torstai 29. tammikuuta 2015

Appelsiininen crème brûlée

Suunnittelin leipovani. Haikailin herkkujen perään. Haikailin niiden perään entistä enemmän samalla kuin toivoin tulitikkuja pitämään silmiäni auki. Neiti. Voi Neiti. Meidän yöt menevät nykyään näin: Neiti nukkumaan klo 20. Kipaisemme syömään itse iltapalaa ja katsomaan samalla jotain rästiohjelmaa tallennuksista. Ennen kuin on toinen mainostauko tullut, Neiti havahtuu ja alkaa itkemään. Neiti syliin rauhoittumaan ja unilauluja laulelen pitkän aikaa. Neiti nukahtaa lopulta uudelleen, kunnes havahtuu jälleen kymmenen minuutin kuluttua, nukahtaa ja havahtuu viimeistään vartin päästä. Tätä jatkuu aamuyöhön asti, viime yönä viiteen.

On toivoton olo. Olemme väsyneitä ja lapsirassu on väsynyt. Kaikki menee automaattiohjauksella pyykinpesusta ruoanlaittoon ja leikkimiseen. Vain hereillä pysymiseen menee energiaa huimasti ja koko ajan herkututtaisi. Väsymyksen hyvänä puolena on se, ettei jaksa leipoa. Hetki huulilla, ikuisuus lanteilla jää vain sanonnaksi. Kaiken väsymyksen alla eniten huolestuttaa ja mietityttää Neidin valvomisen syy, onko se vaan tuo flunssa (ilman korvatulehdusta ainakin vielä) vai onko joku pidemmän aikaa sopinut ruoka-aine palannut oireita aiheuttavaksi. Tätähän se meidän arki oli ensimmäiset pari vuotta ennen kuin Neidin kaikki allergiat saatiin selville. Toivon totisesti tilanteen palaavan pian normaalisti. En halua lapsukaisen kokevan kovia kipuja. Onneksi itku ei ole ollut sellaista sydäntä raastavaa kipuitkua kuin pahimpien oireiden aikana.

Nyt sitten tämän sydämen purkamisen jälkeen asiaan. Jotain hyvää on kuitenkin välillä saatava. Ratkaisu löytyy helposta crème brûléesta. Tässä ei liikaa ole vaivaa ja herkku saa lisämakua ja pehmeyttä appelsiini-vaniljacurdista.

Appelsiininen crème brûlée
4 annosta

4 keltuaista
3-4 rkl sokeria
1 tl appelsiinin kuorta hienona raasteena, vain keltainen osa
1-2 tl Cointreau-likööriä
2,5 dl vispikermaa

4 reilua teelusikallista appelsiini-vaniljacurdia.

sokeria päälle

Laita kananmunat kulhoon sokerin kanssa. Vatkaa ne ihan kevyesti käsivatkaimella. Lisää joukkoon appelsiinin kuori ja likööri. Lisää lopuksi kerma. Sekoita kevyesti vatkaten. 

Laita annosvuoan pohjalle curdia. Tähtää keskelle, älä reunaan niin kuin minulla kävi. 

Jaa vanukasseos neljään matalaan annosvuokaan (n. 1 dl vetoisuudeltaan per vuoka). Nosta vuoat isompaan uunivuokaan. Laita uuniin ja kaada varovasti kiehuvaa vettä uunipellille annosvuokia varoen. Veden pinta olisi tarkoitus saada noin puoliväliin annosvuoan reunaa.

Paista 180 asteessa 25-30 minuuttia tai kunnes seos on hyytynyt. Ota pois uunista ja anna jäähtyä. Jäähdytä ihan jääkaappikylmäksi.

Ripottele päälle ohuelti sokeria ja karamellisoi sokeri kaasupolttimella (tohottimella) tai kuumien grillivastusten alla.
Tunnustus: kahden viikon aikana on tullut tehtyä neljä kertaa juuri tätä samaa crème brûléeta. Se on niin hyvää ja herkullista!

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...