keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Mausteiset jauhelihapiirakat (sis. myös -ton versio)

Olen aikojen saatossa muokannut joskus minulle kerrotun empanadas-reseptin mieluisaksi. Enää näitä ei voi empanadaksiksi ehkä kutsua, mutta eiköhän suomalaisen suuhun sovi hyvin jauhelihapiiras, niin maussa kuin puhekielessäkin.


Ylemmät ovat tavalliseen ruokavalioon (kuvattu iltahämärällä, luonnonvalossa paljon houkuttelevamman näköisiä). Alemmat ovat -ton versioita. (munaton, maidoton, gluteeniton)


Jauhelihapiirakat (Kursiivilla kirjoitetut -ton versioon)

Taikina:
1,25 dl vettä
1 tl suolaa
75 g voita tai maidotonta margariinia
3,5 dl vehnäjauhoja tai 3,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
0,5 tl leivinjauhetta

Kiehauta vesi ja suola kattilassa. Nosta pois levyltä. Lisää rasva paloina sulamaan. Sekoita ja anna jäähtyä hetki. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhot rasvaseokseen ja sekoita nopeasti taikinaksi. Anna levätä noin puoli tuntia. (Yllättävää kyllä, gluteenitonkin versio vaatii sen 3,5 dl jauhoja.)

Täyte:
200-300 g naudanpaistijauhelihaa
1/2 isosta paprikasta
1 keskikokoinen sipuli
1-2 valkosipulinkynttä 
suolaa, pippuria, chiliä maun mukaan
2-3 rkl ketsuppia
worcester-kastiketta (huom! -ton versioon tarkista ainekset)
tabascoa pari tippaa (-ton versio, tarkista sopivuuus)


Silppua sipuli, paprika ja valkosipuli. Paista jauhelihaa ensin hetki. Lisää sitten joukkoon sipuli. Paista taas hetki. Lisää paprika sekä valkosipuli ja paista taas hetki. Lisää loput mausteet ja hauduta kypsäksi. Maista ja lisää halutessasi omia suosikkimausteitasi. Itse laitan välillä vähäsen esim. grillikastiketta joukkoon. Anna täytteen jäähtyä hetki.

Kaulitse jauhojen avulla taikina levyksi. -ton taikinan kaulinnassa käytä keltaisia maissijauhoja apuna. Ota pyöreällä muotilla ympyröitä, n. 10 cm halkaisijaltaan. Laita reipas ruokalusikallinen täytettä keskelle ja ummista piiraat. (Gluteenitonta taikinaa pitää käsitellä hellävaroen. Itse tein sen niin, että tein pieniä palloja ja taputtelin  pallerot ympyröiksi. En alkanut "urheilemaan" kaulimalla.)

Tavalliset piiraat voi voidella kananmunalla ennen paistoa. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Suosittelen tarjoamaan lämmitettyinä. Sopivat hyvin kahvipöytään suolaiseksi.

Vinkki: Näihin voi tehdä myös tavallisin jauheliha-riisitäytteen. Saa tehtyä esimerkiksi gluteenittomia pasteijoita.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...