maanantai 19. toukokuuta 2014

Mars-juustokakku

Tässä teille ihanan pehmeä ja maukas juustokakku. Tässä ei ole mitään liikaa, mutta ei liian vähääkään. Ekstramakua tuovien kastikkeiden määrä pidetään kurissa, joten kinuski tai suklaa ei jyrää vaniljaista juustotäytettä. Mars tuo uuden elementin juustokakkuun. Tekeminenkään ei ole rakettitiedettä. Vähän vaan joutuu tekemään tiskiä, kun tehdään parit kastikkeetkin kakkuun.

Ette usko kuinka monta kertaa olen tätä tekstiä yrittänyt kirjoittaa. Yllätys, yllätys, meillä valvotaan taas. En ole vaan ihan varma oireiden aiheuttajasta. Neidillä on ongelmia joko kauran, suklaan (suklaata sai ihan minipalan) tai herneiden kanssa. Suklaa ja herneet lähtivät tauolle, seurataan kauraa. Toivoisin niin paljon, että se saisi jäädä ruokavalioon. Muutenkin allergia-arki näyttää viereisen koivumetsän myötä parhaita puoliaan niin äidille kuin tyttärellekin. Jos olisin Isi, olisin paljon ylitöissä. Onnekseni näin ei ole kuitenkaan käynyt. Sen vaan sanon, että kyllä on kestämistä miehelläni ollut. Yskimistä, mahavaivoja ja kiukuttelua päivästä yöhön ja yöstä päivään. Jotain on taidettu jossain kohtaa kommentoida, koska Neiti osasi tänään kertoa näin - Minä tulen äitiin, minulla on yhtä kova pää. Pitää muuten paikkaansa.


Kinuskikastike
3 rkl fariinisokeria
3 rkl vispi- tai kuohukermaa
1 tl voita tai margariinia

Keitä fariinisokeria ja kermaa niin kauan, että seos paksunee. Sekoita mukaan rasva ja anna jäähtyä hetki. (Itse en keittänyt tarpeeksi kauaa ja kinuski vähän levisi kakun päällä.)

Suklaakastike

4 rkl kuohu- tai vispikermaa
50 g tummaa suklaata rouhittuna

Kiehauta kerma ja lisää sinne suklaa. Sekoita tasaiseksi, jätä sivuun odottamaan.

Tästäkin kuvasta näkee, että ei kannata hötkyillä sen kinuskikastikkeen kanssa:

Pohja
175 g Dominokeksejä täytteineen
0,5 dl juoksevaa margariinia

Jauha Dominot koneessa hienoksi, lisää joukkoon margariini, sekoita hyvin. Painele vuoan pohjalle ja halutessasi hieman reunoillekin. (Kuvien kakun vuoan koko on 20 cm.) Helpointa on käyttää pelkkää irtopohjavuoan reunaa ja laittaa se suoraan tarjoilulautasen päälle ja kasata kakku siihen. Nosta jääkaappiin odottelemaan.

Täyte ja täyttäminen

4 liivatelehteä + tilkka kiehuvaa vettä (n. 3 rkl)
400 g maustamatonta tuorejuustoa
3 dl vispikermaa
2 Mars-patukkaa rouhittuna
sokeria maun mukaan (muutama ruokalusikallinen riitti meillä)
1,5 tl vaniljauutetta (antaa parhaan maun, voit käyttää myös vaniljatangon siemeniä tai vaniljasokeria)

Koristeluun
Mars-patukka

Liota liivatteita ensin runsaassa määrässä kylmää vettä. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon tuorejuusto. Mausta sokerilla ja vaniljalla sopivaksi. Purista liivatteista liiat vedet pois ja liota liivatteet kiehuvaan veteen. Anna sen jäähtyä muutama minuutti ja vatkaa sitten koko ajan lisätessäsi liivate ohuena norona juustomassaan. Lisää seokseen vielä Mars-palat ja nosta hetkeksi kylmään. (Tämä sen vuoksi, että Mars-palat uppoa pohjalle.) 

Kun seos alkaa vähän hyytymään, sekoita vielä kerran ja kaada puolet massasta vuokaan. Valuta hieman suklaa- ja kinuskikastiketta juustomassan päälle:

Kaada loput juustomassasta vuokaan. Koristele lopuilla kastikkeilla sekä Mars-patukan viipaleilla. Laita kylmään vähintään kuudeksi tunniksi ennen tarjoilua. Mars on helpompaa leikattavaa jääkaappikylmänä. 

Ilmavaa, kevyenoloista herkkua. Liivatteiden määrä on juuri sopiva, kakku säilyttää kuohkeutensa. 

Gluteenittomaan versioon käytä gluteenitomia täytekeksejä pohjaan sekä varmista Marsin sopivuus. Voit korvata sen jollakin muulla suklaapatukalla.




Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...