sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Täydelliset hampurilaissämpylät ja ihana täytetty leipä

Olen ihastunut tähän taikinaan. Se on niin helppoa leivottavaa ja muuntautumiskykyistä. Se sopii täytetyksi leiväksi, sipulisiksi puusteiksi tai vaikkapa ihanan pehmoisiksi, mutta hyvin kasassa pysyviksi hampurilaissämpylöiksi.

Eilen oli varsinainen mietintäpäivä. Olisin halunnut tehdä jotain ihanaa jälkiruokaleivonnaista, mutta en osannut päättää, että mikä se olisi. Selasin kymmeniä kirjoja, surffasin netissä ja ei mitään mielenkiintoista mukamas löytynyt. Luovutin ja söimme pari palaa suklaata mansikoiden kanssa. Mikäs siinä, ihana jälkiruoka sekin. Ehkäpä tänään voisi yrittää uudelleen, kunhan osaisi päättää onko leivonnainen suklainen vai sitruksinen, juustokakku vai leivos vaiko jotain ihan muuta.

Leipätaikina
6-8 kpl sämpylöitä tai 1 täytetty leipä

2 dl vettä
2 rkl rypsiöljyä/voisulaa
1 dl creme fraichea
50 g hienoja spelttijauhoja
350 g erikoisvehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1-1,5 tl suolaa
1 tl sipulijauhetta
1 rkl kuivahiivaa

Mittaa ainekset kulhoon ja vaivaa taikinaksi. Vaivaa huolellisesti, helpoimmalla käy yleiskoneella tai leipäkoneella. Vaivausaika noin 5-8 minuuttia. Peitä liinalla ja anna nousta tunnin verran.

Vaivaa sitten ilma pois taikinasta. Jaa taikina 6-8 osaan. Pyörittele pulliksi ja nosta ne pellille. Litistä pullat noin sentin vahvuisiksi. Peitä leivinliinalla ja anna nousta 45-60 minuuttia.

Voitele ne sitten kananmunalla halutessasi ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 210 asteessa n. 10-15 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kypsiä ja kauniin kullankeltaisia.

Ps. Katso postauksen lopusta vinkit maidottomaan ja munattomaan leipätaikinaan.


Täytetty leipä

100 g cheddaria muruna
100 g tuorejuustoa
0,5-1 pkt pekonikuutioita rapeaksi paistettuna
2-3 dl kypsennettyä kanaa
2-4 silputtua tuoretta jalapenoa, ei siemeniä
0,25 tl korianteria
0,25 tl jeeraa
0,5 tl paprikajauhetta
suolaa ja pippuria maun mukaan

Yhdistä täytteen aineet ja tarkista maku. Lisää mausteita halutessasi. Kaulitse kohotettu taikina n. sentin vahvuiseksi levyksi. Levitä päälle täyte. Kääri rullalle. Ummista saumat. Voit tehdä tästä vaikka ympyrän mallisen, yhdistä vaan päät hyvin yhteen.

Nostata leivinliinan alla tunnin verran. Voitele kananmunalla ja paista 200 asteessa kypsäksi, n. 30-45 minuuttia tai kunnes leipä on kypsä. Tarjoile lämpimänä.

Älä voitele kananmunalla leivonnaisia, jos kananmunaa tarvitsee välttää. Leipätaikinan voi tehdä maidottomana käyttämällä rypsiöljyä ja creme fraichen tilalla Tofutin sour supreme -valmistetta.

Chililä

Chililässä näyttää hyvältä. Melkein kaikki taimet (yli 100 kpl) ovat koulittuina ja ne kasvavat kohisten. Ihan parasta niille on auringonpaiste. Keinovaloa ei tarvita päivällä, koska valoa tulee ulkoa paljon. 

Scotch Bonnetit kasvavat kaikki reippaasti. Tämä yksilö on koulittu Biolanin mustaan puutarhamultaan, johon olen sekoittanut vermikuliittia ja perliittiä joukkoon. Vermikuliitti kerää vähän kosteutta sekä ilmavoittaa multaaa. Perliitin pääasiallinen tehtävä on kuohkeuttaa multaa.

Habanero White on kasvanut ihan silmissä, kun se on saanut kunnollista auringonvaloa. Taimien kanssa pitää olla nyt tarkka. Pitää kastella, mutta ei liikaa. Koulimisen jälkeen olen kastellut päältä, sitten siirryn altakasteluun, kun taimi on juurtunut. Parin viikon kuluttua aloitan miedon lannoittamisen. Tässäkin pitää olla malttia. Pienille taimille ei saa antaa liikaa lannoitetta aluksi.

Auroran väri näkyy jo nyt. Sen lehdistö tulee olemaan purppuraan vivahtava. Tätä chiliä aion hyödyntää myös kukka-asetelmissa. Toinen purppurainen meillä on Bolivian Rainbow. 

Isosamettikukat pääsevät pian koulittaviksi. Viimeistään viikon päästä.

Värinokkosen taimet saavat pikkuisen vielä kasvaa ennen koulintaa. Siemenet olivat niin pieniä, että niitä lipsahti hieman yli tarpeen ruukkuihin. No, onhan se hyvä, että varakappaleita on, jos jotain sattuu. Nämä ovat vielä sirkkalehdillä, joten värisekoituksen värit eivät näy vielä. Värinokkosen koristearvo on lehdissä, kukat ovat mitättömiä.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...