keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Angel food cake eli valkuaisista tehty kakku

Sain tilaisuuden testata Laitilan Proegg-valkuaista. Tartuin mahdollisuuteen hiukkaakaan miettimättä, koska olen aina halunnut tehdä "Enkelikakun", mutta keltuaishävikki on huimannut päätä. Okei joo, olisihan niistä keltuaisista voinut jotain leipoa tai tehdä, mutta lanteeni ei kertakaikkiaan olisi enää kestänyt sitä määrää herkkuja. Tähän kevennettyyn ruokavalioon tuli kuin tilauksesta Proegg valkuainen. (Linkki vie Laitilan Kanatarhan sivuille, joilla kerrotaan lisää tästä uutuudesta.) Sain tehdä jotain herkkua vähän paremmalla omatunnolla ja kevyemmällä lanteella. Älkää silti olko huolissanne, mieleni tekee taas suklaan puoleen ja pari kakkuakin pitää väsätä, joten eiköhän niitä syntisiä herkkujakin tule.


Sitten siihen kakkuun. Angel food cake on "kevyt" kakku. Siihen ei tule ollenkaan rasvaa eikä keltuaisia. Kakku on vähäkolestrolinen ja käytännössä rasvaton. Asia on ihan eri sitten, josko syöt kakkua sellaisenaan tai vaikkapa marjojen kanssa vai laitatko lisukkeeksi kermavaahtoa tai jotain muuta ihanaa...

Rapakon toisella puolella on viinikiveä, Suomestakin sitä saa toisinaan jostain, tähän ohjeeseen en sitä löytänyt paikallisista apteekeista, joten oli tyydyttävä omiin aineksiin. Ihan hyvän kakun sai aikaiseksi ilman viinikiveäkin, tosin veikkaan, että tulos olisi ollut sen kanssa vielä parempi. Viinikivi stabiloi valkuaisia ja estää niitä lässähtämästä. Samaa efektiä tavoittelin sitruunamehulla, ruokasoodalla ja leivinjauheella. Tulos on hyvä ja se toimii, joten ei välttämättä tarvitse hankkia itselleen harmaita hiuksia yrittämällä löytää viinikiveä. Jos sinulla on viinikiveä, laita sitä 1 teelusikallinen ja jätä pois ruokasooda sekä leivinjauhe.

3,5 dl valkuaisia tai Proegg valkuaista
200 g sokeria
3 tl sitruunamehua
--
130 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
100 g sokeria
ripaus suolaa
--
1 tl vaniljauutetta

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota isohko vuoka. Omani oli vähän liiankin iso ja kakku jäi matalahkoksi. Paras olisi iso torvivuoka, noin 2,5 l vetoisuudeltaan. Sekoita jauhot, leivinjauhe, sooda ja sokeri pienessä kulhossa.

Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi sähkövatkaimella tai yleis-/monitoimikoneella.

Lisää joukkoon sitruunamehu ja käynnistä kone taas. Lisää joukkoon vähitellen 200 g sokeria. Vatkaa kunnes vaahto muodostaa pehmeitä huippuja, jotka jäävät vaahtoon. Vaahtoa ei ole tarkoitus vatkata yhtä kovaksi kuin marenkia varten. (Olin hieman skeptinen Proeggin vatkaamisen kanssa, mutta ihan turhaan. Valkuainen vatkautui todella nopeasti ja hyvin. Positiivinen yllätys leipojalle.)Lisää joukkoon lastalla nostellen jauhoseos, lisää lopuksi vaniljauute.

Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 50-60 minuuttia tai kunnes se on kypsä. Anna jäähtyä vuoassa. Kumoa ja tarjoile esim. kermavaahdon tai soijakermavaahdon sekä marjojen kera.


Proegg Valkuaisen tarjosi Laitilan kanatarha.




Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...