sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Briossit

Briossi on niin ihanaa, niin ranskalaista, niin harvoin itse tehtyä, vaikka se ei ole edes vaikeaa. Briosseja tehdessä ei ole pakko käyttää erikoisvuokia, ne voi ihan hienosti paistaa leipävuoassa ja leikata siivuiksi. Teen usein lauantai-iltana taikinan ja leivon aamulla briossit nousemaan. Paistamisen jälkeen ne saa nostaa suoraan brunssipöytään. Herkullista sunnuntaita!

En saanut vangittua briossin keltaista väriä kuvaan. Kananmunat tekevät leivonnaisesta kauniin kullankeltaisen.

400 g erikoisvehnäjauhoja
5 g kuivahiivaa
10 g suolaa
90 g maitoa
2 rkl voita
100 g voita
4 kananmunaa

Mittaa taikinan ainekset kulhoon ja vaivaa noin 10 minuuttia. Tee tämä mielellään jollakin koneella. Taikina jää paljon löysemmäksi kuin tavallinen pullataikina. Peitä taikinakulho muovilla ja nosta taikina jääkaappiin yöksi.

Jaa taikina kahtia. Käsittele kumpaakin taikinaa niin, että kääntelet reunoja taikinan päälle muutamaan kertaan. Kevyesti taputeltu taikinalevy, käännät siitä kolmanneksen päälle ja toisen kolmanneksen näiden päälle. Tässä kuvassa näet vaiheet:

Kuva on otettu patonkitaikinasta, mutta sama toimii myös briossitaikinassa.

Toista taittelu muutamaan kertaan. Muotoile sitten limpun mallisiksi ja nosta kumpikin omaan voideltuun vuokaansa. Vuoan vetoisuus n. 1,5 litraa. Peitä leivinliinalla ja nostata rauhassa, noin 1,5-3 tuntia. Niin kauan, että taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. Koska taikina on kylmää, siihen saattaa kulua kolmekin tuntia.

Voitele briossit kananmunalla ja paista. 
Paistaminen:

Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Nosta voidellut briossit uuniin vähän keskitason alapuolelle. 
Paista 200 asteessa 10 minuuttia.
Laske sitten lämpötila 180 asteeseen ja paista vielä 30 minuuttia

Anna briossien levät hetki vuoassa ja ota sitten pois vuoasta. 

Resepti on River Cottagen Hugh Fearnley-Whittingstallin. 


Briossia herkkujen kera. Näistä levitteistä tulossa juttua myöhemmin.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...