keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Valkosipulinen juustoleipä

Taas on niitä hetkiä, että en ole meinannut jaksaa evääni heilauttaa. Silloin tällainen nopea ja helppo iltaherkku on paikoillaan. Kaupasta hyvää leipää, valkosipulia, hieman voita ja juustoa ja kas, herkku on jo melkein valmis. Tätä on mukava nyhtää ja syödä vaikkapa salaattia kaverina.


Syy siihen etten meinaa jaksaa evääni heilauttaa on arvatenkin Neiti. Voi olisipa häneen Ikean käyttöohjeet tai edes kristallipallo, jotta voisi syytä oireiluun arvata. Meillä ovat taas yöt tökkineet vai miltä tämä esimerkkiyö kuulostaa: Neiti nukahtaa klo 21, herää 21.30. Hän on hetken hereillä, nukahtaa, herää 22.15 ja valvoo taas. Herää 00.00, nukahtaa suht pian uudelleen, herää 2.00, nukahtaa vartin päästä, herää 3.00, nukahtaa onneksi aika nopeasti. Sitten herää klo 5 ja valvoo 7.30 asti. Nukahtaa vielä hetkeksi ja nousemme viimeistään klo 9 ylös. Itse en ehdi noissa lyhyissä väleissä edes nukahtamaan. Olo on kuin zombilla.

Ruokavaliossa ei ole mitään outoa. Siitepölyallergia toki kiusaa ja olemme olleet aika paljon ulkona. Onko sitten ristiallergiaa vai pitääkö minun taas tarkastella syömisiä ja miettiä mitä jättää pois, kas siinä pulma. Yksi muuttuja kerrallaan kokeilemme ja joka ilta toivomme, että nyt nukutaan! Teille, joille blogini allergiatausta on oudompi juttu, kerron, että Neiti on 4-vuotias suolisto-oireinen ruoka-aineallergikko höystettynä refluksilla, siitepölyallergioilla ja atopialla. Nykyisin ruokavalio on paljon laajempi kuin alussa, jolloin kiellettynä oli pitkä lista eri ruoka-aineita.

Meidän perheessä ruoka- ja oirepäiväkirjan pito on hyvin tuttua puuhaa, samoin kuin nukkumattomuus. Ensimmäiset pari vuottaan armas tyttäreni heräili 10-30 kertaa yössä ja nukkui mielellään vain pystyasennossa, joten siihen nähden olemme hyvän lastenlääkärin ja oman kärsivällisyyden kanssa päässeet pitkälle. Tämäkin ongelma todennäköisesti ratkeaa pian ja löydän/lääkäri löytää ratkaisun.

Tällaista tämä allergia-arki voi olla. Vanhemmat väsyneinä, jälkikasvu yliväsyneisyydestä joko kärtty tai yliaktiivinen, tiedä sitten kumpi on pahempi. Suuren osan päivästä hän onneksi jaksaa olla fiksu oma itsensä. Toivottavasti asia pian selviää, jotta äitikin voi olla fiksu oma itsensä. (No niin ja ystäväni pitävät mölyt mahassaan, näen jo muutaman ilmeen kääntyvän melkoiseen hymyyn tämän lukiessaan.)

EDIT: Nukkumaan mennessä Neiti sanoi - Äiti, nyt minä nukun paremmin yöllä, olen niin väsynyt.
Että sydämeni särkyi. Voi kun voisinkin luvata lapselle, että kyllä sinä nukut paremmin. Todella paljon toivon niin ja kävin jo kaivamassa taas tutun päiväkirjan esille. Se tuo yleensä ratkaisun,

Nyt kun olen purkanut sydäntäni ja valittanut ihan urakalla, siirrytään leipäohjeeseen.

1 hyvä leipä
50-100 g voita
1 valkosipuli
brietä, koskenlaskijaa, maustettua tuorejuustoa, mikä nyt on omaa herkkuasi
pinnalle haluamiasi yrttejä

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuullota haluamasi määrä hienonnettua valkosipulia voissa rauhallisesti ainakin viitisen minuuttia, jotta saat voihin makua. Voit myös tehdä erittäin herkullista uunissa paahdettua valkosipulia ja sen sekoittaa voihin. Halutessasi voit käyttää pelkän maustetun voin ja jättää valkosipulin palat laittamat leipään.

Leikkaa leipään viiltoja, jotka ulottuvat melkein pohjaan asti noin parin sentin välein. Käytä hyvää veistä ja ole kärsivällinen, jottet leikkaa paloja poikki. Nosta leipä varovasti ison folioarkin päälle.


Valuta väleihin valkosipulivoita omantuntosi mukaan. Laita sitten väleihin juustoa. Käytin brietä ja sipulista Koskenlaskijaa, ne olivat varsin herkullisia molemmat.

Käännä folio leivän päälle ja tee siitä nyytti. Paista uunissa 20-25 minuuttia. Avaa sitten paketti ja paista vielä ilman foliopäällystä 8-12 minuuttia tai kunnes leipä näyttää kauniilta ja juusto on sulanut. Ripottele päälle yrttejä ja tarjoa heti.


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...