Cappuccino-juustokakku

Saatan olla suklaaholisti, mutta pahin riippuvuuteni on kofeiini. Neidin valvomisaikoina kehitin suhteen energiajuoman kanssa, mikä ei todellakaan ollut hyvä juttu. Tölkki oli niin helppo ottaa jääkaapista ja juoda, jotta sai vähän kofeiinia ja energiaa itseensä. Annoin sen anteeksi itselleni, koska valvomisaika oli niin rankkaa. Mutta sitten se riippuvuus jatkui vaan ja jokainen vieroitusyritys oli aivan karmea. Päänsärky oli jatkuva vieras. Minun oli opeteltava juomaan kahvia paremmin, jotta selviäisin. Nyt juonkin mieluummin kupin (=iso muki, jos olen ihan rehellinen) tai kaksi kahvia päivässä ja jaksan taas touhottaa ilman päänsärkyä.

Kahvin kanssa olen tarkka, mutta vielä en ole tohtinut isommin sijoitella erilaisiin kahvikoneisiin. Sen sijaan pärjään tyytyväisenä pienellä kapselikeittimellä, se riittää toistaiseksi. Sillä saan tehtyä helposti eri makuja. Tästä päästäänkin siihen, miten tämä kakku syntyi. Join cappuccinoa purkaessani suklaamunamuottipakettia.  Cappuccinon maku suussani ja Prima-mausteiden cappuccino-maustepussi nenäni edessä kertoi minulle, että haluan yhdistää sen ihanan kahvin maun leivonnaiseenkin, erityisesti pehmeään juustokakkuun.

 

Pohja
n.125 g digestivekeksejä, gluteenittomia tarvittaessa
1-2 tl Cappuccinomaustetta (Prima-mauste), linkki vie heidän sivuilleen
n. 40 g sulatettua voita tai margariinia

Täyte
200 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g creme fraichea
2 dl vispikermaa
1 dl cappuccinoa tai hyvää kahvia
3-4  liivatelehteä, sen mukaan kuinka "tukevan" haluat kakun olevan
0,25 dl - 1 dl sokeria, maun mukaan
1 tl vaniljauutetta

2-3 rkl suolattua karamellikastiketta tai kinuskikastiketta, valinnainen (linkki vie aiemmin julkaisemaani ohjeeseen)

Laita n. 18-20 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoan rengas tarjoilulautaselle. Murskaa keksit ja sekoita joukkoon mauste. Voit laittaa myös pikakahvijauhetta ja rippusen kanelia. Tai jättää mausteen vallan pois, ihan makusi mukaan. Lisää joukkoon rasvasula. Sekoita sellaiseksi kosten hiekan oloiseksi muruksi. Painele tiiviisti irtopohjavuoan tai hyydykevuoan renkaan sisälle. Nosta jääkaappiin odottamaan täytettä. Vaihtoehtoisesti voit tehdä irtopohjavuokaankin, mutta laita pohjalle leivipaperi siirtämisen helpottamiseksi.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Ota iso kulho ja vatkaa siinä sähkövatkaimella kerma ja creme fraiche löysähköksi vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto ja vatkaa vielä hetki. Valmista kahvi. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liota ne kuumaan kahviin. Vatkaa seos juustokakkumassan joukkoon ohuena norona koko ajan vatkaten. Lisää mukaan sokeri ja vaniljauute. Tarkista maku ja lisää halutessasi sokeria tai vaniljaa. Vaniljauutteen tilalle voit laittaa n. 2-3 rkl vaniljasokeria.

Kaada puolet massasta pohjan päälle. Valuta päälle muutama rkl  karamellikastiketta halutessasi ja pyöräytä sitä vähäsen sekaisin haarukalla. Älä laita liikaa kastiketta, sillä se tuppaa vähän vettymään. Sen verran vain, että se vähän antaa makua. Kaada päälle loput massasta. Valuta se varoen tai karamellikastike nousee pintaankin. Nosta hyytymään jääkaappiin yön yli tai ainakin kuudeksi tunniksi.

Puolivälin etappi täytteen kanssa
Koristeluun

Vaahtojen pohja
2 dl vispikermaa
0,5 dl vaniljakastike- tai vanilliinikreemijauhetta
1 dl creme fraichea
1 tl vaniljauutetta

Vaniljavaahtoon
2 rkl maitoa
1 tl vaniljauutetta

Cappuccino-vaahtoon
3 rkl cappuccinoa tai hyvää kahvia
2 rkl siivilöityä tummaa kaakaojauhetta

Vatkaa vaahtojen pohjan aineet kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella, noin pari minuuttia. Jaa vaahto kahtia. Lisää kumpaankin loput aineet ja vatkaa kumpikin massa tukevaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Laita hetkeksi jääkaappiin kiinteytymään.

Huom. Jos teet gluteenittomana, tarkista vaniljakastikeainekset ja koristeet ruokavalioon sopiviksi.

Irrota kakku varoen vuoasta. Siirrä tarjoilulautaselle ellet ole tehnyt kakkua suoraan siihen. Laita vaahdot tuplapursotinpussiin tai varovasti yhteen pussiin. Pursota haluamallasi tavalla. Koristele esimerkiksi kahvipavuilla ja Caramel & Merisuola rakeilla. (Linkki vie Prima-mausteiden sivuille.)

Tästä olen innoissani. Sain testattavaksi Prima-mausteilta tuplapursotinpussin. Olen aiemminkin kokeillut pursottaa kaksivärisesti, mutta se vaatii hermoja (joita minulla ei aina ole) pussia täytettäessä. Tuplapussin kanssa täyttäminen sujui helposti, samoin kuin pursottaminen.

Halusin tuoda esille kakun koristelussa kakussa käytetyt aineet, kuten kahvin ja suolatun karamellin. Koristevaahtoja valmistuu ohjeella vähän ylimääräistä, jos pitäytyy yhtä maltillisissa pursotuksissa. Silloin riittää noin puolet vaahtomäärästä. En halunnut pursottaa kakkuun kukkia, niinpä pelkällä adapterilla sai söpöt pallot aikaiseksi.

Yhteistyössä pursotinsetin, karamellirakeiden ja vanilliinikreemijauheen muodossa Prima-mausteet.

Pehmeä ja täyteläinen kakku, juuri sopiva kahvikupillisen kaveriksi. Kuvan kakku on tehty 18 cm vuokaan. Isompaan tehtynä se jää vähän matalammaksi. 




Kommentit

  1. Mm, näyttää ja kuulostaa hyvältä - siitä huolimatta etten kamalasti juustokakuista välitä -. Mullakin iski tänään suklaanhimo ja päädyin leipomaan, joten on hauska perehtyä muidenkin leipomuksiin kun on jotain mussutettavaa vieressä. :D
    Mäkin voisin juoda kahvia melkeempä litroittan, ärtyneen suolen oireyhtymä vaan rajoittaa hieman näitä juomisia & syömisiä, täytyy siis tyytyä kuppiin pariin viikossa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Auts, tuo ärtyneen suolen oireyhtymä on hankala, se taitaa rajoittaa ruokavaliota ja ajoittain elämääkin jonkin verran. Harmittava sairaus. Olet oikeassa, on paljon mukavampaa tutkia muiden leipomisia, kun on itselläkin jotain mussutettavaa. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

-ton Mokkapalat (munaton, gluteeniton, maidoton)

Hapanimelä kastike kiinalaiseen tyyliin

Piparkakut ja taatelikakku (munaton, maidoton, gluteeniton)