perjantai 21. marraskuuta 2014

Viikuna-saksanpähkinäleipä à la Vera

"Ja sitten oli se iso saksanpähkinäpuu. Se oli niin iso, että koko talo olisi mahtunut sen alle..." Ensimmäinen mitä luin WSOY:ltä saamastani Vera Jordanovan Don't miss a bite keittokirjasta oli hurmaavat tarinat Veran kokemuksista. Ohjeet jäivät sivuun, kun keskityin lukemaan kurkistuksia mallin elämään, Veran lapsuuteen ja hänen ruokarakkauteensa. Katselin kauniita kuvia ja nautin keittokirjasta, joka tarjoaa muutakin kuin vain ohjeita.

Kokeltavakseni valikoitui tietenkin viikuna-saksanpähkinäleipä. Rakastan viikunoita, varsinkin vaniljaista viikunahilloa brien kanssa. Arvasin tämän leivän toimivan sen yhdistelmän kaverina mitä erinomaisemmin. Ja leipä, no tottakai minä teen leipää, sehän on suklaan lisäksi juttuni. Rakastan leipätaikinaa, sitä miltä se tuntuu, leivän tuoksua uunista ja lämpimän leivän makua. Niin herkullista ja hyvää! Hurmaava viikunan tuoksu valtasi keittiön, kun leipä oli uunissa.

Pikkuisen oikaisin Veran ohjeeseen verrattuna. Flunssatalossa mennään nyt siitä, missä aita on matalin, mutta leipää katsellessani ja maistellessani en usko, ettenkö olisi tehnyt oikeutta Veran ohjeelle.

Viikuna-saksanpähkinäleipä

7-8 dl erikoisvehnäjauhoja
3,5 dl hienoja spelttijauhoja
vähän vajaa puoli pussia kuivahiivaa (tai 20 g tuorehiivaa)
1 rkl fariinisokeria
2 tl suolaa
2,5 dl viikunoiden liotusvettä
2,5 dl maustamatonta jogurttia
1 rkl hunajaa
1 rkl oliiviöljyä
----
100 g saksanpähkinöitä karkeana rouheena
200 g kuivattuja viikunoita pilkottuna

Laita pilkotut viikunat likoamaan kymmeneksi minuutiksi noin 3 desilitraan lämmintä vettä. Mittaa sinä aikana taikinan ainekset kulhoon lukuunottamatta pähkinöitä, viikunoita ja viikunoiden liotusvettä. Lisää sitten taikinaan liotusvesi ja vaivaa hyvin pehmeäksi taikinaksi. Käsin reilu kymmenkunta minuuttia, koneella riittää 6-7 minuuttia.

Kohota taikinaa pari tuntia. Voitele kaksi noin litran vetoista leipävuokaa tai yksi isompi. Voit paistaa leivän myös esimerkiksi padassa. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa ilma pois. Lisää nyt joukkoon viikunan- ja pähkinänpalat. Vaivaa ne huolellisesti taikinaan. Muotoile leiviksi ja laita vuokiin. Peitä leivinliinalla ja kohota 30-50 minuuttia.

Laita uuni ajoissa lämpenemään 250 asteeseen. Nosta kohotetut leivät uuniin ja laske lämpö 200 asteeseen. Paista niin kauan, että leipä on kypsää, noin 35-50 minuuttia leivän koosta riippuen.

Jos et pidä kovin happamasta leivästä, vähennä jogurtin määrää ja korvaa se lämpimällä vedellä. Oliiviöljyn tilalla voi halutessaan käyttää muuta öljyä. Vegaaninen ja maidoton versio onnistuu käyttämällä soijajogurttia tai ihan vaan pelkkää vettä nesteenä.

Kirjan kokeltavaksi tarjosi WSOY. Lisätietoja kirjasta löydät täältä.

"Tärkeintä on se, että elää tässä ja nyt - ja nauttii jokaisesta hetkestä viimeiseen suupalaan asti. So don't miss a bite!" Juuri näin, samaa mieltä!

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...