maanantai 6. toukokuuta 2013

Sitruunaisin sitruunakakku

Tykkään sitruunasta. Se on niin ihanan raikasta. Leivonnaisissa tykkään sitruunan mausta varsinkin keväisin ja kesäisin. Nyt tein kakun ihan itselleni. Otan kakkua siivun päivässä ja se riittää herkuksi. Päiväkahvilla ohuen ohut siivu vie kesään ja herkkujen himo on tipotiessään tämän jälkeen. (Pst. Kannattaa maistaa käyttämiään sitruunoita. Minulla oli kerran vähän turhankin kirpeitä... Jos sitruunat ovat kovin voimakkaita, laimenna sitruunamehua vedellä.)



Sitruunakakku

115 g voita tai maidotonta margariinia
2 dl sokeria
2 isoa kananmunaa
2 sitruunan raastettu kuori
3,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
3 rkl sitruunamehua
0,5 dl vaniljajogurttia

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota noin 1,5 litran vetoinen kakkuvuoka. Yhdistä jauhot, sitruunakuoriraaste, leivinjauhe ja sooda.Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksi kerrallaan vatkaten. Lisää jauhot ja jogurtti. Sekoita tasaiseksi. Nostele taikina vuokaan tasaiseksi. Vedä lusikalla keskelle pieni "oja". Tämä tekee kakun pohjasta tasaisemman. Paista 45-60 min 175 asteisessa uunissa tai kunnes kakku on tikulla kokeiltaessa kypsä. (Tikkuun ei jää taikinaa.) Anna jäähtyä vuoassa 10 minuuttia. Tee paistamisen aikana sitruunasiirappi.

Sitruunasiirappi

0,5 dl sitruunamehua
0,5 dl sokeria

Mittaa ainekset kasariin ja sekoita. Keitä miedolla lämmöllä kunnes sokeri sulaa. Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä hetki.

Kumoa kakku sen kymmenen minuutin jäähtymisen jälkeen. Kostuta kakku sitruunasiirapilla. Pullasudilla saa helpoimmin levitettyä. Anna tämän jälkeen kakun jäähtyä.

Kun kakku on jäähtynyt. Tee vielä kuorrutus.

Sitruunakuorrutus

2,5 dl tomusokeria
2 rkl sitruunamehua

Sekoita mehu tomusokeriin. Lisää tarvittaessa vettä, jotta saat tarpeeksi juoksevan kuorrutteen. Levitä kakun päälle haluamallasi tavalla. Kuvan kakussa on vähän turhankin ohut kuorrutus, tomusokeri loppui. :)

Allergiainfo:
  • Saat kakusta maidottoman käyttämällä maidotonta margariinia ja vaniljasoijajogurttia.
  • En ole kokeillut, mutta kuvittelisin tämän onnistuvan hyvin gluteenittomana. Käyttäisin 3-3,25 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta + 1 tl ksantaania. Kertokaa miten käy, jos kokeilette.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...