tiistai 26. toukokuuta 2015

Valkosuklainen limekakku (jauhoton)

Viimeinkin sain toteutettua suunnittelemani kakun. Olen haaveillut samettisesta valkosuklaakakusta ilman jauhoja toteutettuna limellä maustettuna. Siinä meni aikansa ennen kuin resepti loksahti päässäni paikoilleen. Lopputulokseen olen tyytyväinen - samettista, täyteläistä, juuri sopivasti limen kirpeyttä, pehmeyttä ja maailman hankalinta siirrettävää tarjoilulautaselle, mutta sen saa anteeksi, kun maistaa tätä tahmean suloista valkosuklaan ja limen liittoa.


Jauhoton valkosuklaakakku

0,75 dl vettä
100 g sokeria
200 g valkosuklaata
75 g voita
1-2 tl hienoa limen kuoriraastetta, vain vihreä osa
1-2 rkl limemehua
3 isoa kananmunaa

Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen. Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi niin, että se tulee pohjan yli ja reunojen alta ulkopuolelle. Se tiivistää omalta osaltaan irtopohjavuokaa. Laita vuoan ulkopuolelle folio. (ks. kuva ohjeen jälkeen)

Kiehauta vesi ja sokeri sekoitellen niin, että vesi liukenee joukkoon. Lisää joukkoon sulamaan valkosuklaa ja voi. Sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon limeä maun mukaan. Kun taikina ei ole enää kauhean kuumaa, lisää joukkoon kananmunat ja vatkaa kevyesti taikina tasaiseksi. 

Kaada taikina vuokaan ja nosta vuoka sitä isommalle syvälle uunipellille. Laita kakku uuniin ja kaada pellille noin sentin parin kerros kiehuvaa vettä. Paista kakkua 40 minuuttia. Tee sinä aikana limekerros.

Limetäyte

1 prk kondensoitua maitoa
1 dl limemehua
1-3 tl hienoa limen kuoriraastetta, vain vihreä osa
3 kananmunaa

Vatkaa täytteen ainekset yhteen ja kaada kakun päälle. Paista vielä 10-15 minuuttia. Täytteen tulee olla tutisevaa, mutta ei enää löllöä. 

Anna kakun jäähtyä rauhassa yön yli jääkaapissa. Auta reunat veitsellä varoen irti ja avaa irtopohjavuoka. Siirrä kakku varoen tarjoilulautaselle. Koristele haluamallasi tavalla.

Pst. Jos teet kakun allergikolle tai keliaakikolle, muista tarkistaa valkosuklaan sopivuus.

Kuva on toisesta kakusta, mutta tässä näkyy miten kakku on vesihauteessa.
Tässä puolestaan näkyy miten leivinpaperi on vuoassa. Tämäkin kuva on toisesta kakusta.

Palataan ohjeen kakkuun. Katso reunaa, se näyttää jo täydellisen pehmeältä. Kakku saattaa hieman laskea keskeltä, mutta se ei haittaa.

Täyteläistä, vähäsen tahmeaa, juuri täydellistä pilven pehmeyttä.

Taimikatsaus

Viikonloppu ei sujunut ilmojen puolesta niin hyvin kuin toivoin. Kasvimaa on yhä alkutekijöissään paristakin syystä. Palstamme oli pienentynyt kuin pyy maailmanlopun edellä. Sitä selvittelin eilisen päivän ja onneksi saimme lisätilaa. Tänään olisi tarkoitus aloittaa hommat toden teolla. Syytäkin on, sillä vaikka chilit ovat päässeet ulos, on vierashuone edelleen tämän näköinen:
Uups... Ihan pari tainta vaan. Arvatkaa vaan, että millainen homma on kantaa nämä ulos totuttautumaan raittiiseen ilmaan. Aluksi ne olivat ulkona 10 minuuttia, sitten 20 minuuttia, aina aika tuplaantuu. Tänään ne saavat olla jo reilun tunnin pihalla. Homma on syytä ottaa varoen, sillä sisällä olevat kasvit eivät ole tottuneet uv-säteisiin tai tuuleen. Mieluusti tekee totuttamisen varoen ja huolella ettei koko kevään uurastus ole turhaa.

Värinokkonen on suosikeitani. Kunpa saisin ne pian pihalle isompiin astioihin. Kasvupyrähdys on silloin taattu. Jokainen kasvi on omanlaisensa. Mielenkiintoisia kasvatettavia.

Samettikukkakin on intoutunut kukkimaan. Tämä on omia siemenkeräyksiä. Kukan koko ei ole iso, mutta näitä ei olekaan tarkoitettu koristeeksi. Kukkien tehtävä on karkoittaa ötököitä kasvimaalla. Kehä- ja samettikukat, luonnonmukaiset apulaiset kasvimaalla.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...