torstai 26. marraskuuta 2015

Frozen-synttäriherkkuja

Neidin 5v synttäreitä vietettiin tänään kavereiden kanssa. Huh, mitä meininkiä ja menoa! Äitikin sai laulaa sydämensä kyllyydestä (anteeksi naapurit!) ja leikittää lapsia Olafin nenän kiinnityksen, onginnan ja monen muun leikin varjolla. 

Kokemus on opettanut minua sen verran, että osa tarjottavista on ihan suosiolla kaupan herkkuja, keksit, vaahtokarkit (Olaf oli ideana tietty) ovat helppoja ja takuulla maistuvia herkkuja. Samoin perinteiset coctail-tikut ovat suosikeita vuodesta toiseen. Niissä saa helposti lapsille kasviksia tarjolle. Tein tällä kertaa kaikki tarjottavat sellaisiksi, että ne sopivat jokaisen ilmoittautuneen ruokavalioon (suomentajan huomautus: Neidin ruokavalio oli isoin rajoittava tekijä). Kakku oli munaton, muffinit munattomia ja maidottomia. Jouduin vielä muuttamaan suunnitelmiani kesken kaiken, sillä tilaamani Elsa-nukke kakkua varten ei saapunutkaan luvatusta huolimatta ajoissa perille. Kiitos vaan Suomen Posti. Yleensä olen ymmärtänyt lakkoja ja lakkoilijoita, mutta nyt alkaa kertymään vähän liikaa. Kaksi myöhästynyttä pakettia (isänpäivän lahja tuli myöhässä, tilattu ajoissa. Nyt tämä nukke) sekä kolme hukattua pakettia on ihan liikaa kolmen kuukauden aikana. Tämä tästä Postista, en paasaa siitä enempää tai tulen kirjoittaneeksi piip-piip-piip. Onneksi Jyväskylästä löytyy nykyään Confetin myymälä, josta löysin Elsa-kakkukuvan. 

Elsa-kakun tein tästä pohjasta (Katso postauksen loppupuolelta. Tuplana taikina = 60 cm leveälle pellille pohja, josta leikkasin ympyrät. Kaakaon määrää voi vähentää, korvaa vähennetty vehnäjauhoilla 1:1.), aprikoosihillosta ja ihan vaan kermavaahdosta täyte. Kuorrutteena vaaleansiniseksi värjättyä sokerimassaa sekä kermavaahtoa. Tarvittaessa voi käyttää margariinista, vaniljasta ja tomusokerista tehtyä kreemiä sokerimassan alla tai soijavispistä vatkattua vaahtoa. Vohvelipohjainen kakkukuva kannattaa laittaa vaahdon päälle, koska se tarvitsee kosteutta leikkautuakseen kauniisti. Kuva kannattaa laittaa kakkuun ainakin kuusi tuntia aiemmin, jotta se ehtii kostua. Kakku on koristeltu sivuista sokerimassalla, päällä on kermavaahtoa. Sivuissa on vielä tomusokerivesiseoksella liimattuja lumihiutaleita. 

Suuret suunnitelmani yhdestä sun toisesta jutusta kaatuivat ajan puutteeseen. Olen nimittäin tässä syksyn aikana normaaliin arkitouhuun yhdistänyt vielä opiskelunkin. Joskus sitten isona pystyn auttamaan entistä paremmin allergiasta ja astmasta kärsiviä tavalla tai toisella. Mutta ei siitä sen enempää. Kerron vaan, että miksi julkaisutahti on tavallista hitaampi. 



Jaa kiire vai kakun teossa? Huolellinen jälki on kaukana tästä kakusta...


Maidottomat ja munattomat banaanimuffinit
12 kpl

2 dl sokeria
0,5 dl kaurahiutaleita
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
---
2 banaania soseutettuna
150 g soijajogurttia (tai tavallista jogurttia)
0,5 dl soijamaitoa (tai tavallista maitoa)
100 g maidotonta margariinia sulatettuna

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Laita valmiiksi muffinivuoat. Rasvaa pelti tarvittaessa, levittele paperivuoat tai tee niin kuin minä - ota esiin silikoninen muffinivuoka ja älä tee sille mitään. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita joukkoon kosteat aineet, älä vatkaa. Jaa taikina 12 muffiniksi. Paista uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä. Kuorruta esim. soijavispillä ja koristele halutessasi. 



Kaupan herkkuja ja astioita. Voi sitä kerran vuodessa mennä kertakäytön kanssa, säästän luontoa sitten muissa asioissa.


Arvatkaapa, että oliko ilmapallopumppu hukassa. No, ainakin tämän mamman keuhkot saivat hyvää harjoitusta ilmapallojen kanssa.

Katsokaa hei, minäkin osallistuin teemaan!

Jostain syystä rakasta Mariah Careyn joululaulua. Tässä on tämän joulun lempparivalosarjani. Siirappista, mutta ei sen väliä. Joskus saa olla siirappinen muuallakin kuin keittiössä.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...