sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Jokirapupiiraat

Jääkaapissa ajelehti avattu rasia jokirapuja. Jotain niistä oli  tehtävä. Sitten muistin joskus jossain nähneeni valmistettavan piirasta vähäsen suomalaiselle tuttuun tyyliin, toisesta yhteydestä kuitenkin. Käytännössä piiraan täytteeksi tehtiin ruskean kastikkeen pohja, kasviksia ja jokirapuja ja tietenkin kermaa. Pieni kaiveleminen kertoi, että piirakka mitä halusin, on kotoisin New Orleansista. Kuten moni kreolilaisen keittiön ruoista, tämäkin aloitetaan tekemällä roux. Siis suomalaisittain ruskean soosin pohja, paistetaan jauhoja rasvassa kauniin ruskeaksi. Roux- ja näitä crayfish-piirakkaohjeita tuntui olevan niin paljon kuin tekijöitäkin. Nakkasin sitten reseptit piiloon ja aloin tekemään omiani.



Pohja
475 g erikoisvehnäjauhoja
1 tl suolaa
200 g jääkaappikylmää voita tai maidotonta margariinia
1 dl + 1 rkl kylmää vettä

Nypi nopeasti rasva, suola ja jauhot sekaisin. Lisää vettä niin paljon, että saat taikinasta tehtyä pallon. Määrä saattaa vaihdella. Älä vaivaa taikinaa liikaa, koska se sitkistyy.

Jaa taikina kahteen palloon, toinen vähän isompi kuin toinen. Kääräise kelmuun tai pakastepussiin ja anna taikinan levätä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan. Tai jos teet pieniä piiraita, anna taikinan levätä yhtenä isona pallona. Tee sitten täyte. 


Täyte
60 g voita tai maidotonta margariinia
3 rkl jauhoja
puolikas pienestä paprikasta
1 pieni sipuli
5 cm purjoa
2 rkl persiljaa
1 rkl valkoviinietikkaa
1 dl ruokakermaa, omaan ruokavalioon sopivaa
suolaa, pippuria ja (chiliä) maun mukaan
2 prk jokirapuja (400 g rasia, jossa on massiivit 170 g rapuja suolaliemessä)

Sulata voi ja sekoita joukkoon jauhot. Paista jauhoseos kohtalaisella lämmöllä kauniin ruskeaksi koko ajan sekoitellen. Lisää joukkoon silputut kasvikset ja kypsennä ne suht pehmeäksi. Sekoita joukkoon kerma ja mausteet. Kiehauta ja lisää joukkoon vielä ravut. Anna muhista muutama minuutti. Jäähdytä puolisen tuntia ennen kuin kasaat piiraat.

Pieniin piiraisiin voitele ensin piirasvuoat tai käytä muffinipeltiä. Kaulitse taikina jauhoja apuna käyttäen, ota siitä vähän isompia ympyröitä ja sitten vähän pienempiä. Isommat ovat sen kokoisia, että vuokaan tulee pohjalle ja reunoille taikinaa, pienemmät juuri vuoan halkaisijan kokoisia. Laita sitten täytettä ja voitele varoen reunat, aseta kansipala päälle ja painele reunat hyvin kiinni. Tee veitsellä kanteen pieni reikä, jotta höyry pääsee tulemaan ulos. Voitele kananmunalla. Isommassa piiraassa tee sama isommassa mittakaavassa. Paista 200 asteessa 15-45 minuuttia. Riippuu piiraan koosta. Piiras on valmis, kun se on kauniin kullankeltainen. Pieniä (muffinivuoan kokoisia) piiraita tulee n. 15-16 kpl.

Allergiainfo

  • Maidottoman tästä saa käyttämällä maidotonta margariinia sekä omaan ruokavalioon soveltuvaa kermavalmistetta, esim. kaura tai soija. 
  • Kananmunattoman saa jättämällä munalla voitelun pois.
Lompakkoystävällisempään versioon voi käyttää katkarapuja. Täytteeseen voi myös lisätä kasviksia, kuten porkkanaa ja maissia.

Herkullista myös vappubrunssilla!

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...