perjantai 31. tammikuuta 2014

Suklaiset energiapatukat (raaka)

Jokainen vanhempi tietää, mitä silloin on kun lapsi sairastaa. Yskä, röhä, köhä, lima, aivastus, oksennus, pyykki, väsymys, valvominen, syömättömyys, kiukuttelu, siinä ovat viikon sanat. Aivotoimintani tuntuu nollaantuneen, Neiti ei ole vieläkään parantunut, joten pian järkeni on miinuksen puolella. Se ei ole hyvä juttu lainkaan. Nyt jo kiukuttelin kaapin oven olevan rikki, kun se ei mennyt kiinni. Tarkistin jokaisen tavaran ja vetolaatikon, mikään ei ollut oven tiellä. Mutisin jo miehelle, että nyt tästä piip-piip-piip kaapista hajosi saranat. Ja arvatkaapa mitä huomasin tunnin kuluttua! Oven välissä lattialla oli Neidin lelu. Sitä en sitten nähnyt vaikka tarkistin hyllyiltä ja laatikoista aivan kaiken. Huokaus. Kyllä se aivotoiminta taitaa olla miinuksella jo, joku fiksumpi olisi jättänyt tämänkin älynväläyksen kertomatta.

Nämä ovat olleet niitä päiviä, että olen kaivannut nopeaa ja helppoa energiaa. Raaka energiapatukka on ihan parhaimmasta päästä, paljon parempi valinta kuin suklapatukka. Kotitekoisissa energiapatukoissa on paljon hyviä rasvahappoja, proteiinia, vitamiineja ja kuituja, mutta ei ylimääräisiä lisäaineita. Makukin on kohdillaan, ihan kuin suklaapatukkaa söisi. Valmistus on helppoa ja nopeaa ja vielä lisäksi ohje on gluteeniton, munaton ja maidoton. Kahvipöydässäkin näitä voisi tarjoilla, silloin kannattaa leikata pieniksi paloiksi tai pyöritellä palloiksi.
Auringosta vielä lisäenergiaa patukoille!

10-12 patukkaa

250 g kuivattuja taateleita (sellainen tiiliskivi-paketti käy ihan hienosti)
150 g kuorittuja, kokonaisia manteleita
70 g cashew-pähkinöitä
20 g kaakaojauhettaa (tummaa, sokeroimatonta)
ripaus suolaa
---
40 g kookoslastuja (sokeroimattomia)
---
2 tl vaniljauutetta
1-2 rkl taatelien liotuslientä

Murenna taatelit kulhoon. Kaada päälle vettä ja anna taatelien pehmentyä 15 minuuttia. Kaada sitten vesi pois, mutta muista ottaa liotuslientä pari ruokalusikallista sivuun.

Mittaa yleis- tai monitoimikoneen leikkuukulhoon taatelit, cashew-pähkinät, mantelit, kaakao ja suola. Anna koneen käydä niin kauan, että seos on karkeaa. Lisää sitten joukkoon kookos ja käytä konetta niin kauan, että seos on karkean hiekan näköistä. Lisää vielä vanilja sekä niin paljon taatelien liotuslientä, että saat sopivan kasassa pysyvän seoksen.

Painele seos tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperin päälle. Nosta hetkeksi jääkaappiin kiinteytymään. Leikkaa siten paloiksi ja säilytä ilmatiiviisti rasiassa jääkaaapissa.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...