sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Karpalokeikauskakku

Monet varmasti muistavat lapsuudestaan keikauskakut. Nämä sokeriset pehmoiset kakut, joiden tähtinä olivat coctailkirsikat ja ananakset. Perusversio keikauskakusta tuntuu tänä päivänä vanhanaikaiselta, mutta sitten ymmärsin, että mihin se sopii nerokkaasti. Moni on varmasti syönyt jälkiruokana kinuskikastiketta ja karpaloita. Siinähän se onkin! Keikauskakun kinuski ja karpalot, nam!


Vähän kirpsakkaa, mutta niin hyvää! Lisämakeutta kaipaavat voivat tarjota vielä erikseen kinuskikastiketta.

Keikauspäällinen
60 g voita tai maidotonta margariinia
150 g fariinisokeria
5-6 dl karpaloita

Kakkutaikina
250 g vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
yhden tai maun mukaan (luomu)appelsiinin raastettu kuori, vain keltainen osa
125 g voita tai maidotonta margariinia huoneenlämpöisenä
150 g sokeria
2 tl vaniljauutetta tai 3 tl vaniljasokeria
2 isoa kananmunaa
1,25 dl maitoa

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele 24 cm halkaisijaltaan oleva vuoka. Keitä rasvaa ja fariinisokeria hetki. (Huom! Jos teet maidottomana, älä keitä liian kauaa, koska margariini erottuu. Lyhyt kiehautus vain.) Sen verran, että voi ja sokeri sulavat ja seos karamellisoituu hieman. Kaada se vuoan pohjalle. Levitä päälle karpalot.

Sekoita yhteen vehnäjauhot, leivinjauhe ja appelsiinin kuori. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon muna kerrallaan. Sitten vaniljauute. Lisää vielä maito ja jauhot. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja levitä vuokaan karpaloiden päälle. Paista 175 asteessa noin 45-55 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä.
Keikauskakku on parasta lämpimänä.

Vähän vaihekuvia:
Karpalot <3


Taikinaa... Tylsä kuva, mutta se minulle nyt anteeksi annettakoon.

Karpalot uppoavat ihanasti taikinaan osittain.





Kinuski kiiltelee pinnassa. Keikauskakku on parhaimmillaan hieman lämpimänä.


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...