torstai 5. maaliskuuta 2015

Murokarkit

Näitä on tullut keiteltyä mukulana monta kertaa. Nyt ne yhtäkkiä palasivat mieleeni ja tottakai tein niitä Neidin kanssa. Äidin tyttö, täytyy sanoa. Lapsukainen rakastui näihin yhtä paljon kuin minäkin pienenä. Totta puhuen ne maistuvat yhä. Rapeita ja makeita, juuri sellaisia lapsuudenmuistoja.

Tänään on taas niitä päiviä, kun pääni pursuaa leivontaideoista ja ajatuksista. Joskus valinnan vaikeus on niin hankala, että koko päivä menee pähkäillessä. Ehkä silloin olisi syytä mennä koulimaan taimia ja antaa aivojen työskennellä taustalla kaikessa rauhassa. Tai ehkä luenkin uutta Chilikirjaa, siitä kerron lisää myöhemmin.


Murokarkit

50 g voita tai maidotonta margariinia, kurki lopusta vinkki margariiniin käyttöön
1 rkl kaakaojauhetta
2 rkl siirappia
0,5 dl sokeria
3 dl riisimuroja tai muita muroja, osa voi olla myös kuivahedelmiä tai vaikkapa kookoshiutaleita, käytä tarvittaessa gluteenittomia muroja

Sekoita rasva, kaakao, siirappi ja sokeri kattilassa. Kiehauta ja anna kiehua pari minuuttia voimakkaasti.


Tästä kuvasta näet millaista massa on valmiina. Lastalla vetäessä siihen jää pienen pieneksi hetkeksi rako.

Lisää joukkoon riisimurot tai muut sattumat.

Sekoita huolellisesti.

Nostele lusikalla nokareita. Ole varovainen, massa on kuumaa.

Säilytys ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä pari päivää. Anna jäähtyä ja kiinteytyä hyvin ennen pakkaamista. Annoksesta tulee namujen koosta riippuen 12-20 herkkupalaa.

Tässä näkee eron maidottoman margariinin ja voin välillä. Margariini juoksettuu helposti ja sitä ei voi keittää likikään niin pitkään kuin voita. Maku jää siirappisemmaksi kuin voisessa versiossa, mutta toimii suht ok kuitenkin. Kiehauta margariinillinen versio siis nopeasti ja sekoita sitä hyvin ettei se erotu.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...