tiistai 15. marraskuuta 2016

Baileys-kolokakku

Minulla on syntinen olo, todella syntinen. Käytin reilulla kädellä suklaata, kaadoin mukaan runsaasti Baileysia. Keitin suklaakastiketta, johon laitoin vielä lisää suklaata ja Baileysia, murustelin siihen jopa Daimin joukkoon. Otin kaapista vielä lisää Daimia, vatkasin kermaa ja kaadoin joukkoon Baileysia kuorrutusta valmistaessani. Tämä synti näkyy lanteilla, jos sitä syö liikaa.

Leivoin rakkaalle miehelleni toivomuksesta "pienen" Baileys-kakun. Kakun koko oli varmaan kolme kertaa se kuin mitä piti. En tiedä mitä ajattelin, kun aloin tekemään taikinaa. En varmaan mitään on aika todennäköistä. Leipoessa mietin vain, että millä korostan suklaan makua ja mikä sopisi mihinkin. Kokoseikka oli viimeinen mielessäni. Niinpä nyt saankin esitellä ohjeen, jossa on paljon makua ja kokoa. 

Nämä kolo-kakut ovat siitä kivoja, että niihin saa laitettua täytettä vähän eri tavalla. Muuten tämä olisi aika lailla kuin brownie, mutta kun tekee pohjaan koloja ja kaataa niihin kostuketta tai täytettä, muuttuu leivonnaisen luonne ihan täysin.

Baileys-kolokakku n. 20-24 palaa

Pohja

3 dl sokeria
5 dl jauhoja
1 dl kaakaojauhetta siivilöitynä
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
---
2 isoa kananmunaa
2 dl maitoa
100 g voisulaa
1 dl Baileysia
1 dl vahvaa kahvia

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen leivinpaperoi tai voitele ja jauhota uunivuoka. Minulla oli vuoassa kokoa 32 cm x 24 cm. Sekoita yhteen kuivat aineet. Sekoita yhteen kosteat aineet. Yhdistä kuivat ja kosteat aineet vaikkapa puuhaarukalla sekoittaen. Kaada vuokaan. Paista uunissa noin ehkäpä puolen tunnin ajan tai niin kauan, että pohja on kypsä. Kokeiltaessa tikulla, tikkuun ei jää taikinaa. (Arvatkaapa muistinko kirjoittaa paistoaikaa ylös. En muista enää tarkasti kauanko se oli. Suhtautukaa varauksella puoleen tuntiin, kannattaa taikinakerroksen paksuudesta riippuen tarkkailla paistoa 20 minuutin paikkeilta jo.) Anna pohjan jäähtyä.

Suklaakastike

1 dl vispikermaa
50 g tummaa suklaata
1 iso daim
0,5 dl - 1 dl Baileysia

Murustele suklaa ja Daim pieneen kattilaan. Kaada kerma päälle. Sulata sekoitellen miedolla lämmöllä. Lisää joukkoon Baileys, jos haluat kiehauttaa alkoholin pois. Jos et, lisää Baileys vasta lopuksi. Anna kastikkeen jäähtyä. 

Vinkki: Daim kannattaa murustella pieneksi, se ei sula niin helposti kuin suklaa.

Tee jäähtyneeseen pohjaa vaikkapa pyöreällä puulastan varrella koloja. Valuta suklaakastike koloihin. Kastike on aika nestemäistä, se kostuttaa samalla pohjaa. 


Kastiketta voi olla pinnallakin, ei ole niin tarkkaa, jos ei jaksa laittaa sitä pelkkiin koloihin.
Levittelin kastiketta vähän joka puolelle pohjaa. Se valuu kyllä koloihin.

Kuorrutus (kuvan paloissa on vain puolikas annos kuorrutetta. Kerma loppui kesken...)

1 dl vanhan ajan vaniljakastikejauhetta
1 dl Baileysia
3-3,5 dl vispikermaa

päälle 2 isoa Daimia

Mittaa ainekset kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella hyväksi vaahdoksi, noin 3-4 minuuttia. Levitä pohjan päälle ja nosta kakku vielä jääkaappiin pariksi tunniksi. Rouhi päälle Daimit. Leikkaa paloiksi. Kakun kannattaa antaa lämmetä 20 minuuttia ennen tarjoilua. Säilytys jääkaapissa. 



En olekaan pitkään aikaan kertonut, että mikä on kokoelmani tilanne. Eilen tuli pari purkkia lisää. Nyt olen saanut kasaan 13 purkkia 24:stä. 

Jippii, mun pitää taas järjestää maustehylly uusiksi... Tai sitten ihastelen uusia purkkeja muuten vaan ja odotan, että löytäisin pari purkkia lisää ja vasta sitten tekisin operaationi. 




Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...