sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Bataattilinssikeitto marokkolaiseen tyyliin

Kylmänä talvisena päivänä rakastan mausteisia keittoja. Niissä ei ole pakko olla tulisuutta, mausteisuus voidaan hakea muulla tapaa. Tällä kertaa tein kasviskeiton marokkolaisella teemalla. Inkivääri, kurkuma, kaneli, paprika, jeera ja korianteri sulautuvat herkullisen lämmittäväksi kokonaisuudeksi bataatin, porkkanan ja linssien kanssa. Tätä meillä tullaan tekemään useamminkin!

Kuvassa näkyvä sämpylä on niin ihanasta taikinasta, että ei tosikaan. Yritän jaksaa kirjoittaa sen ohjeen lähiaikoina. Lupaan, että et pety, jos tykkäät pehmeistä ja kevystä sämpylöistä.

Bataattilinssikeitto
n. 5 annosta

3 rkl ruokaöljyä
1 keltasipuli
1 tl kurkumaa
0,5-1 tl kanelia
0,5-1 tl jeeraa
0,5-1 tl korianteria
2 tl paprikajauhetta
1-2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
2 tl murskattua inkivääriä
3 porkkanaa paloina
1 keskikokoinen bataatti paloina
1 prk tomaattimurskaa
5-10 dl kasvislientä
1 prk linssejä
suolaa maun mukaan

Kuori ja paloittele porkkana ja bataatti. Silppua sipuli ja valkosipuli. Raasta inkivääri ihan hienoksi tai käytä valmista inkivääritahnaa. Kuumenna kattilassa öljy. Lisää sipulisilppu. Kuullota muutama minuutti ja lisää sitten jauhetut mausteet sekä valkosipuli, inkivääri että porkkana. Kuullota vielä muutama minuutti. Lisää mausteita oman makusi mukaan. 


Lisää sitten kasvisliemi ja tomaattimurska. Keitä 10 minuuttia. Lisää bataatti ja keitä niin kauan, että kasvikset ovat melkein sopivan kypsiä. Lisää lientä tarvittaessa. Lisää vielä huuhdellut ja valutetut linssit ja anna kiehua vielä 5 minuuttia. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa ja mausteita. Tarjoile kuumana.



Ihanien kasvisruokien valmistelua on mukava tehdä ihan kaikessa rauhassa. Istuin alas ja pikkuhiljaa kuorin ja paloittelin. Ajatuksissani mietin ystävääni, jota en ole nähnyt pitkään aikaan. Reseptin pohja on häneltä. Niin että terkkuja vaan maailmalle! En ole likikään yhtä nopea ja näppärä kuin ennen, mutta sain kuitenkin tehtyä. Siitä jo tuli hyvä mieli. Kyllä minä sen sarkoidoosin päihitän ja saan sen remissioon!


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...