Kollaasi

Kollaasi

sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Kesäpiiras Valkoisen talon tapaan

Barack Obaman mukaan tämä piiras on niin hyvää, että siinä saattaa olla crackia. Se koukuttaa pahasti pohjansa vuoksi, sillä se on niin herkullista. Tarina kertoo, että Presidentti Obama söi ensimmäisenä vuotenaan Valkoisessa talossa niin paljon piirakkaa, että hänen kolestroliarvonsa pomppasivat ylös. Lääkäri ihmetteli, että mistä se johtui. Presidentti pohti hieman ja sitten tajusi - se oli se piiras, joka nosti kolestrolin.

Ei ole ihme, että piirakka nostaa arvoja, varsinkin jos syöt sitä jatkuvasti. Pohjassa on paljon voita, hieman laardia (tai lisää voita) ja kunnon kermaa. Runsaasta hedelmämäärästä huolimatta kyseessä ei ole mikään kevyt herkku. Joskus saa herkutella kunnolla. Meillä tämä kuului juhannuksen ajan herkkuihin. Paha vaan, että kun jätin tekemättä suunnittelemani suklaaherkut, on minun ihan pakko tehdä ne nyt. Voi harmi, sitä on siis ihan pakko syödä lisää herkkuja.

Alkuperäisessä piirakassa on pelkkää nektariinia. Halusin ottaa mukaan myös suomalaisia kesämakuja. Voit vaihdella täytteitä mielesi mukaan.

Pohja

150 g voita (pari rkl voita voi korvata laardilla, jos sitä sattuu saamaan.)
4-5 rkl vispi- tai kuohukermaa
230 g vehnäjauhoja
1,5 rkl sokeria
ripaus suolaa (0,5 tl jos käytät suolatonta voita)

Sekoita voi ja kerma tasaiseksi seokseksi ja kuohkeaksi seokseksi sähkövatkaimella tms. Sekoita yhteen jauhot, sokeri sekä suola. Lisää jauhoseos voin joukkoon ja vatkaa sen verran, että taikina alkaa muodostumaan. Vaivaa nopsasti käsin loppuun koossa pysyväksi taikinaksi. Jaa taikina kahtia, taputtele levyksi ja laita kelmulla suojattuna jääkaappiin muutamaksi tunniksi. (Lisää taikinaan tarvittaessa kermaa, jos se ei meinaa muotoutua palloksi.) Tärkeää on olla vaivaamatta taikinaa liikaa ettei se sitkisty. 

Täyte

1 rasia nektariineja (5-6)
2 dl mansikoita
3-5 raparperin vartta
0,5 rkl sitruunanmehua
2 rkl fariinisokeria
0,5 dl sokeria (lisää, jos mansikat ja nektariinit ovat kirpeitä)
ripaus suolaa
1 rkl Cointreau-likööriä tai konjakkia, ei ole pakko laittaa
1 rkl vaniljauutetta
2 rkl Maizenaa

Kuori ja paloittele nektariinit. Poista mansikoiden kannat, paloittele isoimmat. Paloittele raparperit. Sekoita ne kulhossa. Lisää joukkoon sitruunanmehu ja sokerit sekä suolaripaus hedelmiin. Anna maustua puolisen tuntia. Lisää joukkoon mausteet ja Maizena. 

Kasaaminen

Pohjat
täyte
1 valkuainen
1-2 rkl sokeria

Kaulitse taikinalevyt jauhojen avulla ja taita ne kahtia. Kaulitse uudelleen ympyröiksi, jotka sopivat piirakkavuokaan (n. 26 cm). Näin niihin saadaan lehtevyyttä. Laita toinen pohjalevy voidellun piirakkavuoan pohjalle. Nosta pakastimeen puoleksi tunniksi. Pidä toinen levy jääkaapissa peitettynä. 

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Laita pakastimessa olleeseen piirakkavuokaan taikinalevyn päälle leivinpaperi ja kaada siihen päälle painoksi esimerkiksi kuivattuja herneitä. Esipaista piiraspohjaa uunissa 20 minuuttia. 

Ota pohja pois uunista, poista herneet. Kaada pohjalle täyte. Jos siinä on paljon nestettä, jätä se laittamatta.


Voitele reunoja munanvalkuaisella. Laita päälle toinen taikinalevy ja ummista reunat huolellisesti. Tee kanteen useampi viilto. Voitele vielä valkuaisella ja ripottele päälle sokeria. Paista 175 asteessa noin tunnin verran. Niin kauan, että piiras on kauniin värinen ja koloista tulee mehua. Anna jäähtyä. Tarjoile esimerkiksi vaniljajäätelön tai kermavaahdon kera.

Munaton ja maidoton versio syntyy käyttämällä voiteluun kylmää vettä, johon on sekoitettu tippa siirappia. Voin tilalla pitää käyttää maidotonta margariinia, kuten tummansininen Keiju tai hopeinen Sunnuntai.

Piirakan ohje on peräisin Valkoisen talon jälkiruokakokilta Bill Youssesilta.

Yöttömän yön kukkia

Juhannusyönä oli rauha maassa ja kaunis ilma. Oli ihana olla hetki terassilla ja miettiä syntyjä syviä hiljaisuudessa ja kauniin järvimaiseman rauhoittamana. Elämässä tulee joskus eteen niin iloja kuin surujakin, isoja asioita mietittäväksi, suuria päätöksiä tehtäväksi, niin myötä- kuin vastatuulta, kyyneliä ja naurua. Silloin sitä osaa olla kiitollinen omasta pienestä perheestään. Olen onnekas, minulla on ihana aviomies ja vielä ihanampi Neiti (sori vaan kultaseni, Neiti nyt vaan on söpömpi kuin sinä). Nykyisin voin luottaa siihen, että minua tuetaan, tapahtui mitä vaan. Pieni blogitauko johtuu siitä, että minulla on ollut paljon asioita hoidettavana, juttuja mietittävänä ja vielä riittää tehtävää. Postaustahti voi olla vähän epäsäännöllisempi, koettakaa kestää.

Nelly Moser

Ihanat laukat, taustalla kukintaansa aloittelevat valkoiset lehtoukonhatut.




6 kommenttia:

  1. Näyttääpä mehukkaalta. Kokeiluun menee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä mehukasta. Halusin itsekin heti kokeilla, kun löysin reseptin.

      Poista
  2. Herkulliselta kuulostava piirakka ja nätit kukkakuvat.
    Niinhän se on, että blogistienkaan elämä ei aina ole vain makeita kakkuja ja herkullisia juurileipiä vaan matkalle mahtuu kaikkea muutakin. Tsemppiä, jaksamista ja mukavaa kesää hoidettavista jutuista ja mietittävistä asioista huolimatta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia ja kiitoksia! Niinhän se on, joskus arki on kaikenlaista pohtimista ja asiaa täynnä. Silloin ei ruoka ole aina ensimmäisenä mielessä.

      Poista
  3. Hyvältä näyttää! Onnistuukohan gluteenittomaksi ihan vaan vaihtamalla jauhot vai tarvitseekohan muita vippaskonsteja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän pahaa pelkään, että tulee liian murenevaa, jos vain vaihtaa gluteenittomaksi jauhot. Ainakin ksantaania kannattaisi laittaa.

      Jos voit käyttää kananmunaa, niin tässä on hyvä gluteeniton piirakkapohjaohje:
      185 g gluteenitonta jauhoseosta, 1 rkl sokeria, 0,5 tl ksantaania, ripaus suolaa, 85 g voita tai margariinia, 1 muna, 2 tl sitruunamehua

      Sekoita jauhot, sokeri, suola ja ksantaani yhteen. Nypi joukkoon rasva. Vatkaa muna ja mehu kevyesti sekaisin. Kaada taikinan joukkoon. Sekoita nopeasti taikinaksi. Lisää tarvittaessa muutama lusikallinen kylmää vettä. Peitä kelmulla ja anna levätä ainakin tunti jääkaapissa. Esipaista hieman alemmassa, n. 180 asteessa. Kananmuna altistaa reunat palamiselle, tarkkaile niitä. Paista alatasolla täytteen kanssa ettei pohja vety.
      Toivottavasti tästä on apua.

      Poista

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.