perjantai 27. maaliskuuta 2015

Pääsiäisen Rocky road ja askarteluideoita lapsille

Mikään ei piristä päivää niin kuin pieni puhuri. Sellainen, että yhtäkkiä kuulet ulkoa hirvittävää räminää ja tajuat, että se ei ole teinipojan rokkiauto eikä roskakuskikaan, vaan se on lapsukaisen pulkka, joka on lujaa kyytiä lähdössä ilahduttamaan muita kulmakunnan pilttejä. Seuraavaksi nostat tuulikaappiin kasan muutakin tavaraa ulkoa ihan vaan sen vuoksi, että kuulet sulosointuja miehen kotiutuessa. Onneksi hän on sulavampi liikkeissään kuin minä ja puutarhalyhtymme säilyivät ehjinä.

Tänään ei ole ihan pääsiäinen tullut mieleen, eikä kevätkään. Aamulla oli ihana auringonpaiste, mutta se häipyi tuulen mukana. Nyt on ihan syksyistä - harmaata ja niin reippaan tuulista, että Neiti sanoi ettei hän halua ulos. Eipä silti, ei lapsukainen olisi sinne päässytkään. Sen verran reipas flunssa kuumeen kera on Neidin riesana. Sen vuoksi me olemmekin keksineet sisäpuuhia. Teimme Rocky roadia, joka on helppo virittää sopivaksi myös maidottomalle. Muutenkin siihen on kiva laittaa omia lempimakuja. Pääsiäisaskartelujakin olemme tehneet, niistä postauksen loppupuolella lisää.

Rocky road

200 g tummaa tai maitosuklaata
1 dl keksirouhetta
1 dl pähkinöitä
1 dl kuivattuja mansikoita tms.
4-8 suklaatäytteistä pääsiäismunaa tms
0,5 pussia suklaarakeita

Rouhi suklaa kuumuutta kestävään kulhoon. Nosta se poreilevan vesikattilan päälle. Älä keitä vettä täysillä, vaan anna suklaan sulaa rauhassa miedohkolla lämmöllä. Paloittele sulamisen aikana keksit, pähkinät, mansikat ja täytetyt pääsiäismunat (esim. Lindt).

Kun suklaa on sulanut, sekoita se tasaiseksi. Sekoita joukkoon kaikki muut lukuunottamatta suklaatäytteisiä munia ja suklaarakeita. Anna jäähtyä pieni hetki ja sekoita sitten joukkoon täytemunat. Kaada esim. leivinpaperoituun tai kelmutettuun vuokaan (10 cm x 20 cm). Painele päälle suklaarakeet. Anna jähmettyä jääkaapissa. Leikkaa paloiksi ja tarjoile. Säilyy hyvin muutaman päivän ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa.


Muista, että näitä voi hyvin muunnella erilaisiin ruokavalioihin sopivaksi. Tarkista vain sattumien ja suklaan raaka-aineet vaatimusten mukaan. Esimerkiksi Carneval-keksit ovat maidottomia ja munattomia. Saattavat sisältää jäämiä, joten herkimmille allergikoille ne eivät sovi. Gluteenittomasta hyllystä näihin sopivat Digestivet ainakin. Semperin Kola-keksit saattavat olla hieman liian kovia. Dammenbergiltä löytyy maidotonta tummaa suklaata ilman jäämiä, Pandan, Brunbergin ja monen muun tummat suklaat ovat maidottomia, mutta saattavat sisältää jäämiä maidosta.

Meillä asustaa nykyään vihreätukkainen pupu. Kipeälle Neidille piti keksiä askarreltavaa. Pääsiäinen oli sopivasti lähellä, joten teimme ensin pääsiäiskortit ja sitten pääsiäisruoholle (ohralle) sopivan kipan. Tyhjä muffinivuokalaatikko pääsi hyötykäyttöön pupun pääksi. Neiti leikkasi korvat pahvista, nenän softiksesta ja puuvillalangasta viikset. Huovan liimaamisessa autoin hieman, mutta aika taitavasti sekin sujui. Ohra on ollut nyt muutaman päivän kasvamassa ja se kasvaa ihan silmissä.

Pupulle teimme tyhjästä lasipurkista kaverin. Pitäähän sitä pääsiäistipujakin olla. Silkkipaperitolloja on sisällä. Nokka on kuvioita rakastavan Neidin piirtämä ja leikkaama. Massapalloa koristaa Neidin toiveesta silkkipaperi ja sitten hän liimasi pyrstöksi tietenkin höyheniä. 

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...