keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Punajuurikakku

Olen halunnut jo pitkään tehdä punajuurikakun. Kun sain Paul Svenssonin kirjan Paulin keittiössä Vihreät viettelykset, oli ihan selvä, että leivon kakun. Se yhdisti punajuuren ja vuohenjuuston, ihanan kutkuttava yhdistelmä makeaan kakkuun. Juustotäyttettä ja kuorrutusta tein enemmän kuin ohjeessa, enkä usko, että kakku kärsi siitä yhtään, pikemminkin päin vastoin. Hämmästyttävää kyllä, Strömsö-kokin ohjeilla sai tehtyä kakun kuin Strömsössä.


Punajuurikakku

250 g kuorittuja punajuuria raastettuna (raakoina)
2 munaa
3 dl sokeria
1,5 dl rypsiöljyä
3 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 rkl kanelia

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka, noin 20-24 cm halkaisijaltaan. Raasta punajuuret.

Sekoita keskenään jauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe ja kaneli. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon öljy ja punajuuri, sekoita varovasti. Nostele vielä joukkoon jauhot.

Paista noin 50 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Anna kakun jäähtyä.

Leikkaa jäähtynyt kakku kahteen osaan. Levitä väliin puolet täytteestä ja toiset puolet päälle. Koristele haluamallasi tavalla.



Täyte ja kuorrutus

150 g maustamatonta tuorejuustoa
75 g pehmeää, levitettävää vuohenjuustoa
1 dl tomusokeria
0,5 dl kermaa

Sekoita täytteen aineet sähkövatkaimella tasaiseksi tahnaksi. 

Kasviskoristeet

1 dl hunajaa
1 sitruunan kuori ja mehu

1 porkkana
1 nauris/raitajuuri tms

Kiehauta hunaja, sitruunankuori ja -mehu. Lisää joukkoon kasvikset  kauniina paloina ja anna niiden kiehua niin kauan, että hunaja tarttuu kasviksiin.

Sokeroidut pistaasipähkinät

0,5 dl sokeria
3 rkl pistaasipähkinöitä

Karamellisoi sokeri kattilassa/paistinpannula. (Sokeri sulaa ja muuttuu kauniin kullanruskeaksi.) Sekoita joukkoon pistaasit. Kaada seos leivinpaperille ja vedä varoen pistaasit sokerista niin, että saat pitkiä sokerihaituvaisia pähkinöistä. Suojaa kätesi esim. kumihanskoilla, sokeri on kuumaa.

Koristele juuri ennen tarjoilua. Sokeri sulaa nopeasti kakun päällä.

Laitan tähän muutaman kuvan aiempina vuosina tekemistäni Halloween-kakuista. Mukava fiilistellä vanhempia tekemisiään joskus. :)



Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...