sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Jamaikalainen ilta - Jerk-maustettu kana, jalapenoleipä ja coleslaw

Jamaica! Kylmän ilman nipistellessä poskipäitä on ihana ajatella lämpöisiä maita ja antaa mausteiden lämmittää sisältä päin. Suunnittelin koko menun jamaikalaisten ruokien pohjalta. Tarjolla oli jerk-maustettua kanaa, coleslaw'ta, jalapeno-leipää, inkiväärijuomaa ja kookospiirakkaaa rommikastikkeella. Ateria oli herkullisin tänä vuonna. Tiedä sitten mistä johtui. Ehkä siitä, että oli nälkä ja siitä, että ruoka oli todella hyvää! Ideoita hain vähän joka puolelta. Poimin parhaat ajatukset ja yhdistelin niitä. Jerk-maustetun kanan ohjeita oli yli kolme miljoonaa. Luin liiankin monta ohjetta ja muodostin niistä oman suosikkini.


Sananen raaka-aineista. Olen varmasti kyllästymiseen asti jauhanut chileistä ja jatkan sitä taas. Oikeasti, niissä on eroja. Kaupasta tähän vuoden aikaan chilejä hankkiessa on melkoinen uhkapeli menossa. Mutta minkäs teet, jos ei ole pakastimessa varastoa, niin kuin meillä onneksi on. Halusin testata miten käy kaupan valikoiman kanssa ja ostin jalapenoja ja "chilejä" (Scotch bonnet olisi parempi - ei löytynyt). Jalapenoissa oli onneksi makua. Se kaupan normaali "lajikkeeton" punainen chili oli kuin olisi paprikaa syönyt. Sen kohdalla ei ollut tuuria.

Kanan ostaminen on nykyään omantunnon asia. Luomukanaa löytyy huonosti ja kun sitä löytyy, on hinta melko suolainen. Nykyään olen ostanut eettisesti parempaa Naapurin maalaiskanaa perusbroilerin sijasta. Se on oikeasti hyvä tuote. Maku on paljon parempi kuin kaupan surullisisssa broilereissa. Koostumus on miellyttävämpi ja omatunto rauhoittuu hieman. Hinnoittelu on huomattavasti luomua inhimillisempi. Tästä linkistä voit käydä lukemassa Naapurin maalaiskanan elämästä. Huom! Tämä ei ole sponssattu mainos, vaan kyse on siitä, että olen johonkin tuotteeseen tyytyväinen ja haluan kertoa siitä muillekin.

Ohje vaikuttaa todella pitkältä, mutta siitä huolimatta kaikki ruoat olivat todella helppotekoisia. Se oli juuri niin leppoisaa kokkailua kuin haluaisi jamaikalla olevankin. Tässä postauksessa laitan pääruoan ohjeet, seuraavassa tulee sitten jälkiruoka ja juoma sekä vinkit siihen, miten koko kokonaisuus kannattaa valmistaa vaikkapa illanviettoa ajatellen.

Jerk-maustettu kana

1 Naapurin maalaiskananpoika, kokonainen

0,5 rkl maustepippureita
1 tl mustapippureita
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 tl kuivattua timjamia
0,5 tl kanelia
ripaus muskottipähkinää ja inkivääriä
---
1 limen kuori ja mehu
1 appelsiinin mehu
0,5 dl soijaa
0,5 dl omenaviinietikkaa
---
2 kevätsipulia
2-3 Jalapenoa tai Scotch bonnet chiliä
2-4 valkosipulin kynttä

Jauha morttelissa ensimmäisen osan (pippurista inkivääriin) mausteet hienoksi. Kaada tehosekoittimeen tai muuhun vastaavaan koneeseen nesteet ja mausteseos. Lisää hieman silputtuna sipulit, chilit ja valkosipuli. Käytä konetta niin kauan, että saat aikaiseksi marinadin, jossa ei ole mahdottoman isoja paloja.


Laita kana kulhoon ja kaada marinadi päälle. Kaavi kaikki sattumat joukkoon. Hiero marinadia hieman kanaan. Peitä kulho kelmulla tai kannella ja anna marinoitua vähintään 8 tuntia. Käännä kanaa kerran pari marinoinnin aikana.

Ota kana noin puoli tuntia ennen kypsennystä huoneenlämpöön. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Grillatessa tästä tulisi aivan paras, mutta huumorintajuni ei riittänyt siihen, että olisin mennyt ulos pakkaseen grillaamaan. Uunissa kana kypsyy seuraavasti: Laita uunin keskivaiheille tai pikkuisen sen yläpuolelle ritilä. Sen alapuolelle uunipelti, jonka olet suojannut foliolla tai leivinpaperilla. Pellille valuu nesteitä kanasta ja suojaamalla pellin, säästyt tiskiltä.

Valuta vähän ylimääräisiä marinadeja pois, kaikkea ei kannata poistaa. Laita kana ritilälle ja paista 200 asteessa 50 minuuttia. Viimeiseksi kymmeneksi minuutiksi voi laittaa uunin grillin päälle, jos haluaa. Ota pois uunista ja anna vetäytyä ennen paloittelua.

Tämä oli niiiiiin hyvää!

Coleslaw jamaikalaiseen tapaan

1 rkl rypsiöljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
1 tl sinappia
1 tl sokeria
ripaus suolaa ja pippuria
vähäsen valkosipulia murskattuna maun mukaan

n. 6-7 dl kaalia raasteena
2 kevätsipulia hienonnettuna
1 porkkana raasteena

Mittaa kulhoon öljy, etikka, sinappi, sokeri, suola ja pippuri. Sekoita. Lisää joukkoon kaali, sipuli ja porkkana. Sekoita hyvin yhteen. Peitä kulho ja nosta jääkaappiin marinoitumaan ainakin pariksi tunniksi. Seos säilyy hyvin seuraavaan päivään. (Ohje: Cook like a jamaican/Fay)



Jalapenoleipä

Tätä helpompaa leipää ei enää ole. Kiitos Jamie Oliver!

250 g maustamatonta jogurttia
250 g erikoisvehnäjauhoja
0,75 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1 jalapeno ohuina viipaleina

Sekoita yhteen leivinjauhe, suola ja jauhot. Lisää joukkoon jogurtti. Vaivaa sen verran, että taikina alkaa pysymään koossa. Älä vaivaa liikaa ettei taikina sitkisty. Jaa taikina neljään osaan. Kauli jokainen noin 2 mm vahvaksi. Painele mukaan jalapenot. Paista hyvin kevyesti öljytyllä paistinpannulla noin 2-3 minuuttia kerran välissä kääntäen. Paistinpannun pitää olla kuuma ennen kuin alat paistamaan. (Leivän voi valmistaa myös grillissä kesällä.)

Tämä ateria kannattaa valmistaa näin:
  • Laita edellisenä iltana kana marinoitumaan.
  • Tee coleslaw jääkaappiin 2-3 tuntia ennen ruokailua.
  • Laita kana uuniin tuntia ennen ruokailua ja valmista leivät kanan paistamisen aikana.
Pst. Jos haluat valmistaa aterian keliaakikolle, laita leivän tilalle vaikkapa jamaikalaista riisiä. Google löytää monta ohjetta siitä. (Mikäli itseni tunnen oikein, tulen testailemaan noita riisiohjeitakin lähiaikoina, vaikuttivat niin herkullisilta.) Muista tarkistaa myös coleslaw'ssa käytettävän sinapin raaka-aineet. Maidoton leipä syntyy käyttämällä soijajogurttia.

Seuraavassa postauksessa on sitten jälkiruoka ja inkiväärijuoma, josta meinaan kehitellä myös terveysversion flunssakauden keskelle. Jälkiruoka on kookoksen ja rommin ystäville melkoinen elämys. Nyt on ihan pakko mennä leikkaamaan yksi pala lisää ja tekemään annos, koska en ole kuviin täysin tyytyväinen. Mikä vahinko, että joutuu vielä syömään lisää kookosherkkua!

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...