lauantai 19. huhtikuuta 2014

Muna- ja juustosämpylät

Aamupalaksi on ihana saada tuoretta leipää. Sitä varten ei kuitenkaan tarvitse nousta ennen kukonlaulua. Sämpylätaikinan voi valmistaa kylmään nesteeseen ja nostattaa jääkaapissa. Aamulla tarvitsee vain pyörittää sämpylät, kohottaa ja paistaa ne. Pääsiäisen kunniaksi tehdään tällä kertaa munasämpylöitä. Hauska idea länsinaapurista.

Sämpylätaikina
16 sämpylää

3 dl kylmää kevytmaitoa (tai vettä tarvittaessa)
3 tl kuivahiivaa
2 rkl voita tai maidotonta margariinia
1,5 dl ruisjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa

Mittaa ainekset kulhoon ja vaivaa taikinaksi. Helpoimmalla pääsee, kun mittaa ainekset jonkun koneen kulhoon ja antaa koneen vaivata noin 8-10 minuuttia taikinaa. Itse tein leipäkoneella taikinan.

Laita sitten taikina kannelliseen kippaan ja nosta yöksi jääkaappiin nousemaan. Muista, että taikina nousee, joten kipan tarvitsee olla isompi kuin taikinapallon tässä kohtaa.

Ota taikina aamulla jääkaapista. Vaivaa ilma pois ja leikkaa taikina 16 samankokoiseen palaan. Pyörittele sämpylöiksi. Laita sämpyläpullat muffinivuokiin.

Jos teet munasämpylöitä, pese haluamasi määrä munia. Paina munat kevyesti pyöritellen sämpylöiden keskelle. Peitä leivinliinalla ja anna nousta 20 minuuttia. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Kun sämpylät ovat nousseet, paina munat vielä tiiviimmin keskelle. Voitele vedellä ja ripottele päälle sormisuolaa. Juustosämpylät saavat tässä kohtaa juustokuorrutuksen. Leikkaa sämpylöihin ristin malliset viillot. Avaa niitä hieman ja ripottele päälle juustoraastetta.

Paista 225 uunissa 14-17 minuuttia. Paina munia tarvittaessaa parin ensimmäisen minuutin jälkeen syvemmälle. Itse onnistuin siinä myös paiston jälkeen. Anna jäähtyä pieni hetki ja tarjoile sitten aamupalaksi.

Munien kypsyysastetta pystyy säätelemään vähäsen. 15 minuutin paistoaika isoille, huoneenlämpöisille munille tuotti täysin kypsiä munia.

Näistä saa tehtyä maidottomia, käyttämällä vettä taikinanesteenä. Juustosämpylöissä voi käyttää soijajuustoraastetta. Jos haluat tehdä munattomia sämpylöitä, tee esim. juustosämpylöitä ja laita sämpylöihin juuston alle vaikka vähän aurinkokuivattua tomaattia ja basilikaa tai mitä ikinä keksitkään. Rohkeasti kokeilemaan!

Herkullista pääsiäistä!

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...