keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Vuohenjuustokakku mansikoilla

Hupsista heijakkaa, meillä vieraat ovat jo onneksi tottuneet siihen, että tarjottava katoaa yhtäkkiä nenän alta pois. Neidin kummitäti varmisti, että olenko jo kuvannut kakun ja meni hakemaan itselleen kahvia. Sinä aikana olin ulkona kuvaamassa lisää herkkuja ja yhtäkkiä huomasin, että ehei, en ole ottanut vielä tarpeeksi kuvia. Hipsin sisälle ja nappasin kakun. Joku muu olisi ihmetellyt mihin kakku on yhtäkkiä kadonnut, mutta ystäväni ei. On kaiketi tottunut jo hölmöilyihini.

Olen joskus nähnyt Tyler Florencen tekevän vuohenjuustokakun ja se vaikutti jo silloin herkulliselta ohjeelta. En vaan toimertunut tekemään sitä ennen kuin nyt. Rukkailin ohjetta jonkin verran, jotta sain siitä enemmän suomalaisiin aineksiksi sopivan. Aika onkin mitä parhain valmistaa tämä kakku, sillä mansikat alkavat olemaan todella herkullisia. Kakku ei ole liian makea ja sitruuna tuo raikkautta. Herkku sopisi ihanasti hellepäiviin, jos niitä nyt sattuu vielä tänä kesänä tulemaan.


Pohja

150 g Digestive-keksejä (n. 10 kpl McVities)
50 g sulatettua voita tai margariinia

Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen. Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Laita vuoan ulkopuolelle kaksi kerrosta foliota eristeeksi. Sen on tarkoitus pitää vesi ulkopuolella. Kakku paistetaan vesihauteessa, jotta rakenne on parempi ja se ei halkeile. 

Murskaa keksit, sekoita joukkoon rasva. Painele leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Nosta jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat juustomassan.

Juustokakku

175 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
150 g pehmeää vuohenjuustoa (Soignon, purkissa oleva levittyvä)
300 g creme fraichea (2 prk)
3 isoa kananmunaa
1,5 dl sokeria
sitruunanmehua ja kuoriraastetta (vain keltainen osa) maun mukaan
1 tl vaniljauutetta tai 2 tl vaniljasokeria

Mittaa ainekset kulhoon ja vatkaa sileäksi massaksi. Ota kakkuvuoka jääkaapista ja kaada juustomassa siihen. Laita vuoka isommalle uunipellille ja nosta uuniin alatasolle. Kaada varovasti vuokaan noin sentin, parin kerros kiehuvaa vettä. Paista kakkua n. 45 minuuttia tai kunnes se on kevyesti tutisevaa, mutta ei enää juoksevaa.

Mansikkapäällinen

300 g mansikoita perattuna ja puolitettuna
0,5 dl sokeria
0,5 dl sitruunamehua (laimenna vedellä, jos on liian sitruunaista)
2 rkl Cointreau-likööriä

Mittaa ainekset kattilaan, keitä 7 minuuttia. Nosta mansikat pois reikäkauhalla ja keitä nestettä niin kauan, että se muistuttaa siirappia. Lisää joukkoon mansikat ja anna seoksen jäähtyä ihan kunnolla ennen kuin kaadat sen kakun päälle. 

Irroita jäähtynyt kakku vuoasta. Levitä päälle mansikat liemineen. Koristele vuohenjuustopaloilla ja basilikalla. Halutessasi voit käyttää vielä myrkyttömiä kukkia koristeluun. Tarjoile heti. Mansikkasiirappi kannattaa kaataa päälle vasta juuri ennen tarjoilua.


Krassit sopivat erinomaisesti kakkukoristeiksi. Valitse syötäviä ja ilman kemikaaleja kasvatettuja kukkia koristeiksi. Muista huuhdella kukat ennen kakun päälle laittoa.


Nokkakivi

Tänään oli päivällä sopiva sää piipahtaa Nokkakiven Puistoon. Suosittelen tätä vanhanajan tunnelmalla varustettua huvipuistoa perheen pienimmille ja vähän isommillekin. Laitteita on useita pienemmille ja jonoja ei juuri ole. Neiti tykkäsi kovin ja meillä aikuisillakin oli mukavaa. Oli aivan ihanaa huomata kyltti, jossa kerrottiin, että teemme rakennustöitä kaudelle 2016. Positiivista, todella positiivista. Olin niin pettynyt, kun paikallinen seikkailupuisto Peukkula lakkautti toimintansa talousvaikeuksien vuoksi. Tänä kesänä vierailemme varmasti vielä toisenkin ja säiden salliessa kolmannenkin kerran Nokkakivessä.

Kiitos kummitädille kameran lainasta. Joku lahopää unohti omansa kotiin.






Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...