulla on lisää kerrottavaa. Neiti on enenevissä määrin käyttänyt maitoa viimeisen neljän viikon ajan!!! Tuntuu ihan uskomattomalta! Eilen tein meille hampurilaiset ja minulta pääsi itku, kun pystyin laittamaan Neidille juustoa hampurilaiseen. Oikeastaan se itku tuli, kun Neiti söi niin hyvällä ruokahalulla. Muutamaa muutakin herkkua on kokeiltu. Brunbergin laktoositon maitosuklaa on ollut hitti, puhumattakaan tavallisesta jogurtista. Neiti rakastaa myös spagettipaistosta, jonka teen hyvään kanaliemeen ja ruokakermaan. On ollut niin ihanaa tehdä samaa ruokaa koko poppoolle.

Kananmunaa emme ole vielä uskaltaneet kokeilla. Muutenkin tämä testailu on hurjan hidasta. Olen heittänyt romukoppaan metodin, jossa testataan päivän aikana aluksi vähän ja sitten annosta lisätään saman päivän aikana reippaasti, jos oireita ei tule. Sen sijaan olen antanut joka päivä ihan vähän. Olen aloittanut puolesta teelusikallisesta ja lisännyt annosta hitaasti. Maidon olen lisännyt ruokiin tai antanut hapanmaitotuotteita, koko ajan hitaasti, mutta varmasti. Samaa olen tehnyt muiden ruoka-aineiden kanssa kesän aikana. Nyt allergialistalla on enää muna, kala, sinappi, ruis ja ohra. Olen melko varma rukiin ja ohran sopivuudesta, mutta pidän tahdin hitaana ja lisään ne myöhemmin kokeiluun.  


Neidin herkkua on ollut suklaaleivonnainen muodossa tai toisessa. Äitinsä tyttärenä hän rakastui tähän minttusuklaiseen mutakakkuun. Parasta tässä on se, että sitä ei edes arvaisi munattomaksi. Kakun saa helposti tehtyä vegaaniseen ruokavalioon soveltuvaksi. Kurkkaa vinkit postauksen loppupuolelta.

Minttusuklainen mutakakku

3,5 dl jauhoja
2 dl sokeria
1 dl kaakaota
0,75 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
---
1 dl juoksevaa margariinia tai sulatettua voita
1 rkl siirappia
1-2 tl piparminttuaromia
1 tl valkoviinietikkaa
2 dl maitoa tai soijamaitoa

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita yhteen kuivat aineet jauhoista suolaan ja kosteat aineet margariinista maitoon eri kulhoissa. Yhdista seokset nopeasti lastalla tai lusikalla sekoittaen. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan. Voit laittaa vuoan pohjalle leivinpaperin, se helpottaa siirtämistä. Paista uunissa noin 18-22 minuuttia. Älä paista liian kypsäksi. Anna jäähtyä ihan rauhassa huoneenlämpöiseksi. Ota kakku pois vuoasta ja laita tarjoilulautaselle.

Kuorrute

1 dl vispikermaa
150-200 g maitosuklaata (osa voi olla tummaa suklaata) rouhittuna
Muutama tippa piparminttuaromia

Koristeluun suklaapalleroita tai suklaarouhetta

Kiehauta kerma ja ota se pois levyltä. Sekoita joukkoon suklaarouhe. Sekoita tasaiseksi. Anna seoksen jäähtyä ensin huoneenlämmössä, sitten jääkaapissa. Kun se on tarpeeksi paksua, levitä se kakulle. Suklaan määrä riippuu siitä, että kuinka jämäkän kuorrutteen haluat. Vähemmän suklaata on yhtä kuin juoksevampi kuorrute. Koristele esimerkiksi minttusuklaapalleroilla (Pirkka).

Allergia- ja ruokavalioinfo
Kakusta saa myös maidottoman, jolloin se sopii vegaaneillekin. Käytä soijamaitoa ja maidotonta margariinia. Kuorrutuksen voi valmistaa maidottomasta margariinista ja tummasta maidottomasta suklaasta (Brunberg, Panda, Urtekram). Lue tuoteselosteet raaka-aineista huolellisesti. Sulata miedolla lämmöllä 50 g maidotonta margariinia (t.sin. Keiju) ja 150 g maidotonta suklaata. Sekoita tasaiseksi ja kuorruta kakku. Esimerkiksi Pirkalla ja Rainbow'lla on tummat minttutäytesuklaat, jotka ovat maidottomia. 

Mutakakkua ilman munia ja se on jopa ihan kuin mutakakkua! 


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...