sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Suklaatryffelikakku Daimilla ja Baileysillä

Pyydän anteeksi, seuraavaksi seuraa hillitöntä hehkutusta. Syy siihen on tämä kakku. Olen tainnut kehitellä parhaan kakkureseptini kautta aikojen. Kakusta tuli jotain niin käsittämättömän ihanaa. Maku on suussasulava, makea olematta liian makea, sopivan suklainen, juuri suklaaholistille täydellinen. Rakenne on ihanan pehmeä ja kostea. Koristelun Daim tuo kuitenkin suutuntumaa ja ihanaa rouskuvuutta. Kun lusikan upottaa kakkuun, ei voi olla ottamatta lisää.

Olen mietiskellyt jo pitkään Daimin sekä Baileysin yhdistämistä. En vaan ole saanut langasta kiinni kunnolla, mutta nyt se ajatus iski. Jauhoton suklaakakku vähän toisella tapaa toteutettuna on ihanan pehmeä ja suorastaan tryffelimäinen rakenteeltaan. Vesihaude tekee siitä niin suloisen pehmoisen. Se pehmeys houkuttaa lisäämään Baileysin, sillä se on maultaan myöskin niin pehmeä. Daimista saadaan vähän rapeutta päälle ja pohjaan karamellimaisuutta, mutta ei kuitenkaan liikaa. Kakku on juuri niin hyvää kuin kuvitteleekin tumman suklaan, Baileysin ja Daimin liiton olevan. Tähän ei kannata käyttää halvinta mahdollista suklaata, sillä suklaa ratkaisee kakun maun. Vaahto tuo entistä enemmän suloisuutta sekä Baileysin makua kakkuun.

Kaiken hyvän lisäksi kakku on todella helppotekoinen. Monimutkaisin asia kakun tekemisessä on vesihaude. Eikä sekään vaadi kuin huolellisuutta ettei polta itseään. Lisäksi vuoka pitää vuorata hyvin foliolla ettei vesi tunkeudu vuokaan.

Suklaatryffelikakku

0,75 dl vettä
120 g sokeria
200 g hyvää tummaa suklaata rouhittuna
75 g voita paloina
3 isoa kananmunaa haarukalla sekoitettuna
2 rkl Baileysia
1 Daim (sellainen pieni)

Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen. Leivinpaperoi irtopohjavuoan pohja ja kiedo ympärille kaksinkertainen folio. (Käytin 18 cm halkaisijaltaan olevaa vuokaa.) Murustele Daim ja laita se vuoan pohjalle. Kuvasta näet miten leivinpaperi on vuoassa. Se tiivistää vuokaa lisää ollen vuoan reunan ja pohjan välissä.

Kiehauta vesi ja sokeri sekoitellen niin, että sokeri liukenee. Lisää joukkoon sulamaan suklaa ja voi. Sekoita tasaiseksi, kun ne ovat sulaneet. Anna jäähtyä noin 10-15 minuuttia.

Kananmunia ei saa laittaa liian kuumaan massaan. Lisää hieman jäähtyneeseen massaan kananmunat. Sekoita tasaiseksi ja lisää vielä Baileys. Kaada vuokaan. Nosta vuoka syvälle uunipellille. Nosta pelti uuniin ja kaada pellille sitten sentin parin kerros kiehuvaa vettä. Ole varovainen. Paista noin 40-50 minuuttia. Kakkua ei saa paistaa liikaa ettei mehevyys katoa. Sen pitää olla juuri ja juuri keskeltä kiinteää. Ei hyllyvää, mutta sellaista tukevaa tutisevaa. Ota pois uunista ja nosta varoen pois vesihauteesta. Anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä, sitten useamman tunnin (tai yön yli) jääkaapissa.


Baileysvaahto

0,5 dl vaniljakastikeainesta (Blå Band Vanhan ajan Vaniljakastike)
0,5 dl maitoa
2 dl vispikermaa
3 rkl Baileysiä

Mittaa ainekset kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella hyväksi vaahdoksi, noin 3-4 minuuttia. Levitä pohjan päälle ja nosta kakku vielä jääkaappiin pariksi tunniksi. Irroita kakku vuoasta. Pyöräytä veitsellä reunat ensin varovasti irti ja avaa vasta sitten vuoan mekanismi. Nosta tarjoilulautaselle sekä koristele Daim-rakeilla tai rouheella ennen tarjoilua.

(Kun tarjoat kakkua keliaakikolle tai allergikolle, varmista ensin Daimin ja vaniljakastikkeen sekä Baileysin sopivuus. Daim on gluteeniton, mutta ihan yksiselittäistä sopivuutta en löytänyt vaniljakastikkeesta ja Baileysistä. Lisäys: Vaniljakastike on gluteeniton.)

Sitten vielä kauhistuttava määrä hehkutuskuvia kakusta. 

Kakkua voisi kokeilla tehdä myös esimerkiksi kahvilikööriin ja käyttää koristeluun suklaisia kahvipapuja. Näin siitä saisi vähälaktoosisen. Hmmm. Minttuliköörikin saattaisi toimia ja päälle Lindtin minttupalleroita. Myös makusiirapit toimivat vaahdon sekä kakun maustamisessa. Apua! Ihan liikaa ideoita, ihan liikaa kaloreita kaikkien kokeiluun.

 Daimia, ihanaa Daimia.
 Katsokaa tuota mehevää kakkukerrosta!
Tähän loppui kuvaaminen. Menin ja maistoin lusikallisen ja toisen ja kolmannen...

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...