maanantai 18. joulukuuta 2017

Joulun hedelmäkakku ja joulukorttiasiaa

Tziiitziiitziiitziii, kopkopkopkop ja uudestaan ja uudestaan kaikuvat kovat äänet päässäni kuulokkeista huolimatta. "Vedämme sinut välillä ulos, laitetaan tehosteaine", kuuluu kuulokkeista. Uskallan hetkeksi avata silmät, katto ei ole nyt 10 cm päässä. Sitten taas takaisin ja otetaan vielä yksi sarja tehosteaineella. Tämä on ollut todellisuuttani viime aikoina. Olenkin aina välillä maininnut, että en ole ihan joka asiaa voinut tehdä, niin se on johtunut sairastumisestani.

Olen viettänyt aikaa fysiatrialla ja nyt neurologian puolella, on otettu lannepistoa, verikoetta verikokeen perään ja saan varmasti pian kantiskortin kuvantamiseen. Tuntuu siltä, että käyn magneetissa viikoittain. Ensin kaularanka, sitten pää ja nyt viimeinkin koko keskushermosto. Ottaisivat nyt ihan suosiolla kuvan koko ihmisestä, kun kerran taas joudun sinne ahtaaseen putkeen. En ole ennen sairastumistani tiennyt, että minulla on ahtaan paikan kammo. Mutta kyllä minulla on. Että se putki on ahdistava paikka. Annan koska tahansa mieluummin ottaa selkäydinnäytteen kuin menisin magneettiin, puuh. Arvasitte oikein, magneettikuvaus tulossa taas lähipäivinä.

Mikä minulla sitten on? No sitä ei tiedetä vielä. Vaihtoehtoja on useita  Löydöksiä on ollut niin likvorissa kuin kuvissakin, joten kyllä siellä on varmasti jotain vialla, joka selittää oireeni. Jokin keskushermostollinen sairaus, joka selvinnee lähiviikkoina. Mutta ei tästä sen enempiä. Tulen kyllä kuntoon ja parannun, se ehkä vie aikaa, mutta olen päättänyt selättää sairauteni, on se sitten mikä. Olen miettinyt pitkään, että kirjoitanko tästä blogiin vai en. Päädyin kirjoittamaan, koska poden koko ajan huonoa omatuntoa vähäisistä päivityksistä ja siitä, että en jaksa käydä kurkkimassa edes kommentteja. Postaustahtini on vointini mukaan, kirjoitan, kun siltä tuntuu. Joskus saattaa olla kirjoitusvirhe tai kaksikin, mutta rohkeasti vaan kommenttia niistä, niin korjailen sitten.

Joulua olen laittanut pikkuhiljaa kotosalla. Laittelen postauksen loppuun kuvia mm. askarteluista. Monenlaisia leivonnaisiakin olen tehnyt. Yritän nyt muutaman julkaista ennen joulua, mutta en uskalla luvata mitään. Tällä kertaa julkaisen hedelmäkakun, joka on leivottu allergiaystävälliseksi, tietenkin kun on Neidin koti kyseessä. Kakussa ei ole kananmunaa ja tässä versiossa ei ole maitoakaan. Kakku käy siis vegaanillekin. Vegaanille leipoessa muista tarkistaa, että glögi, margariini ja jogurtti ovat vegaanille sopivia.


Hedelmäkakku

4-5 dl kuivattuja hedelmiä maun mukaan, tässä on rusinoita, kuivattuja karpaloita, omenoita ja appelsiiniviipaleita
1,5 dl glögiä (Käytin Loimu punaviiniglögiä)
-----
3 dl vehnäjauhoja
1,5-2 dl hienoja spelttijauhoja
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl leivinjauhetta
---
3 dl soijajogurttia tai tavallista maustamatonta jogurttia
100 g margariini- tai voisulaa

Laita edellisenä iltana kuivahedelmät paloina glögiin maustumaan. Voit käyttää myös konjakkia tai rommia. 

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kuivakakkuvuoka, n. 2 litraa tilavuudeltaan. Sekoita yhteen kuivat aineet vehnäjauhoista leivinjauheeseen. Sekoita joukkoon margariinisula ja jogurtti sekä kuivahedelmät. Tällaista taikinaa pitää sekoittaa mahdollisimman vähän, jotta se ei sitkisty. 

Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin tunti tai kunnes kakku on kypsä. Kokeiltaessa tikkuun ei jää taikinaa. Anna jäähtyä tovi vuoassa ja kumoa sitten. Säilyty huoneenlämmössä hyvin peitettynä. Minulla on nyt säilynyt kaksi viikkoa hyvänä. Osa on pakastimessa.

Sitten joulukorttiasiaan!!!

Rakkaat ystävät ja sukulaiset, jotka yleensä olette saaneet meiltä joulukortin. Olette meille yhä todella rakkaita ja tärkeitä ja ajatuksissamme. Jätimme tänä vuonna joulukortit lähettämättä ihan siitä syystä, että minulla paloi niin sanotusti käpy Postin kanssa. Meiltä on mennyt tänä vuonna hukkaan ainakin 4 pakettia ja 2 laskua. Osa paketeista on matkannut kuukausia Helsinki-Vantaalta Keski-Suomeen ja osa on yhä matkalla. Saimme joulukortteja helmikuussa. Minulta on mennyt luotto Postiin tältä erää ja ihan protestina jätämme kortit lähettämättä. Kun törmätään, saat minulta jouluhalin kortin sijaan. Joulukortteihin ja postimerkkeihin uppoavan rahan annoimme Brother Christmasille sekä Keski-Suomen Joulupuu-keräykseen. 
Paketteja Joulupuu-keräykseen

Joulutunnelmaa meiltä:

Tähän kuuseen olen laittanut vielä valot kuvan ottamisen jälkeen. En vaan ole toimertunut kuvaamaan sitä uudelleen. Ostin Halpahallista havuköynnöksen, joka näytti kohtuullisen aidolta. Tein kolmion mallisen kehikosta puukepeistä ja rautalangasta ja laitoin siihen havuja sekä koristeita. Kiva kuusi pieneeen tilaan. 



Ihanaa joulunaikaa!




Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...