Kollaasi

Kollaasi

perjantai 11. marraskuuta 2016

Suklainen karpalo-punaviinikakku

Punaviinikakut ovat olleet muotia jo muutaman vuoden. Meillä on niitä tehty noin 10 vuotta. Alun alkaen näin idean Syystunnelmia ja joulun odotusta -kirjassa (Koskimies, 2005) ja siitä sitten on muokkautunut oma versioni, joka muistuttaa hyvin vähän enää alkuperäistä. Mukaan on tullut amerikkalaista perua punaviinissa liotettuja kuivattuja karpaloita ja suklaan määrää olen (tietenkin!) kasvattanut paljon.

Kananmunien kanssa leipoessa joudun nykyään olemaan todella tarkka. Neiti ei ole kotosalla, check, suojaa pöydät, check, vain tietyt välineet, check, hyvä huuhtelu ja suoraan tiskikoneeseen, check. Syömisen kanssa pitää olla vielä tarkempi ettei vaan murusia mene minne sattuu. Kunhan on huolellinen, niin onnistuu. Kuitenkin epäilen meidän leivonnaisten linjan painottuvan munattomiin leivonnaisiin.

Kakun punaviinimäärä saattaa kuulostaa isolta, mutta se ei kypsässä kakussa maistu muuta kuin täyteläisenä taustamakuna. Punaviinistä tulee kauniin punaruskea väri. Se suorastaan houkuttaa kokeilemaan Red velvet kakun tekemistä viinillä maustettuna.


Suklainen karpalo-punaviinikakku

2 dl punaviinia
2 dl kuivattuja karpaloita
----
200 g sokeria
225 g voita tai maidotonta margariinia huoneenlämpöisenä
4 kananmunaa
200 g tummaa suklaata sulatettuna, maidotonta tarvittaessa
----
250 g erikoisvehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa

Laita karpalot punaviiniin pari tuntia ennen leipomisen aloittamista. Ei haittaa vaikka liotusaika olisi yönkin yli. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota iso kuivakakkuvuoka. Minulla oli kahden litran vuoka ja se oli hieman pieni. Sekoita yhteen jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja ruokasooda.

Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna kerrallaan vatkaten. Lisää joukkoon sulatettu suklaa. Suklaa ei saa olla liian kuumaa tai taikina juoksettuu. Lisää joukkoon jauhoseos ja hulauta vielä taikinaan viini sekä karpalot. Sekoita yhteen. Kaada kakkuvuokaan. Paista uunin alatasolla noin tunti tai kunnes kakku on kypsä tikulla kokeiltaessa. (Tikkuun ei jää enää taikinaa.) Anna jäähtyä. Koristele jäähtynyt kakku tomusokerilla halutessasi.



Meillä alkaa jo näkymään joulun odotus. Allergiaystävällinen kukka-asetelma syntyi pitkälti jo kaapissa olleista tarvikkeista. Kukat sentään piti ostaa. Joulukukat allergiseen perheeseen on hankala asia. Hyasintti ei sovi tuoksuherkille, joulutähden maitiaisneste on pahasti allergisoivaa ja esimerkiksi luonnonkumiallergikot voivat saada joulutähdestä oireita. Amarylliksestakin voi saada oireita, joillekin se sopii, samoin kuin tulilatva. Joulukaktus voi olla myös siedettävissä. Jouluruusu voi sopia allergikolle, mutta se on myrkyllinen. Se pitää muistaa lapsi- ja eläinperheessä. Paras neuvo on kuitenkin kysyä kyläpaikasta, että mikä kukka sopii. Silloin pelaa varman päälle ja kukista on oikeasti iloa.

Ulos meneviä asetelmia. Kuka sanoo ettei lyhtyäkin voisi koristella?


6 kommenttia:

  1. Oma upean näköinen kakku! Tätä täytyy kokeilla tänä jouluna..tai ehkä kokeilen jonkun oman version!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punaviinikakusta on varmasti niin monta versiota kuin on leipuriakin. Kannattaa kyllä kokeilla.

      Poista
  2. Herkullinen kakku! :P Osallistu ihmeessä meidän blogin suklaa-haasteeseen tällä kakulla, täältä löytyy: http://serkustensuklaaunelma.blogspot.fi/2016/11/marraskuun-haaste.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ja kiitos haasteesta. Täytyy yrittää muistaa osallistua.

      Poista
  3. Herkullinen tuoksu leijailee tänne asti :)

    VastaaPoista
  4. Huiskutan sitä vielä teidän suuntaan :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.