keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Myskikurpitsakeitto

Hihkunpas vieläkin kurpitsasta. Pidän siitä koko ajan enemmän ja enemmän. Niin paljon, että olen jo tilannut tuolta isosta maailmasta erilaisia kurpitsansiemeniä ensi kaudelle. En nyt mitään jättikurpitsaa, mutta piirakkakurpitsan siemeniä ja erilaisia kesäkurpitsoita sekä eri lajiketta myskikurpitsaa, jos siitä saisi viimeinkin kunnon sadon.

Kasvatuskautta on ihana haaveilla lämmintä soppaa syödessään. Chilistä saa siihen hieman lisäpotkua. Kyllä, arvasitte oikein chilin siemeniäkin on tullut tilattua... Ennen en haikaillutkaan seuraavan kauden perään jo tässä kohtaa, huokaisin vain helpotuksesta, kun kaikki saatiin pakettiin. Nyt sen sijaan suunnittelen ja olen ihan intona kokeilemassa uusia juttuja.

Kurpitsakeitto ei nyt niin uusi juttu ole, varsinkin kun pohjana toimii Jamie Oliverin ohje. Mutta mikäs siinä, helppoa, maistuvaa ja lämmittävää keittoa on mukava tarjoilla viileinä pakkaspäivinä varsinkin meidän perheen flunssapotilaille.



Myskikurpitsakeitto

2 rkl oliiviöljyä
2 punasipulia silppuna
2 porkkanaa kuutioituna
1-2 valkosipulin kynttä murskana, valinnainen
pieni oksa rosmariinia silputtuna, pelkät lehdet
muutama salvian lehti silputtuna
0,5-1 chiliä pienenä silppuna, maun mukaan (testaa chili ensin, niissä on eroja)
2 kg myskikurpitsaa kuorittuna, paloina, (muista poistaa siemenet)
1-1,5 l kanalientä
suolaa ja pippuria maun mukaan

Kuullota oliiviöljyssä kattilan pohjalla sipuli, porkkana, valkosipuli, yrtit ja chili. Paistele niitä keskilämmöllä sekoitellen noin kymmenen minuuttia. Lisää sitten joukkoon kurpitsa ja liemi sekä suolaa ja pippuria maun mukaan.

Keitä noin puolisen tuntia tai kunnes kurpitsa on kokeiltaessa kypsää. Soseuta varovasti sauvasekoittimella, tarjoile. Tarkista maku ja mausta halutessasi lisää. Voit laittaa nokareen creme fraichea sopan kanssa tarjolle tai käyttää kurpitsansiemeniä kuten minä.


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...