perjantai 16. toukokuuta 2014

Gluteenitonta kauraleipää ja makoisia kauraviipaleita

Olen jo niin kauan lupaillut näitä reseptejä, että laitan ne nyt kerralla samaan postaukseen. Se tuntuu yhä ihmeeltä, että Neiti kestää gluteenitonta kauraa. Se antaa niin paljon mahdollisuuksia ja ennen kaikkea hyvää makua leivonnaisiin. Neiti rakastui tähän kauraleipään, puhumattakaa noista viipalepipareista. Muista katsoa postauksen lopusta vinkit, miten voi mitäkin ainesta korvata.


Gluteeniton kauraleipä

100 g kaurajauhoja
250 g vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
100 g kaurahiutaleita
vähän yli puoli pussia kuivahiivaa
1 tl suolaa
4 dl kädenlämpöistä vettä
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl siirappia

Voitele ja jauhota kaurahiutaleilla vähän yli litran vetoinen leipävuoka. Sekoita yhteen kuivat aineet. Lisää joukkoon kosteat, sekoita hyvin huolellisesti taikinaksi. Vatkaa vaikka pari minuuttia. Kaada taikina vuokaan. Anna kohota leivinliinan alla puolisen tuntia. Paista 200 asteessa 30-40 minuuttia tai kunnes leipä on kypsä.


Gluteenittomat kauraviipaleet

1 dl sokeria
1,5 dl kaurajauhoja
1-1,5 dl riisijauhoja
0,6 dl perunajauhoja
0,5 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
1 tl ksantaania
100 g maidotonta margariinia huoneenlämpöisenä
2 rkl siirappia

Mittaa kuivat aineet kulhoon, käytä ensin 1 dl riisijauhoja ja lisää niitä lopuksi lisää, jos taikina on kauhean löysää. Nypi joukkoon siirappi ja rasva. Jaa taikina kahteen palaan ja tee niistä leivinpaperoidulle pellille kaksi pötkylää. Painele niitä haarukalla vähän litteämmiksi. (Leviävät uunissa) Paista 15-20 minuuttia tai kunnes palat ovat kauniin kullankeltaisia. Leikkaa heti paistumisen viipaleiksi. Anna jäähtyä pellillä.




Vinkit allergikoille

  • Jos et kestä kauraa, korvaa leipäohjeessa kaurajauhot gluteenittomalla jauhoseoksella ja kaurahiutaleet joko hirssi- tai tattarihiutaleilla. 
  • Kauraviipaleissa korvaa kaurajauhot täysjyväriisijauhoilla.
  • Kauraviipaleisiin voi lisätä makua esimerkiksi suklaarouheella (muista tarkistaa raaka-aineet) tai vaikka Marianne Crushilla, pähkinärouhekin sopii hyvin. 
Facebookin puolella olen tyhjennellyt pakastinta, käykääpä kurkkimassa mitä olen tehnyt mm. tyrnistä. Viikonlopuksi on suunnitteilla jotain ihan törkeän täyteläistä, suklaista ja takuulla ei laihduttavaa herkkua. Mutta se onkin viikonloppu edessä, joten saa herkutella! Uunista pompsahti juuri tuoksuva pikaleipä, johon laitoin mm. parsaa ja oliiveita. Mmmmm, mitäköhän sitä vielä keksisi?

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...