lauantai 18. toukokuuta 2013

Grillipizza

Kesäherkkujen aatelinen on hiiligrillissä tehty pizza. Parempaa ei ole. Helpompaa olisi tehdä pizza pellille ja uuniin, mutta kyllä tämä vaan on vaivan arvoista. Olen tehnyt pizzaa myös sähkö- ja kaasugrilleissä, onnistuu niissäkin. Minulla on kokemusta jo yli kymmeneltä vuodelta grillipizzan tekemisessä. Kerron teille parhaat vinkkini ja taikinani.



Teen pohjan todella huolellisesti grillipizzaan. Olen huomannut, että paras tulee käyttämällä alkutaikinaa. Taikinan elastisuus on hyvä ja lisäksi hiiva ei maistu, koska sitä ei tarvita niin paljoa.

Pohja:

alkutaikina:

0,75 dl kädenlämpöistä vettä
2 tl kuivahiivaa
reilu 1 dl erikoisvehnäjauhoja

Taikina:
5 dl erikoisvehnäjauhoja
vajaa 1 tl kuivahiivaa
1,75 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
1-1,5 tl suolaa

Sekoita alkutaikinan ainekset keskenään jonkun sekoituskoneen kulhossa ja peitä leivinliinalla. Anna nousta tunnin verran. Lisää sitten  joukkoon loput jauhot, vesi, hiiva ja öljy. Anna koneen vaivata taikinaa 10 minuuttia. Lisää joukkoon suola ja vaivaa vielä 5 minuuttia. Peitä taikina leivinliinalla ja anna nousta noin 1,5 tuntia.

Taikinan nousun aikana kannattaa keittää tomaattikastike. Tässä todella maistuva ohje.

Pizzakastike

2 rkl oliiviöljyä
1/2 sipuli silputtuna
2-4 valkosipulinkynttä murskana
2 rkl punaviinietikkaa
500 g paseerattua tomaattia
reilusti basilikaa ja oreganoa
suolaa, pippuria maun mukaan
1 tl sokeria
loraus worcester-kastiketta

Kuumenna kattilassa öljy kohtalaisella lämmöllä. Lisää joukkoon sipuli ja kuullota sitä hetki. Lisää joukkoon valkosipuli ja kuullota sitä ihan pieni hetki. Kaada kattilaan punaviinietikka ja anna sen sihahtaa. Lisää loput aineet ja keitä miedolla lämmöllä puoli tuntia. (Tomaattikastike pulpahtelee ja roiskii paljon, joten pidä lämpö mietona.)

Jos käytät kuivattuja sieniä, muista laittaa ne ajoissa likoamaan.

Noin puoli tuntia ennen kuin alat tekemään pizzoja, laita hiiligrilli lämpenemään. Hiilloksen pitää olla hyvä, liekkejä ei saa olla. Hyvän hiilloksen aikaan saamiseksi tarvitaan kärsivällisyyttä. Ei ole kerta eikä kaksi, kun ihmiset ovat syöneet jo grilliruoan ja grillissä vasta on paras hiillos. Brikettien ja tavallisten hiilien seos on hyvä, niin saa vähän hiilloksen kestoa lisättyä. Hiillos on valmis, kun brikettien pinta on harmaa ja sisus punainen.






Kun hiillos on valmis, ala tekemään pizzoja. Jaa taikina viiteen osaan. Pienehköjä (n. 20-25cm halkaisija) on helpointa käsitellä. Kun pohja on kaulittu, laita pohja paistoalustalle. (Tämän taikinan pystyt myös levittämään niin kuin pizzeriassa. Älä käytä sormia, käytä venyttämiseen rystysiä.) Meillä käytetään halsteria, olisi hyvä, että niitä olisi kaksi, jotta voit pitää pizzatehtaan käynnissä koko ajan. Sellainen reikäpannukin käy (meilläkin on sellainen jossain...). Kaasugrillissä voi käyttää myös pizzakiveä. Tarkista grillisi ja pizzakivesi ohjeista, että mihin se sopii. Hiiligrillissä pizzakiveä ei voi käyttää. Jos käytät pizzakiveä ja liu'utat pizzan siihen lapiolta, käytä lapion jauhottamiseen mannaryynejä. Niiden päältä pizza liukuu paljon paremmin.

Laita sitten päälle tomaattikastiketta ja suosikkitäytteitäsi. Älä laita liikaa! Varsinkin juuston kanssa kannattaa olla tarkka ettei pohja vety. (Jos pinnalla on paljon juustoa, muut aineet kiehuvat juustopeitteen alla ja tuloksena on vettynyt pohja.)
Täytteet kannattaa laittaa niin, että ensin on tomaattikastike, sitten hieman tavallista juustoraastetta ja sitten loput täytteet. Halutessasi voitele pizzan reunat valkosipuliöljyllä. Paiston jälkeen pizzan päälle voi laittaa rucolaa, sopii siihen tosi hyvin.

Hyviä täytekomboja:
  • Vuohenjuusto ja päärynä, paiston jälkeen laita päälle rucolaa (oma suosikkini)
  • Ilmakuivattu kinkku, punasipuli, paistettu tatti ja tomaatti
  • Ilmakuivattu kinkku, tomaatti, mozzarella
  • Kylmäsavulohi, creme fraiche, paiston jälkeen päälle rucolaa
  • Tomaatti, mozzarella, basilika

Vie täytetty pizza grilliin ja kypsennä siellä. Vahdi pohjaa ettei se pala. Suurimman osan aikaa kannattaa pitää kansi kiinni. Ideaaleinta on, että ensin kypsennät hiilloksen päällä ja sitten voit siirtää sen kypsymään sivumpaan. Pallogrillissä tämä ei tuppaa onnistumaan. Meillä on tuollainen tynnyrin muotoinen sivupesällä. Siinä onnistuu hyvin.
Paista kaikki samoin.




Gluteeniton pizzapohja:

2,5 dl vettä
1 tl ksantaania
1 tl psylliumia
0,5 pss kuivahiivaa
6 dl gluteenitonta jauhoseosta
1-1,5 tl suolaa

Mittaa ainekset leipäkoneen kulhoon suolaa lukuunottamatta ja anna koneen käydä 10 min taikinan vaivaus ohjelmalla. Lisää sitten suola ja anna koneen käydä vielä 7 minuuttia. Anna nousta puoli tuntia. Öljyä huolellisesti paistoalusta, esim alumiinifolio ja taputtele pohja siihen ja täytä.

Allergiainfo:
  • Maidottomaksi saa tehtyä käyttämällä soijajuustoja tavallisten tilalla.
  • Huomaa, että worcester-kastikkeessa on kalaa ja usein gluteeniakin. Valitse itsellesi sopiva versio tai jätä pois tomaattikastikkeesta.
  • Vegaaneille sopivaksi voit tehdä käyttämällä soijajuustoja ja kasvistäytteitä.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...