tiistai 16. toukokuuta 2017

Spelttinen suklaakakku (munaton, vegaani)

Että on osannut ollut rasittava kevät. Pakkasta, kylmää, pilvistä, välillä pilkahdus toivoa ja sitten taas palellaan. Onko Frozenin Elsa kiukkuisena Suomessa vai mikä ihme vaivaa tätä kevättä? Normaalisti tähän vuoden aikaan olen täynnä tarmoa. Suunnittelen kasvimaata, teen kylvöjä ja vaikka mitä. Ja mitä tänä vuonna? Päätimme ettei meille tule kasvimaata. Aloitin uudessa työssä hiljattain ja kesälomaa ei ole, eikä oikein viikonloppuvapaitakaan. Eipä siinä liiemmälti lähde länsirannikolle kasvimaata laittamaan mökille. Ne harvat kerrat kun sinne pääsee, voisi olla kiva lomailla.

No chilit sentään olen kasvattanut. Taimet ovatkin terhakoita. Pitääkin yrittää kuvata niitä piakkoin. Tarkoitus olisi saada ne ulos nyt, kun pahimmat pakkaset (kopkopkop) ovat toivottavasti ohi pian. Toivottavasti luottavaisuuteni Suomen suveen palaa pian ja inspiroidun kylvämään edes kesäkurpitsoita ruukkuihin.

Äitienpäivä oli meillä ihan erilainen kuin ennen. Neiti sai sentään herättää minut ja olin aamun kotosalla, mutta sitten lähdin töihin. Onneksi Neidillä oli ollut hauskaa Isin kanssa, joten päivä ei ollut ihan pilalla minun vuokseni. Vietin sitten spesiaalipäivän Neidin kanssa maanantaina. Hoploppia, shoppailua ja herkuttelua kuului maanantaihin. Voi hyvänen aika sentään kuinka lujaa tulee alas Hoplopin liukumäistä aikuisen massalla tai sitten äitiä huimaa nykyään enemmän kuin 30 vuotta sitten...

Neitikin sai erityisen hyvää palvelua ja ruokaa. Hän halusi käydä Amarillossa ja menimme varovasti tiedustelemaan, että onnistuuko Neidin ruokailu siellä. Henkilökunta oli todella mahtavaa niin keittiössä kuin salinkin puolella ja typy sai haluamansa annoksen hänelle sopivaksi tuunattuna. Hänestä pidettiin taas niin hyvää huolta. On ilo huomata, että tällaista omistautumista työlle löytyy henkilökunnalta. Neiti on taas yhtä hyvää ruokakokemusta rikkaampi. (Teille, joille blogini ei ole niin tuttu, niin Neidillä on erittäin vakava kananmuna-allergia, joka aiheuttaa anaflaktisen reaktion. Kala-allergia ei ole yhtä paha, mutta riittävän vakava sekin.) Joten vielä kerran: kiitos Amarillo Jyväskylä!

Tästä tulikin varsinainen kuulumispostaus. En ole pitkään aikaan kertonut ihmeempiä, mutta nyt sain vähän enemmän itsestäni irti. Mutta jospa nyt siirtyisin pääasiaan eli suklaakakkuun. Äitienpäivänä tein Neidin kanssa yhteistyössä suklaakakun. Taisi olla yksi parhaista munattomista suklaakakuista mitä olemme tehneet. Kakku ei kaivannut muuta kuin mansikoita raikastukseksi. Suklaata ei voi olla liikaa, mutta se kaipaa välillä jotain raikkautta.


Suklaakakku

2,5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl spelttijauhoja (Erikoishienojauho Sunspelt, Voit käyttää koko määrän spelttijauhoja, laita silloin 4,75 dl)
3 dl sokeria
1,25 dl kaakaojauhetta (Jos kaakaon määrä on liian runsas mielestäsi, korvaa siitä osa jauhoilla)
2 tl leivinjauhetta
ripsaus suolaa
---
2 dl soijamaitoa tai tavallista maitoa
n. 1 dl soijavaniljajogurttia tai tavallista maustamatonta jogurttia
n. 1 dl rypsiöljyä
3 rkl glukoosisiirappia
2 tl vaniljauutetta
100 g tummaa maidotonta suklaata tai esim. taloussuklaata
1 tl omenaviinietikkaa

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota 24 cm halkaisijaltaan oleva vuoka. Sekoita yhteen kuivat aineet jauhoista suolaan isossa kulhossa. 

Lämmitä maito ja suklaa kattilassa niin, että suklaa sulaa. Sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon muut nestemäiset aineet. Yhdistä kuivat ja kosteat aineet. Älä sekoita liikaa, mutta sekoita kuitenkin sen verran, että taikina on tasaista. 

Kaada vuokaan ja paista uunin alatasolla kypsäksi, mutta ei kuivaksi, n. 30-45 min. Pinta tuntuu hieman joustavalta kokeiltaessa ja reunat alkavat hieman irtoamaan vuoasta. Ota pois uunista ja anna jäähtyä. 

Kuorrutus

100 g tummaa suklaata
1 dl kookoskermaa tai tavallista kermaa tai maidotonta margariinia
1 rkl glukoosisiirappia

Kuumenna kerma (sulata margariini ja suklaa yhdessä kattilassa, jos käytät margariinia) ja sekoita joukkoon suklaarouhe ja glukoosisiirappi. Sekoita niin kauan miedolla lämmöllä, että seos on tasaista. Anna jäähtyä hetki ja kaada sitten kakun päälle. 




En mainosta tässä postauksessa mitään. Olen maksanut tuotteet ja ruokailut itse. Haluan vain kertoa hyvistä tuotteista ja palveluista. Kun leivon spelttijauhoilla kakkua, on luottotuotteeni Sunspeltin Erikoishienojauho ja Amarillo Jyväskylä kohteli Neitiä kuin prinsessaa. 


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...